https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-pozadavky-odboru-se-meni-kazdy-den
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ: Požadavky odborů se mění každý den

12.2.2003 16:50 | PRAHA (ČIA)
Nejednoznačné požadavky ze strany odborářů z jaderných elektráren Dukovany a Temelín blokují podle představitelů společnosti ČEZ vyjednávání. "Stanovisko odborů se mění každý den. Nejprve to byly platy, pak propouštění, a teď mluví o nekorektním jednání Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," uvedl pro ČIA mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.
 

Snižování počtu zaměstnanců v Jaderné elektrárně Dukovany se týká necelých 600 osob, z toho 150 v letošním roce. "V zahraničí mají atomové elektrárny daleko menší počet zaměstnanců," dodal Kříž. Redukce počtu zaměstnanců je podle Kříže logickým důsledkem vstupu konkurence na trh s elektřinou, který vedl k poklesu cen a tlaku na snížení nákladů.

Plnou podporu požadavkům odborových organizací Jaderných elektráren Dukovany a Temelín dnes vyjádřilo předsednictvo Odborového svazu energetiků (OSE). ČIA o tom informoval předseda OSE Jiří Kubíček. Podle názoru OSE vedení ČEZ provádí nesystémové organizační změny před novelou Energetické politiky ČR, ignoruje oprávněné požadavky zaměstnanců a neplní kolektivní smlouvu. OSE proto vyzvalo představitele Fondu národního majetku a ministerstva průmyslu a obchodu k řešení situace. "Žádáme nápravu současného stavu tak, aby bylo zabráněno stávkové pohotovosti v celé společnosti ČEZ," uvedl Kubíček.

Odborářům se nelíbí plány na snižování počtu zaměstnanců v jaderných elektrárnách. Vedení ČEZ vytýkají, že propouštění nemá systém a ve svém důsledku může ohrozit jadernou bezpečnost. Již dříve odboráři odmítli návrh vedení ČEZ na 3,6procentní nárůst mezd v letošním roce, požadují zvýšení o 5,4 procenta. Dnes odboráři vyslovili nesouhlas s postupem Úřadu pro hospodářskou soutěž k trhu s elektřinou, který údajně zvýhodňuje zahraniční energetické společnosti. Též se jim nelíbí nezájem představitelů ČEZ o jednání. Odboráři se chtějí do 19. února sejít s ministry průmyslu a financí. Pokud ministři schůzku odmítnou, jsou odboráři připraveni vyvolat stávku ve všech elektrárnách společnosti ČEZ.

Zaměstnanci jaderných elektráren vstoupili do stávkové pohotovosti dnes v poledne. Zareagovali tak na oznámení společnosti ČEZ, že chce snížit počet zaměstnanců jaderných elektráren z loňských 2649 lidí na 2063 pracovníků v roce 2004.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist