https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinske-chovne-stanice-tygry-nezachranuji-jen-zasobuji-vyrobce-tradicni-mediciny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínské chovné stanice tygry nezachraňují, jen zásobují výrobce tradiční medicíny

11.7.2019 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zvířata jsou chovány v klecích o minimálních rozměrech, na betonových podlahách, s absolutním nedostatkem vody a potravy.
Zvířata jsou chovány v klecích o minimálních rozměrech, na betonových podlahách, s absolutním nedostatkem vody a potravy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Humane Society International
Položili jste si někdy otázku, co se stane s tradiční čínskou medicínou, až budou ve volné přírodě pytláky vybiti všichni tygři? V Číně jsou opět napřed a odpověď už znají. Pro případ vyhubení živočišného rezervoáru chovají potřebné šelmy po tisících v soukromých zařízeních. A jediným účelem těchto zvířat je produkce tělesných ostatků pro kontroverzní medicínský průmysl. Píše o tom Independent.
 

Jedním z nepříjemných důsledků vzestupu čínské a vietnamské ekonomiky je fakt, že tradiční lidová medicína, která velkou měrou sází na zázračné účinky částí těl zvířat, se stala dostupnější pro širší vrstvy. Narůstající poptávku po tygřích zubech a drápech teď pomáhá uspokojit řada „chovatelských“ zařízení, která legálně v obou zemích působí.

Navenek totiž vystupují jako snaživí ochránci zvířat, kteří se usilovným množením tygrů, lvů (a také jaguárů a levhartů) pokouší zlepšit stav jejich přírodních populací. Že tomu tak není, demonstruje ve své aktuální zprávě organizace WAP (World Animal Protection).

Pomáhat a chránit

Na první poslech to zní krásně: čínští chovatelé se zasazují o to, aby tygři nevyhynuli. Skutečnost je ale jiná. WAP se nejprve zaměřila na to, v jakých podmínkách chované šelmy žijí a její vyšetřovatelé měli možnost navštívit několik desítek soukromých „záchranných stanic“. Zjistili, že zvířata jsou tu chována v klecích o minimálních rozměrech, na betonových podlahách, s absolutním nedostatkem vody a potravy.

Tyto stanice jsou prostě obyčejné množírny, kde jsou navíc k vzájemnému páření připouštěna zvířata příbuzná, inbrední. Jaký je vlastně jejich původ? Většina z nich prý byla uzmuta svým rodičům z volné přírody ještě jako koťata.

Zvíře ve špatném stavu v chovné stanici.
Zvíře ve špatném stavu v chovné stanici.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Humane Society International

V klecích mají pokud možno jen produkovat další potomky, kteří rovněž dostanou jen tolik péče, aby povyrostli k dospělosti. Pokud si kladete otázku, jak tito hybridi, často slepí, hluší, vypelichaní, podvyživení a s deformovaným pohybovým aparátem mají přispět k záchraně svých divokých protějšků ve volné přírodě, odpověď zní, že nijak. Když zemřou, neklade už čínská nebo vietnamská legislativa mnoho překážek zužitkování jejich tělesných ostatků pro potřeby tradiční medicíny. Což je ústřední zjištění zprávy WAP. Další, neméně děsivé zjištění je, že movitá asijská klientela, obávající se úbytku tygrů a lvů, začíná rovněž experimentovat s výrobky pocházejícími z těl jaguárů.

Zvířata čekající na porážku

„Tyto velké kočky jsou zneužívány jen kvůli prospěchu a penězům, pro medicínu, která se ještě nikdy neprokázala být užitečnou,“ konstatuje Jan Schmidt-Burbach, poradce WAP. S dodatkem, že je to naprosto neakceptovatelné. „A s ohledem na život, kteří jim chovatelé připravili, je to absolutně pobuřující. Ta zvířata nikdy nebudou lovit, pod nohami neucítí nic jiného, než beton a svět uvidí až do své smrti jen přes mříže.“

V Číně by se mělo v současnosti nacházet kolem 6000 tygrů, kteří v zásadě jen čekají na smrt. V Thajsku je jich dalších 1500 a chov v podobné míře prý probíhá i v Laosu a Vietnamu. Ve volné přírodě dnes přitom žijí méně než čtyři tisícovky tygrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

11.7.2019 08:57
to je skutečně humus, ty šelmy jsou v žalostném stavu, asiati a zvlášť číňani jednou tuto planetu doslova vyžerou
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.7.2019 09:44
Svět by jim v tomto měl vyjít vstříc a vytvořit sběrná místa na okousané nehty. Placebo efekt dokáže zázraky a nemá žádné vedlejší účinky.
Odpovědět
ČM

Čech M.

11.7.2019 12:56
Když si člověk uvědomí jejich ignorantský přístup ke zvěři obecně, ale i např. k duševnímu vlastnictví, tak tohle mě nijak nepřekvapuje.
Největší bizarnost je, že do Vietnamu posílá naše vláda peníze na tzv. rozvojovou pomoc. Oni nám za to naoplátku posílají svoje občany. Děkuji vládo!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist