https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsti-vyrobci-izolacnich-pen-udajne-pouzivaji-zakazane-freony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínští výrobci izolačních pěn údajně používají zakázané freony

10.7.2018 00:28 (ČTK)
Nový nárůst emisí zakázaných freonů, které ničí ozonovou vrstvu Země, má údajně na svědomí Čína. / Ilustrační foto
Nový nárůst emisí zakázaných freonů, které ničí ozonovou vrstvu Země, má údajně na svědomí Čína. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Nový nárůst emisí zakázaných freonů, které ničí ozonovou vrstvu Země, má údajně na svědomí Čína. Uvedla to agentura pro vyšetřování ekologických zločinů (EIA), jež odhalila užívání freonu 11 v čínských továrnách, které vyrábějí izolační pěny pro stavební průmysl.
 

V květnu skupina mezinárodních expertů zjistila, že se v posledních letech značně zpomalil pokles koncentrace freonu 11 v atmosféře. Experti ve studii vyjádřili podezření z porušování Montrealského protokolu z roku 1987, který měl zastavit výrobu látek škodících ozonu, jak jsou například freony. Ty se dříve masově používaly třeba jako nosné plyny v tlakových sprejích nebo jako chladicí média v ledničkách. Experti nový zdroj freonu 11 lokalizovali do oblasti východní Asie.

Americká nevládní agentura EIA nyní zjistila rozsáhlé užívání freonu 11 v čínských podnicích. Podle agentury 18 z 21 oslovených továren v deseti čínských provinciích přiznalo, že navzdory mezinárodnímu zákazu pokračují ve výrobě či užívání chlor-fluorovaných uhlovodíků (CFC), jejichž nejznámější podskupinou jsou freony.

Zaměstnanci zmíněných čínských firem řekli členům EIA, kteří vystupovali jako potenciální zákazníci, že freon 11 (CFC-11) se užívá ve většině polyuretanových izolačních pěn určených pro stavební průmysl, které tyto společnosti vyrábějí. Důvodem je podle nich lepší kvalita a nižší cena ve srovnání s alternativními produkty.

V souladu s Montrealským protokolem byla výroba freonů v rozvojových zemích oficiálně ukončena v roce 2010. Čína sama oznámila, že jejich produkci ukončila již v roce 2007. Uplatňování Montrealského protokolu napomohlo zotavení ozonové vrstvy, která Zemi chrání před rakovinotvorným ultrafialovým zářením ze Slunce.

"Pokud Čína nezruší tuto zakázanou výrobu, ohrozí tím naši pomalu se hojící ozonovou vrstvu," uvedl šéf EIA Alexander von Bismarck. "CFC-11 je také plyn, který je vysoce zodpovědný za globální oteplování, takže je vážnou hrozbou pro životní prostředí," dodal.

Podle serveru BBC News čínská polyuretanová pěna představuje zhruba třetinu světové produkce. Pokud se bude v zemi k její výrobě převážně používat freon 11, zpomalí to uzavírání ozonové díry o desetiletí a možná i víc, píše BBC.

Důkazy, jež shromáždila agentura EIA, byly předány čínské vládě, která už odebrala vzorky z označených lokalit a zahájila vyšetřování. Ve středu se k jednání sejde pracovní skupina Montrealského protokolu, která zváží další kroky.

Steve Montzka z amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA), jehož tým odhalil nárůst koncentrace freonů, ocenil práci EIA. Současně ale zdůraznil, že čínské firmy vyrábějící izolační pěny nemusejí být jedinými zdroji freonů a že je zapotřebí rozsáhlejší vyšetřování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FV

Franta Vokřahlo

10.7.2018 22:58
Pokud ještě dnes někdo nadále vyrábí nové freony i přesto co se dnes o freonech ví (ničí ozónovou vrstvu Země) a obhajuje si to vyšší kvalitou a nižší cenou atp., je třeba tohoto jedince předat na urgentní příjem místní nebo jakékoliv psychiatrické léčebny. Tohle už je opravdu nemoc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist