https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-male-modularni-reaktory-by-mohly-byt-v-temeline-tusimicich-ci-dukovanech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ: Malé modulární reaktory by mohly být v Temelíně, Tušimicích či Dukovanech

15.2.2023 11:42 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
První malý modulární reaktor vznikne u Temelína, jde o pilotní projekt v ČR.
První malý modulární reaktor vznikne u Temelína, jde o pilotní projekt v ČR.
Malé modulární reaktory by podle ČEZ mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. Jde o místa, kde jsou nyní uhelné či jiné elektrárny. První takový reaktor bude stát v roce 2032 v Temelíně, řekla dnes novinářům ředitelka útvaru ČEZ pro rozvoj malých modulárních reaktorů Silvana Jirotková. Kolik bude stavba reaktoru stát, nikdo ze zástupců ČEZ neuvedl.
 

V roce 2050 bude podle Jirotkové chybět v ČR významná část zdrojů, kvůli rostoucí spotřebě elektřiny. Malé modulární reaktory by vedle Temelína mohly být v místech, kde nyní ČEZ provozuje uhelné elektrárny. "Ty bychom chtěli transformovat s ohledem na životní prostředí a na bezemisní politiku na malé modulární reaktory. Dává smysl nahradit ten zdroj, který dosluhuje, novými zdroji, i s ohledem na to, jak jsme se zavázali k odklonu od uhlí. Lokality, které jsou na severu Čech, na severu Moravy, kde je významná průmyslová výroba, tak dávají smysl. I proto, že je tam centrální zásobování teplem, a i to by modulární reaktory byly schopné obhospodařit," řekla ČTK Jirotková.

První takový reaktor by mohl začít fungovat v Temelíně, a to v roce 2032. Podle Jirotkové je to "velmi ambiciózní cíl."

Za velmi vhodné lokality označila Dětmarovice a Tušimice. ČEZ také zvažuje, že malý modulární reaktor by mohl být v Mělníku. ČEZ chce letos a příští rok dospět k výběru technologie pro první modulární jaderný reaktor v zemi. Spolupracuje se sedmi firmami, které technologie vyvíjí. Podle ČEZ i vlády se tuzemská energetika při postupujícím odklonu od uhlí bez jádra neobejde.

První malý modulární reaktor vznikne u Temelína, jde o pilotní projekt v ČR. "Tyto technologie budou přelomové. Hodí se jako doplnění velkých tlakovodních reaktorů, obzvlášť do lokalit, kde byly uhelné elektrárny, které budou končit, (do lokalit), kde jsou plynové elektrárny," řekl již dříve generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Malé modulární reaktory jsou podle něj skoro tak velké jako jaderné bloky v Dukovanech. Staví se ale snáz a rychleji než velké jaderné reaktory.

Nikdo se zatím nevyjádřil k odhadovaným nákladům. Společnost Carbon Free Power Project, která technicky připravuje výstavbu světově pilotního projektu s využitím modulárních reaktorů značky NuScale, oznámila v lednu výrazné zvýšení nákladů na výstavbu. Cena projektu se šesti reaktory NuScale (celkový výkon 462 MW) se dostala na 9,3 miliardy dolarů (asi 205 miliard korun), uvedl server Temelín.cz.

Mezinárodní agentura pro jadernou energii definuje malý modulární reaktor jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 megawattů elektrických.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

15.2.2023 13:16
"Cena projektu se šesti reaktory NuScale (celkový výkon 462 MW) se dostala na 9,3 miliardy dolarů". Ta cena je ovšem příšerná!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2023 16:52 Reaguje na Jiří Svoboda
Příšerná je, ovšem je otázka, jestli mastodonta postavíme levněji.
Ale výhody: dá se postavit místo teplárny (KVET)ve městě, takže se využije i teplo, nejen elektřina.
Je to za 3 roky v provozu a může se to stavět postupně. předpokládá to ale změnu atomového zákona.
Jak se výroba rozjede, půjde cena určitě výrazně dolů.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.2.2023 18:02 Reaguje na Jiří Svoboda
Tato cena je ovšem včetně finančních nákladů, tj. včetně splátek úvěru, takže to nelze srovnávat s cenou EPC kontraktu, jaký se obvykle u jaderných projektů uvádí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2023 20:16 Reaguje na Emil Novák
Pane Nováku, nestalo se vám něco? Vůbec jste mě nezdupal!!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.2.2023 10:26 Reaguje na Jiří Svoboda
z šesti MMR výkonu 462 MW je v podstatě ztráta času a peněz...to by měl dodávat jeden MMR.
Jadernou energetiku celkem umíme, nevím, proč by to musel být Americký nebo Kanadský reaktor?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 10:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Bo vlastní fakt nemáme. Jaderka není kozí chlívek.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

16.2.2023 12:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kdo je to to "MY"????? Vy něco takového umíte?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

15.2.2023 13:43
Sheldon Cooper umí reaktor postavit z lega za pár drobných.
Odpovědět
FB

František Balco

15.2.2023 21:42
Nejsem v této problematice zběhlý. Takže jen po povrchu. Problémy s vyhořelým palivem jsou již nyní. ČEZ by evidentně rád vybudoval kapacitu pro celý svět na našem dvorku. Ten problém "kam s ním" ještě vzroste. Vzroste i riziko mimořádek. Domnívám se, že na našem území by měla stát jen kapacita pro domácí potřebu. Ostatní ambice ať si ČEZ řeší za hranicemi. A investice a náklady ať si řeší sám. Jinak se nedoplatíme.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.2.2023 22:15 Reaguje na František Balco
Jediný problém s vyhořelým palivem je jak vysvětlit laické veřejnosti, že s ním žádný problém není, že je to inženýrsky zvládnutelná záležitost. A tento problém bude úplně stejný ať se nové reaktory postaví nebo nepostaví.
Riziko nijak nevzroste, protože bez rizika není žádná výroba elektřiny a zvlášť u nových jaderných reaktorů jsou ta rizika ve srovnání s ostatními zdroji jedna z nejnižších. Pokud mají nahradit uhelné elektrárny, tak je ten rozdíl v rizicích doslova propastný.
Tato nová kapacita je pochopitelně jen pro naši domácí potřebu, brzo totiž budeme mít elektřiny nedostatek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 08:32 Reaguje na Emil Novák
Cokoliv vysvětlit veřejnosti je výrazný problém, bo veřejnost je tvale strašena, rozeštvávaná, jsou jí nalhávány paraargumenty proti Evropě, Západu i demokracii, s cílem společnost oslabit a znemožnit jí obranu proti Rusku.
A jako záminku si dezoláti vezmou NAPROSTO COKOLIV, samozřejmě i úložiště.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.2.2023 09:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč musíte do zcela odborného technického tématu zatáhnout svůj naprosto zvrácený pohled na svobodu a demokracii (Kdo nejde s námi, jde proti nám). Buď trolíte z hlouposti, nebo ve zlém úmyslu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 11:01 Reaguje na Milan Dostál
Žádný zlý úmysl, jsme v hybridní válce a ta se projevuje úplně všude. Prakticky ovládá veřejné mínění a já odpovídám panu Novákovi, proč je problém to lidem vysvětlit. To skutečně není nic odborného o energetice, to je už politika, která to celé ale rozhoduje.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.2.2023 14:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Přečtěte si příspěvek pana Nováka a když už musíte, tak odpovídejte k věci. Jinak jen blábolíte. Dělíte lidi na ty z vašeho pomýleného pohledu správné(ti co bez přemýšlení a vlastního názoru přejímají mantru skvělého vedení ČR i EU) a ti ostatní, kteří si dovolé něco ktitizovat, klást otázky, nedej bože chtějí konkrétní odpovědi. Hrdě se hlásím za dezoláta. Znáte vůbec nazory lidí z obcí kde jsou plánována ůložiště?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 18:05 Reaguje na Milan Dostál
"Jediný problém s vyhořelým palivem je jak vysvětlit laické veřejnosti, že s ním žádný problém není, že je to inženýrsky zvládnutelná záležitost."
To psal pan Novák a já mu vysvětloval, jak ten problém vznikl. To je celý. Že jste to vůbec nepochopil, za to fakt nemůžu.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.2.2023 22:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Co kdo pochopil, nebo kdo jen plácá, nechám na posouzení druhých. Jestli je veřejnost někým trvale strašna, tak jedině zelenými fanatiky uvnitř EU.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.2.2023 10:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy jste typickým příkladem demagogického a lživého přístupu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 11:04 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy to prostě nepochopíte nikdy. PROČ my nejsme rozhodnout jakýkoliv problém, který nám padá na hlavu? Bez ohledu, jakou máme vládu?
Mrkněte se na tento článek:
https://www.forum24.cz/rusko-chce-ve-valecne-expanzi-pokracovat-na-rade-je-moldavsko-pak-my/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.2.2023 23:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Fórum 24 jako objektivní médium, tak si vykládejte svému psychiatrovi 😀
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2023 09:16 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dezoláti ho nemají rádi, já vím, protože je solidní a nelže, což vám vadí.
Odpovědět
LB

Lukas B.

16.2.2023 09:52 Reaguje na František Balco
no, v tomto případě (problém s vyhořelým palivem) na to musíme jít zgruntu a padni komu padni. a jelikož podstatná část radioaktivního odpadu nepochází z jaderných elektráren, ale z průmyslu a medicíny, tak holt už nikdy žádný RTG a zlomenou ruku Vám budou prohmatávat jak za starých časů. no a radioterapie to má spočítané taky. no a že klíčové bezpečnostně relevantní výrobky budou mít svary bez kontroly, to také nebude problém, žánop.

no a paradoxně více radiaktivity než jaderné elektrárny uvolňuje spalování uhlí (na popílek lze nahlížet jako na nízkoradioaktivní odpad)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.2.2023 15:08
Krásná vize! Jeden schválený zkušební reaktor na Západě(z Ruska a Číny jsou
fuj)a celý Západ už v tom nalézá východisko ze současné energetické krize!
Kdy přijdeme na řadu, když na ně čekají všichni jako na smilování boží?
Jen si politici a odpůrci velkých JE( na oko fandí MMR jako efektivnímu
zdroji budoucnosti) sněte ten svůj sen a přihlížejte postupnému stárnutí
JE a tepelných elektráren, které skončí dříve, než dojde k sériové výrobě
MMR. Než tu bude prvá MMR, tak tu bude nedostatek elektrické energie!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2023 09:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, vy jste génius, Ameriku objevujete prakticky v každém příspěvku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist