https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-se-podileli-na-vyzkumu-rizik-ve-vysokych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci se podíleli na výzkumu rizik ve vysokých horách

29.3.2018 00:50 | PRAHA (ČTK)
Studie vedená vědci z Curyšské univerzity má přispět k ochraně majetku a životů obyvatel světových velehor, například Alp. Připravený manuál nabízí státním úřadům i soukromým společnostem přehled nejnovějších poznatků a osvědčených postupů pro popis, mapování a modelování potenciálně nebezpečných procesů ve velehorách. / Na ilustračním fotu Alpy
Studie vedená vědci z Curyšské univerzity má přispět k ochraně majetku a životů obyvatel světových velehor, například Alp. Připravený manuál nabízí státním úřadům i soukromým společnostem přehled nejnovějších poznatků a osvědčených postupů pro popis, mapování a modelování potenciálně nebezpečných procesů ve velehorách. / Na ilustračním fotu Alpy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pomoci s hodnocením přírodních rizik ve vysokých horách může studie, kterou vypracoval mezinárodní vědecký tým s přispěním odborníků z české Akademie věd (AV ČR). Manuál se zaměřuje na nebezpečí spojená s horskými ledovci a oblastmi s trvale zmrzlou půdou. V takových místech mohou klimatické změny vyvolat sesuvy půdy či spustit skalní laviny, které vedou ke vzniku povodní. O projektu včera informovala Marie Fialová z AV ČR.
 

Studie vedená vědci z Curyšské univerzity má přispět k ochraně majetku a životů obyvatel světových velehor, například Alp. "Připravený manuál nabízí státním úřadům i soukromým společnostem přehled nejnovějších poznatků a osvědčených postupů pro popis, mapování a modelování potenciálně nebezpečných procesů ve velehorách," popsal Jan Klimeš z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR.

Podle Klimeše mohou být postupy z manuálu použity v nejrůznějších částech světa, včetně rozvojových zemích. Právě jejich obyvatelé jsou přírodními katastrofami ohroženi nejvíce.

Vědci z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR využili při práci na dokumentu poznatky získané výzkumem v peruánských Andách, jenž provádějí od roku 2003 s kolegy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. "Zaměřují se v něm zejména na problematiku sesouvání morénových hrází vysokohorských jezer, jež může vést k přelití hráze nebo k jejímu protržení, a tím ke vzniku nebezpečných záplav," uvedl ředitel ústavu Josef Stemberk. Připomněl, že sesuvy svahů či zřícení skal se netýkají jen velehor. Vyskytují se i v České republice, například v Hřensku a okolí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist