https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinane-meni-ryzi-za-zeleninu-a-ovoce-kvalita-pudy-klesa
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Číňané mění rýži za zeleninu a ovoce, kvalita půdy klesá

23.9.2004 15:12 | PRAHA/PEKING (EkoList)
Ekonomická revoluce v Číně si začíná vybírat svou daň. Poněvadž prosperita a vládní pobídky přesvědčily miliony lidí, aby zanechali rolnického života a přestěhovali se do měst, čínské zemědělství se dostává do prudkého útlumu. Tento trend vyvolává obavy, zdali nebude země s pětinou světové populace brzy schopna nakrmit sama sebe. Obavy ještě zvýšily dvě nedávné zprávy čínských vědců.
 

Tyto zprávy odhalují, že tlak na rolníky, aby skončili s tisíciletou tradicí pěstování rýže ve prospěch ovoce a zeleniny, má škodlivý dopad na kvalitu tamější půdy a vody. Po pouhých pěti letech pěstování zeleniny a ovoce je půda kyselejší a méně úrodná, protože hladiny dusíku a fosforu a množství plísňových chorob se silně zvýšilo.

Od roku 1998 se v Číně podíl půdy, na níž se pěstují obilniny či rýže, snížil o 15 %. V srpnu Peking potvrdil, že sklizeň obilí poklesla o pětinu, a předpokládá se, že spotřeba v roce 2004 překročí produkci o rekordních 37 milionů tun. Poptávka po obilí z dovozu vyvolala třicetiprocentní nárůst cen obilí a další růst se dá očekávat, jak čínská poptávka dál poroste.

Rychlý přesun Číňanů z venkova do měst je skutečně velký problém. Už 500 milionů obyvatel žije ve městech a vláda chce, aby to bylo do roku 2020 až 800 milionů. Města se rozšiřují do oblastí bývalé zemědělské půdy a získávají přednostní právo na vzácné vodní zdroje.

A také mění trhy s potravinami: zatímco ceny obilí a rýže jsou omezeny vládou, obyvatelé města jsou ochotni zaplatit vyšší ceny za ovoce a zeleninu. A vláda pobízí miliony rolníků, aby vyhověli této rostoucí poptávce a pěstovali „ziskovější“ plodiny.

Výsledek? V posledním desetiletí zemědělci v Číně změnili plodiny z rýže či obilí na zeleninu a ovoce na 13 milionech hektarů půdy (oblast o rozloze Anglie). To je bezprecedentní změna, která způsobila starost vědců o úpadek kvality půdy.

Měření jejich obavy potvrzují. Údaje vládního Výzkumného ústavu zemědělské půdy v Nanjingu: za posledních deset let kleslo pH půdy ze 6,3 na 5,4; dusičnanů obsahuje čtyřikrát a fosfátů desetkrát více. Změny chemické skladby jsou doprovázeny stejně dramatickým poklesem množství půdních bakterií a epidemiemi plísní. Poškození půdy se ještě zvyšuje pěstováním pod plastovými fóliemi.

„Dochází k abnormálnímu růstu některých rostlin, jejich deformacím, a některé choroby není snadné uhlídat s pomocí obvyklých pesticidů,“ říká Cao Zhihong z Výzkumného ústavu zemědělské půdy. Navíc panují obavy o znečištění povrchových i spodních vod. Už nyní totiž třetina pitné vody překračuje vládní normy pro dusičnany.

Západní agronomové se domnívají, že změny v půdní chemii nejsou způsobeny pěstováním ovoce a zeleniny, ale tím, že zemědělci používají příliš mnoho hnojiv. „Čína totiž při podobném objemu sklizně jako Spojené státy používá nejméně dvakrát tolik hnojiv,“ říká Lester Brown, předseda Institutu pro politiku Země v USA a odborník na čínské zemědělství.

Podle Freda Pearce v časopisu New Scientist.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist