Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu
S rostoucí populací se zvyšuje i poptávka po udržitelných, ekologických a zároveň nutričně výživných potravinách. Z toho důvodu se hmyz, především v subtropických zemích, využívá jako náhradní zdroj bílkovin. V Evropě, včetně České republiky, roste jeho oblíbenost, a s tím i počet různých hmyzích potravin. K dostání je nejčastěji pražený hmyz, výrobky z hmyzí moučky nebo hmyzí chipsy, a to převážně z cvrčků, larev moučných červů nebo kobylek.
"Zajímavé je, že oproti běžným živočišným bílkovinám by mělo být významně jednodušší obohatit hmyz v krmných směsích o důležité látky. Z těchto důvodů se stal i součástí našeho projektu," uvedla Olga Šolcová z NCK BIOCIRKL.
Hmyz je perspektivní surovina díky vysokému obsahu bílkovin a šetrnému chovu s ohledem na životní prostředí. Produkce hmyzu má významně nižší nároky na prostor, přibližně o deset až 20 procent, ve srovnání s běžnou masnou produkcí s ohledem na hmotnost bílkovin. Vytváří i mnohem menší množství skleníkových plynů a vyžaduje znatelně méně vody.
"V rámci výzkumu se například testuje jedlý hmyz s navýšeným obsahem provitamínu A a vitamínu E. Konkrétně se jedná o sušené larvy potemníka moučného, které jsou krmeny substrátem obohaceným o mrkev a další pak s přídavkem špenátu," řekla Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické, která se zabývá zpracováním registrovaných druhů hmyzu pro různá využití v zemědělsko-potravinářském sektoru.
Pokud se očekávání výzkumníků potvrdí, hmyz s takto navýšeným obsahem zdraví prospěšných vitamínů se poté objeví na trhu. Některé druhy hmyzu také obsahují vysoký obsah tuků, například larvy potemníka moučného až 35 procent v sušině. Vědci proto v projektu mimo jiné řeší, jak ho šetrně získat, jelikož jde o ceněnou surovinu pro výrobu kosmetiky nebo léků.
Výsledky projektu NCK BIOCIRKL vznikají postupně a všechny mají být známé v druhé polovině roku 2026.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (65)
Slavomil Vinkler
24.3.2024 08:12Radek
24.3.2024 10:54Jakub Graňák
24.3.2024 11:47 Reaguje na RadekRadek
24.3.2024 16:52 Reaguje na Jakub GraňákTy hromady byla narážka na to že to v mnohých případě nepotřebují , prostě to posečou a odvezou na hromadu ,aby splnili to co jim nařizují dotace .
Jakub Graňák
25.3.2024 15:49 Reaguje na RadekTonda Selektoda
24.3.2024 12:01Jen, kde berou ti vědci a současní mocní tu jistotu, že po splnění svého úkolu, se v budoucnu tyto zrůdnosti jich samých a jejich příbuzných, též nedotknou?
sv
28.3.2024 20:39 Reaguje na Tonda SelektodaLuboš Sedlák
25.3.2024 05:14Kuřata, krocani, králíci nebo třeba mastná plemena hovězího...vždycky bylo potřeba je vyšlechtit k vyšším výkonům a větším proporcím.
Až tohle začnou dělat s hmyzem...a ten nikdo v laboratoři nebo ve výkrmmně dlouhodobě neuhlídá...budeme mít tu přírodu o chlup pestřejší...chvíli.
Jakub Graňák
25.3.2024 15:53 Reaguje na Luboš SedlákBřetislav Machaček
25.3.2024 08:03třeba domácí zvířata. Navíc poměr bílkoviny a nestravitelných látek jako
chitin taky není nic moc. Mají vědci prozkoumáno, co bude s lidským tělem
dělat to množství chitinu, feromonů atd. obsažených ve hmyzu? Ono kdyby
to byla taková ideální strava, tak už kdysi dávno lidé nechovali dobytek,
ale brouky a jejich larvy k obživě. Určitě to v nouzi zkusili, ale při
dostatku chutnější potravy zavrhli. Já se třeba pokoušel chovat moučné
červy pro ptáky, ryby atd. a mohu říci, není nic jednoduchého uhlídat
teplotu, vlhkost a s tím související plísně potravy a substrátu. Takže
se pak nedivím jejich ceně ve zverimexech, která je v porovnání s masem
extrémně vysoká. Při těchto cenách by byla hmyzí potrava pouze pro snoby
a nikoliv, že by nasytila miliony hladových. Já raději dožiji na mase!
Jakub Graňák
25.3.2024 15:42 Reaguje na Břetislav MachačekTakže další kolo vyvracení bludů:
Hmyz zkonzumuje celou řadu "odpadů" typu otrub, pokrutin... takže krmivo za hubičku.
Chitin je pro lidský organismus prospěšný, prospívá střevní mikroflóře, je to antioxidant... slyšel jste už někdy např. o chitosanu? Odkud se ten název vzal? Nejde totiž o nic jiného, než poněkud modifikovanou vlákninu. Minimálně polovina lidské populace jej dokonce pravidelně přijímá, není totiž obsažen jen ve hmyzu, jak se ve své ... domníváte, nýbrž také v korýších, plžích, mlžích - třeba krevetách etc. etc.
Feromony? To jako chcete tvrdit, že hmyzí hormony, které jsou v hmyzím těle obsaženy v koncentracích o řády nižších, než jsou obsahy rezidují pesticidů v chlebu, který žvýkáte, jsou problém? Nespadl vám náhodou alobalový klobouček?
Pokud považujete chov moučných červů, za "nic jednoduchého", tak to pánbůh s čímkoli, co chováte... zvládne to i dítě na prvním stupni základní školy.
Cena ve zverimexech je dána především tím, že lidi jsou blbí a stejně jako vy nemají intelektuální kapacity chovat něco tak banálně snadného.
Mimochodem hmyz konzumuje pravidelně okolo dvou miliard lidí, především v jihovýchodní asii a jižní americe, že by to tam byl samý snob jsem si nějak nepovšiml. Obzvláště vámi adorovaní číňani je konzumují v nepřeberném množství druhů už od nejhlubší prehistorie. Hmyz byl konzumován od nepaměti snad na všech kontinentech, např Sokrates miloval konzumaci cikád... o chroustí polévce jste asi taky nikdy neslyšel že? Vy odborníku na odkaz předků.
Předem upozorňuju, že další díl ságy o hraběti Larischovi, cihlářské hlíně a Flaku 88 na dvorku, nepovažuju za argumentaci - pokud tedy vůbec tušíte, co ten termín znamená...
Majka Kletečková
25.3.2024 22:25 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
26.3.2024 06:48 Reaguje na Majka KletečkováJarka O.
26.3.2024 08:43 Reaguje na Majka KletečkováJakub Graňák
26.3.2024 10:28 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
26.3.2024 11:41 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
26.3.2024 12:10 Reaguje na Jarka O.Obsah proteinů v mase:
vepřové 18 %
hovězí 18 -24 %
Hmyz 40 - 80 %
Co tam máte dál? Nic že?
Jarka O.
26.3.2024 12:14 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
26.3.2024 12:48 Reaguje na Jarka O.Radši se vyjádřete k obsahu bílkovin viz výše - pak mudrujte
Jakub Graňák
26.3.2024 12:55 Reaguje na Jarka O.Jedno vás však jistě potěší - rozhodně nebude hrozit pandemie nějakého svinstva ze sežraných netopýrů a kun z nějakého čínského mokrého trhu. Členovčí viry nezpůsobují obratlovcům žádné zdravotní problémy.
Jarka O.
26.3.2024 15:53 Reaguje na Jakub GraňákPandemie.. dejte pokoj s netopýrem.
Jakub Graňák
26.3.2024 16:14 Reaguje na Jarka O.Apropos, co si myslíte o povinném přimíchávání jódu do soli? Takový hnus... sůl má přece zůstat solí, že?
Jarka O.
26.3.2024 16:45 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
26.3.2024 17:00 Reaguje na Jarka O.Jakub Graňák
26.3.2024 17:16 Reaguje na Jarka O.1 kg hovězího = 6,8 kg krmiva
1 kg vepřového = 2,9 kg krmiva
1 kg u drůbeže = 1,7 kg
1 kg cvrčků = 1 kg krmiva.
O vodě ani nemluvím, jen pro ukázku: 1 kg hovězího = 150 l vody.
Teď si to přepočítejte na obsah bílkoviny a buďte chytrá... co nám zbyde až nás tu bude 15 miliard? Vzpomeňte si na to až budete žvýkat svůj denní příděl sušeného masa
Jarka O.
28.3.2024 06:19 Reaguje na Jakub GraňákPS: Jód nezavrhujte. Jodid je taky sůl a přirozená příměs hlavně mořské soli, je to něco jiného než umělý červ v mouce
Jakub Graňák
28.3.2024 07:24 Reaguje na Jarka O.Ps: kyanid draselný je taky sůl, že ano - nicméně smysl narážky vám evidentně unikl:-)
Jarka O.
28.3.2024 12:19 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
28.3.2024 12:33 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
28.3.2024 15:05 Reaguje na Jakub GraňákSpotřeba je nižší než před 35 lety, voda je. Jde o ceny čistících technologií a o vlastnictví. Když se nevyrábí doma mikro/nano/filtry vody, f. z vlastního uhlí, nebo se voda dá někomu cizímu, může nastat nedostatek kvalitní vody a bude drahá, i kdyby pršelo o 106. Stačila by pro zvířata užitková voda?
Jakub Graňák
28.3.2024 19:32 Reaguje na Jarka O.Co se týče užitkové vody - nelze, ještě jako kluk jsem za totáče viděl stádo jalovic otrávených vodou nabranou z potoka, o pár kilometrů výše se v dřevozpracujícím podniku vyvrátil do řečiště barel s mořidlem. O čistotě užitkové vody v současnosti si nedělám iluze. Větším problémem jsou paraziti typu motolice jaterní... to jak se někde rozjede tak můžete hospodářství podpálit i se všema pastvinama
Břetislav Machaček
26.3.2024 09:30 Reaguje na Majka Kletečkováza týden. V tom je rozdíl, ale nic proti tomu, když
půjdete příkladem a budete jíst hmyz. Jen jsem však
zvědav, co vám na to poví manžel a rodina, když jim
řízek nahradíte miskou hmyzu. Dobrou chuť.
Jarka O.
26.3.2024 08:46 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
26.3.2024 10:30 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
26.3.2024 11:47 Reaguje na Jakub GraňákŠlak z mála pohybu nebo z vás atp…
Jakub Graňák
26.3.2024 12:03 Reaguje na Jarka O.Chitin i chitosan jsou netoxické sloučeniny.[12] V trávicím traktu obratlovců (tedy i člověka) nezpůsobuje chitin potíže, naopak studie naznačují jeho pozitivní vliv na střevní biotu (ve formě chitino-glukanových sloučenin ovlivňuje výskyt některých střevních symbiontů).[3][13][14][15] Savci (včetně člověka) produkují enzymy zvané chitinázy, které umožňují rozklad chitinu, a to i přes to, že jejich tělo chitin neobsahuje a netvoří.[16][17] Jde o přizpůsobení se k obraně proti parazitům chitin obsahujícím nebo konzumaci chitinu.[18][19] U hmyzožravých netopýrů je chitináza produkována přímo v žaludku, což slouží jako přizpůsobení na jejich stravu.[20]
Chitin může při velmi časté a opakované expozici vdechováním do plic fungovat i jako alergen (látka schopná vyvolat imunitní reakci a způsobit zánět v organismu bez toho, aby sama byla pro organismus nebezpečná).[18][3][21] Pokud k rozvoji této reakce dojde, paradoxně se tak děje nejspíš z důvodu, že tělo nebylo látce vystaveno v dětství, například kvůli přílišné hygieně, a imunitní systém si na ni nezvykl.[18] V závislosti na velikosti jeho mikromolekul může chitin v dýchacích cestách indukovat i potlačovat zánětlivou reakci organismu (testováno hlavně na myším modelu).[18][3][22] Chitináza je tak využívána jako ukazatel (tzv. marker) některých autoimunitních zánětlivých onemocnění dýchacích cest, například pacienti s astmatem vykazují vyšší hladiny chitinázy v plicích.[23][24][19]
Jakub Graňák
26.3.2024 12:46 Reaguje na Jarka O.Břetislav Machaček
26.3.2024 16:59 Reaguje na Jakub Graňáksi to zákazníky najde samo, ale
nesmí nám to nikdo oklikou nutit
v příměsi v jiných potravinách.
Kolikpak brouků sníte denně vy,
že je jako potravu obhajujete ?
Jakub Graňák
26.3.2024 17:21 Reaguje na Břetislav MachačekKDE JSTE PŘIŠEL NA TO, ŽE NÁM TO NĚKDO NUTÍ?
Odpovězte na jednoduchou otázku!
Břetislav Machaček
26.3.2024 09:26 Reaguje na Jakub Graňákotruby raději praseti. Jinak každý odpad je rizikem pro
kontaminaci hmyzu, který je konzumován i s "obalem", který
může být kontaminován těmi odpady. Takže to bude muset být
pouze čistá potrava a nikoliv nějaké odpadky. Uhlídat
optimální vlhkost mi dalo nejvíc práce, protože přesušení
bylo zhoubné stejně, jako plísně při přemokření. Navíc bez
tepla to nešlo taky a energie taky není zadarmo. Brouci na
rozdíl od krav si "chlév"(odchovnu) nevyhřejí. Takže si
je jezte, když vám chutnají, ale já jsem zásadně proti je
lidem vnucovat nápady jako jejich povinné přimíchávání do
mouky atd. Nedovedu si představit pečivo "vonící" feromony
potemníků a jiné prasárny. To už lidem hrabe? To, že to
někde konzumují jim neberu, ale je to čistě jejich věc a
nikoliv to lidem vnucovat. Z nouze lidé jedli zpěvné ptáky
a žáby i v Evropě dokud byl nedostatek jiné potravy a pak
u toho zůstali pouze snobi a prý "gurmáni". No a je taky
rozdíl jíst něco občas a nebo pravidelně, protože pak už
může být problém, že to s něčím přepísknu. Mohu třeba bez
trvalého poškození jíst i pár hořkých mandlí s kyanidem,
ale nesmím se jimi nacpat jako lískovými ořechy. To, že
někdo u nás někdy jedl polévku z chroustů je možné stejně
tak, jako že lidé v době hospodářské krize vařili polévky
z havranů a přesto se vrátili ke slepicím. Jíst něco z
nouze není gurmánství, ale hlad a od hladu jedli lidé i
řepné a tuřínové polévky, nebo jeden druhého. A to taky
už není normou to dnes pravidelně konzumovat, ale proč
to nezkusit? Ono to je o rozumu a chuti člověka, takže dobrou chuť s tím hmyzem, ale já už zůstanu u klasiky.
Jakub Graňák
26.3.2024 10:33 Reaguje na Břetislav MachačekKe zbytku nemá smysl reagovat, jenom další snůška žvástů nijak nevyvracející fakta, která jsem uvedl výše
Jakub Graňák
25.3.2024 15:58 Reaguje na smějící se bestieMajka Kletečková
25.3.2024 22:28 Reaguje na Majka KletečkováBřetislav Machaček
26.3.2024 09:35 Reaguje na Majka Kletečkovámé otázky. Táhne se to od doby, kdy jste nebyla
schopna odpovědět před léty ani na jednu otázku
ohledně problematiky kolem vlků. Nechci vás urážet,
ale zůstaňte u přitakávání jiným, protože se alespoň neztrapníte. Opakovat cizí moudra umíte hezky a tak u toho zůstaňte.
Jakub Graňák
26.3.2024 11:18 Reaguje na Majka KletečkováKarel Zvářal
26.3.2024 06:44Jakub Graňák
26.3.2024 07:01 Reaguje na Karel ZvářalSkutečně Vám nepříjde divné, co ten hňup zase žvástá? Sám přece vidíte rozdíl ve velikosti jeho výkřiku do tmy a příspěvku, který ten výkřik vyvrací? Víte kolik času zabere ty bláboly vyargumentovat? Chcete další důkaz? :
Břetislav Machaček13.3.2024 17:15 Reaguje na pavel peregrin
Můj děda míval ve 215 m.n.m. planou meruňku vysokou jako chalupa( cca 10 metrů) a ta plodila rok, co rok, protože ji květy vysoko nad zemí nezmrzly. Bohužel dnes je trend sadit stromy nízké kvůli sklizni a přízemní mrazy je tak mnohem více ohrožují, než kdysi ty vysokokmeny, které nikdy
neohrozila zvěř okusem jako zákrsky. Bohužel
dnes ale vidím výsadby v přírodě z polokmenů,
nebo dokonce zákrsků místo z vysokokmenů a s
tím i všechny ty problémy s okusem a poškozením přízemním mrazem. A to je prosím vysazují i ti
nadšení ochranáři a pak spílají zvěři, že je
okusuje.
pavel peregrin14.3.2024 06:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to tak.
Jakub Graňák14.3.2024 17:38 Reaguje na pavel peregrin
Je to naprostý nesmysl: nízké kmenné tvary byly do produkčního (i amatérského) ovocnářství zaváděny již v polovině minulého století - nikoli jak tvrdí předřečník "dnes" - především z důvodu brzkého nástupu do plodnosti, zvýšení objemu sklizně z jednotky plochy vlivem většího počtu jedinců a snížení nákladů na jednotku produkce. Pokud tedy trváte na názoru předřečníka, je pak zcela legitimní požadovat po Vás abyste se vrátil k orbě za koňským ocasem a traktor zahrabal do hnoje.
Přízemní mrazíky se neomezují na výšku do 1 m nýbrž až do výšky 4-5 m, věřte nevěřte viděl jsem už takových přízemními mrazíky poškozených sadů něurékom. Dovedete si představit sad s korunami založenými ve čtyřech metrech? I jako extenzivní je to docela problém z důvodu snížené stability - ale jako produkční? Že by si sadař počkal 10 -15 let na první sklizeň? Nesmysl že ano?
Školkařská terminologie (ČK, PK, Zk), nemá sebemenší vliv na budoucí velikost jedince - ta je determinována především výběrem podnože, řezem a místními podmínkami - není problém ze zákrsku (pokud není naočkován na M9) vypěstovat desetimetrový vysokokmen, stejně jako není problém pěstovat zákrsek na A2 - ovšem vlivem nutnosti radikálního řezu patrně mnoho nesklidíte.
Atraktivita ovocných dřevin pro zvěř není dána výškou založení korunky, nýbrž vysokým obsahem cukrů v pletivech a nízkým obsahem tříslovin a podobných sloučenin. Můžete si to ověřit jednoduchým pokusem: Na podzim (aby jste předešel zkreslení vlivem sucha) zasaďte někde uprostřed polí vedle sebe zákrsek a vysokokmen - na jaře oba zaořete protože budou "oloupány" od samotné země - to Vám garantuju. Tudíž jediným řešením je ochrana před okusem ať už jde o jakýkoli kmenný tvar.
Resumé: na začátku příspěvku před dvojtečkou. :-)
Ps: k vláknu výše, pokud rostoucí plody šlehne přízemní mrazík - sice neopadnou, nicméně to bude mít pravděpodobně velmi negativní vliv na jakost z důvodu mrazových lézí, kroužků a deformací plodů, jaký má takové znehodnocení vliv na výkupní cenu Vám snad jako praktikovi nemusím zdůrazňovat...
A vždycky je to nakonec stejné - vyargumentuju - ticho...
Břetislav Machaček
26.3.2024 08:56 Reaguje na Jakub Graňáku vysokmenu chráním jednoduše pouze kmen, kdežto u zákrsku
musím chránit před okusem a loupáním i nízko nasazené větve.
Beru zákrsky v sadech, ale pak je nutno sady oplotit a
chránit před přízemními mrazíky. Není v nich možná pastva,
ale údržba vyžaduje chemii a rovněž tak kvalitní odrůdy se už bez koktejlu postřiků málokdy obejdou. Pročpak se asi
tak vyhledávají staré odrůdy a "konzervují" v pokusných sadech? Z nostalgie po nekvalitních plodech? Nikoliv, ony mohou být jednou velice cenným pěstebním materiálem, až jednou skončí posedlost po dokonalých výtvorech chemie.
No nic, odpověděl jsem vám zase na to "kopnutí" a tak se
cpěte chemií a brouky, když si myslíte, že děláte dobře.
Já se raději vracím v některých věcech zpět a není to
kůň místo traktoru, ale taková praxe předků, která měla
smysl. Na zahradě mám 110 let funkční drenáže a úrodu
jakou nemají ti, kteří je ucpali a nyní jim na polích
stojí kaluže vody s vyhnilým obilím a řepkou. Blb bude
blbem i když bude omílat moudra jiných blbů a zavírat
oči nad realitou a zkušenostmi předků.
Radek
26.3.2024 09:46 Reaguje na Břetislav MachačekJakub Graňák
26.3.2024 11:09 Reaguje na Břetislav MachačekStaré odrůdy sbírají a uchovávají jedinci, které tu zhusta nazýváte ekofanatiky, ekologisty... teď se na jejich práci odvoláváte... jste směšný. Nemáte tušení, která odrůda je jak stará a jaké byly důvodu jejich zavádění do produkce. Údržba jak vy říkáte "kvalitních odrůd" vyžaduje chemii (co na tom, že řada z nich je srará více jak sto let), poněvadž je to levnější a efektivnější - to jsou vaše mantry ne? Nebo jste plně pro to , aby stály jabka pro měšťáky po 200 Kč za kilo? Jsem pro - vím přesně, kdo začne kvičet jako první - VY.
Opět absurdně pokrytecky pindáte něco o konzumaci chemie a přitom jinde nedáte dopustit na chemizaci a intenzifikaci zemědělství, jako velice efektivní a jedinou možnost jak "nasytit masy". Takže ta podpora chemizace z vaší strany se týká jenom toho, co si nedokážete vypěstovat sám, nebo jak to má člověk vnímat?
Svoje kecy o kopání a blbech si nabouchejte do špic, každý jedinec schopný argumentace a uvádění faktů, je pro vás nepřítel... jako pro každého jiného demagoga
Zbyněk Šeděnka
26.3.2024 07:06 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
26.3.2024 07:19 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaJakub Graňák
26.3.2024 12:01 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaRadek
26.3.2024 09:37Radek Čuda
26.3.2024 14:50Škoda, že se rentiér Kulhoš jen fláká ... :-(((.