https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-firma-ktera-kacela-v-krusnych-horach-bez-povoleni-porusila-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP: Firma, která kácela v Krušných horách bez povolení, porušila zákon

8.12.2023 01:23 (ČTK)
Foto | Ibra Ibrahimovič / Greenpeace
Firma, která na začátku letošního roku kácela v bukových lesích nad Mariánským Údolím v Krušných horách, porušila zákon, protože neměla povolení úřadů. V odpovědi na podnět ekologické organizace Greenpeace to uvedla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Inspekce zároveň uvedla, že nezaznamenala negativní zásah do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Odpověď ČTK poskytli zástupci Greenpeace, inspekce vyjádření potvrdila. Přestupkové řízení, ve kterém hrozí až dvoumilionová pokuta, teprve bude zahájeno, uvedla ČIŽP.
 

Vlastníkem lesa je společnost Royal Pine a v bukových lesích kácela na začátku letošního roku. V té době přitom ještě úřady nerozhodly o její žádosti o povolení kácení, kterou podala loni. Krajský úřad Ústeckého kraje vydal 20. února k navrhovanému kácení nesouhlasné stanovisko. Podle Greenpeace v té době porosty, v nichž kácení odmítl, již neexistovaly. S kácením nesouhlasily Horní Jiřetín, Greenpeace a Česká společnost pro ochranu netopýrů. Organizace Greenpeace sledovala dřevo z Mariánského Údolí a zjistila, že část byla v květnu rozřezána a skončila jako palivové dříví u soukromých osob.

Zástupci Greenpeace se proto obrátili na ČIŽP, na Krajský úřad Ústeckého kraje podali podnět na prošetření obchodování s nelegálně vytěženým dřevem a společně s obcí Horní Jiřetín také podali trestní oznámení na vlastníka, firmu Royal Pine.

Inspekce v dopise, který tento týden organizaci Greenpeace poslala, porušení zákona o ochraně přírody a krajiny potvrdila. Došlo k tomu tím, že společnost "před provedením těžby nezískala souhlas příslušného orgánu ochrany přírody k činnosti, která by mohla vést k nežádoucím důsledkům (...) pro Evropsky významnou lokalitu Východní Krušnohoří". Inspekce ale zároveň uvádí, že "neshledala negativní zásah do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů".

Inspekce ČTK potvrdila, že podle jejího názoru byl těžbou dřeva porušen zákon o ochraně přírody a krajiny. Viníkovi v takovém případě hrozí až dvoumilionová pokuta. "Přestupkové řízení teprve bude zahájeno," uvedla Miriam Loužecká z tiskového oddělení ČIŽP.

Organizace Greenpeace kvůli kácení v Krušných horách podala podnět a trestní oznámení i na státní podnik Lesy ČR. "Konečně máme černé na bílém, že kdo kácí v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří bez povolení, ten porušuje zákon. Vlastníci lesů - konkrétně Royal Pine a Lesy ČR - už se tak nebudou moci vymlouvat, že postupovali v souladu se zákonem a že proběhlé kácení bylo v pořádku. Doufáme ale, že po konstatování o porušení zákona přijde i nějaký adekvátní trest a že inspekce a úřady zajistí, aby se v oblasti, která byla nešetrným a nelegálním kácením poškozena, už nekácelo," uvedla za Greenpeace Nikol Krejčová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

David Šanc

8.12.2023 22:16
Krušné hory by si zasloužily vyšší stupeň ochrany. Svižné vyhlášení CHKO by mělo být vyšší prioritou, než nepotřebné a ve výsledku pro přírodu škodlivé úsilí o vyhlášení NP Křivoklátsko, za kterým se ukrývají dobře zamaskované komerční záměry.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.12.2023 09:31 Reaguje na David Šanc
Souhlasím. Křivoklátsko a Soutok NP a část Krušných hor Chko.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

9.12.2023 22:56
Jj, oni se k tomu vyjádřili. Prý šetrně prosvětili les a vše je v souladu
s platnou legislativou a byl podepsaný pod tím nějakej Helmuth...
Takže je vše naprosto v pořádku. Prasárna! Pořád na východě, jak by řekla Helča Růžičkojc!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist