https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-letos-v-temeline-investuje-3-5-miliardy-kc-menit-bude-ridici-systemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ letos v Temelíně investuje 3,5 miliardy Kč, měnit bude řídicí systémy

31.3.2022 01:27 | TEMELÍN (ČTK)
ČEZ letos v jaderné elektrárně Temelín investuje 3,5 miliardy korun. Jednou z největších investic bude výměna řídicích systémů. Peníze dá ČEZ i do věcí spjatých s životním prostředím, chce také zefektivnit výrobu. Investiční akce se budou dělat hlavně při dvouměsíčních odstávkách; první blok energetici plánovaně odstaví 15. dubna, druhý 22. července. Novináře o tom informoval temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Letos naplánoval ČEZ v Temelíně 225 investičních akcí, meziročně o 44 víc. Jednou z klíčových modernizací a jednou z největších investic od začátku provozu elektrárny bude výměna řídicích systémů. Dodavatele vybral ČEZ loni na podzim. Experti do roku 2029 postupně vymění nynější systém řízení normálního provozu bloků za moderní. "Nyní jsme ve fázi projektování a vývoje řešení. V závěru roku bychom chtěli začít pokládat optické a napájecí kabeláže," řekl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Stovky milionů korun investuje ČEZ v Temelíně do životního prostředí. Dál se bude snižovat energetická náročnost budov. "Letos dokončíme zateplení hlavní administrativní budovy a budeme pokračovat na dalších dvou objektech," doplnil Kruml. Úpravu, díky níž je energetická náročnost o třetinu nižší, už má za sebou pět velkých budov jako zdravotnické a školicí středisko nebo hasičská stanice.

Rozsáhle se bude opravovat dvojice 6,5 kilometru dlouhého potrubí, kterým elektrárna vrací vodu do Vltavy. Letos energetici začnou s přípravou, vlastní práce zahájí příští rok. Temelín posílí i bezpečnost, třeba požární ochranu ve strojovně. "Obě (české jaderné) elektrárny chceme udržet v bezpečném a efektivním provozu minimálně 60 let. Proto musí být v dobré kondici a cestou k tomu jsou plánované modernizace," sdělil ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. Společnost ČEZ spustila elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 4,3 TWh. Od začátku provozu ČEZ do modernizace Temelína investoval 25 miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

31.3.2022 08:20
nový řídící systém dokáže jen to, co zvládne vykonat to staré železo co se novým řídícím systémem řídí,
taky poznámce o zateplování jsem se pousmál, kolik megawatt utíká do vzduchu z chladících věží?
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.3.2022 11:01 Reaguje na vaber
Zateplování chladicích věží by ovšem na rozdíl od kanceláří nepřineslo kýžený efekt, mělo by efekt přesně opačný. :-D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.3.2022 16:50 Reaguje na Emil Novák
"Letos dokončíme zateplení hlavní administrativní budovy a budeme pokračovat na dalších dvou objektech,"

Já si vždycky myslel, že chladící věž je něco jiného.
Správný dotaz má pan Vaber, proč se mají za milióny zateplovat budovy, když se hned vedle vypouští terrawatty tepla do vzduchu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.3.2022 17:30 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Jako obvykle jste nezklamal a vůbec jste nepochopil co jsem napsal - nic o tom že chladicí věž je administrativní budova to nebylo.
2) Teplo se neměří v "terrawattech".
3) To jako chcete říci, že když se to nízkopotenciálové teplo vypouštěné chladicími věžemi nedá nijak smysluplně využít, nemá ani smysl šetřit na teple, které se smysluplně využít dá? Opět logika level Hanzl.
Odpovědět
va

vaber

1.4.2022 09:49 Reaguje na Emil Novák
kolik bývá teplota oteplené chladící vody co projde kondenzátorem? kondenzát se nesmí přechlazovat, protože potom ho musím zase ohřívat,
kolik je optimální teplota vody pro podlahové vytápění,
a co tepelné čerpadlo v chladící vodě,
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.4.2022 10:09 Reaguje na vaber
To jako navrhujete místo zateplení předělat u těch administrativních budov vytápění na podlahové, nebo co jste tím chtěl říci?
Nebo snad dokonce chcete kupovat k budovám drahá tepelná čerpadla s omezenou životností a pálit v nich elektřinu, když je hned vedle prakticky neomezený zdroj tepla s životností stejnou jako ty budovy?
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:20 Reaguje na Emil Novák
Teplou vodu před chladícím systémem pustit do topení - do stávajících radiátorů. Mě připadá zcela normální, že to už tam dávno mají.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.4.2022 10:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistěže to tam dávno mají, o tom tady už dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:21 Reaguje na Emil Novák
"Zateplování chladicích věží by ovšem na rozdíl od kanceláří nepřineslo kýžený efekt," vaše slova, zlatá jak dycky, jen tesat do žuly.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.4.2022 10:53 Reaguje na Pavel Hanzl
A jakými duševními pochody jste z toho vydedukoval, že "chladicí věž je administrativní budova"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:25 Reaguje na Emil Novák
Právě píšu, že je možno to teplo (z nepatrného procenta) využít na vytápění budov.
JE je přece normálně využívána na zdroj dálkového tepla, horkovody (parovody) se přece plánovaly v Temelíně i Dukovanech.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.4.2022 10:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť už se tak dávno využívá, ale to přece není důvod s ním zbytečně plýtvat, když je z něj možné vyrobit ještě něco málo elektřiny navíc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist