https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-chce-letos-do-jaderne-elektrarny-temelin-prijmout-temer-100-lidi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ chce letos do jaderné elektrárny Temelín přijmout téměř 100 lidí

25.1.2023 16:18 | TEMELÍN (ČTK)
ČEZ chce letos do jaderné elektrárny Temelín přijmout téměř 100 lidí. Hledá je na místa spojená s provozem, bezpečností, řízením techniky, IT nebo materiálovým inženýrstvím. Nabírá i operátory. Jedním z důvodů je generační obměna, informoval temelínský mluvčí Marek Sviták. V elektrárně pracuje 1350 lidí. ČEZ v příštích deseti letech přijme zhruba 2600 nových zaměstnanců do jaderných elektráren a do týmů připravujících nové bloky.
reklama

 

Temelín každoročně přijímá i nové operátory. Loni osm, z toho dvě ženy. Letos jich chce najít podobný počet. Zájem má ČEZ i o další technické profese jako elektrikáře, svářeče, strojaře, stavaře nebo IT experty. "Elektrárna prochází generační obměnou, a to s sebou nese příležitost pro nové lidi. Rozhodně máme co nabídnout, ať už z hlediska obsahu práce nebo kariérního růstu," řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Loni přijal ČEZ do Temelína 78 pracovníků. Dlouhodobě roste počet žen. Aktuálně jich v Temelíně pracuje 164 ze všech 1350 lidí.

Energetici se snaží předcházet nedostatku technicky vzdělaných pracovníků. V jižních Čechách má ČEZ 14 partnerských středních škol a spolupracuje s 15 fakultami technických vysokých škol v ČR. I proto tvoří vysokoškoláci víc než polovinu všech zaměstnanců skupiny.

"Spolupráce s vysokými školami je základ. Nám se dlouhodobě osvědčuje začínat ještě mnohem dřív, už na středních i základních školách. Postupně tak chceme u studentů budovat vztah k technice, který pak mohou zúročit studiem na vysoké škole," uvedl člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 1,3 TWh.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist