https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-budou-mapovat-zvirata-v-konzske-divocine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci budou mapovat zvířata v konžské divočině

21.2.2020 00:16 (ČTK)
Tým českých vědců v neděli odlétá do Konga mapovat populaci zvířat v pralese na jeho severozápadní hranici s Gabonem. Míří do oblasti, která je dosud divočinou, v budoucnu však do ní vstoupí těžaři dřeva. / Ilustrační foto
Tým českých vědců v neděli odlétá do Konga mapovat populaci zvířat v pralese na jeho severozápadní hranici s Gabonem. Míří do oblasti, která je dosud divočinou, v budoucnu však do ní vstoupí těžaři dřeva. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tým českých vědců v neděli odlétá do Konga mapovat populaci zvířat v pralese na jeho severozápadní hranici s Gabonem. Míří do oblasti, která je dosud divočinou, v budoucnu však do ní vstoupí těžaři dřeva. Poznatky z expedice přispějí k přípravě migračních koridorů pro zvířata. Češi na projektu spolupracují se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF). Řekl to zoolog Tomáš Jůnek.
 

Vědci se do pralesa vypraví už v pondělí. Během první, osmidenní, etapy umístí 60 ze 180 plánovaných fotopastí. "Čím více se pralesy lidem otevřou, tím rychleji zvířata mizí. Prales je doslova vyjídán. Mechanismus teoreticky známe, nemáme ale dostatečné informace o stavu fauny ani z rezervací, natož z krajiny kolem. Proto je urgentní tato data získat dříve, než dřevaři prales lovcům zpřístupní cestami. My ještě vyrážíme do míst, kam se lze dostat jen po řekách nebo stezkách zvířat, ale s mačetou," řekl Jůnek k jednomu z hlavních cílů expedice i procesu takzvané defaunace. Vědci s terénními pracovníky WWF zaznamenají také pobytové stopy ohrožených pralesních slonů a lidoopů - zatímco počty slonů decimuje obchod se slovinou, gorily čelí chorobám, včetně eboly.

"Nyní je období sucha, 'šikovná' doba pro instalování fotopastí. Znovu přijedeme v srpnu či v září a potřetí za rok," uvedl Jůnek. První výsledky z aktuální etapy by podle něj měl WWF dostat už koncem letošního roku. Data pak chtějí odborníci využít k prosazení a tvorbě koridorů mezi chráněnými územími. Po začátku těžby totiž hrozí i to, že chráněná území oddělí pásma, v nichž některá zvířata nepřežijí.

Na projektu se podílejí vědci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity, ZOO Liberec a organizace Save-Elephants. Finančně expedici podpořil Nadační fond Neuron na podporu vědy v rámci Expedice Neuron.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Ploranský

29.2.2020 15:02
Hlavně ať tam nikdo nepouští čínské vědce - čínské "lékárny" jsou nenasytné a o získané informace by jistě byl zájem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist