https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-pokutuje-firmu-za-poskozeni-pudy-pri-tezbe-v-chko-cesky-les
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP pokutuje firmu za poškození půdy při těžbě v CHKO Český les

27.11.2019 00:09 | PLZEŇ (ČTK)
Pokutu půl milionu korun udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni firmě T.E.P. HOLZ z Ratíškovic na Hodonínsku za poškození lesní půdy při těžbě v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les na Domažlicku.
Pokutu půl milionu korun udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni firmě T.E.P. HOLZ z Ratíškovic na Hodonínsku za poškození lesní půdy při těžbě v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les na Domažlicku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Pokutu půl milionu korun udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni firmě T.E.P. HOLZ z Ratíškovic na Hodonínsku za poškození lesní půdy při těžbě v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les na Domažlicku. Firma měla smlouvu o provádění lesnických činností s Lesy ČR, práci zadávala svým subdodavatelům, nedostatečně je ale kontrolovala. Těžké lesní stroje při těžbě a přibližování dřeva poškodily lesní půdu, vyjezdily v ní hluboké koleje a poškodily kořeny stromů, informovala včera v tiskové zprávě mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Reakci firmy se novináři pokouší sehnat. Pokuta je od 11. listopadu pravomocná.
 

Pokuta se týká těžby od září 2012 do dubna 2013. Pokutovaná firma zadávala lesní práce ve třetí zóně CHKO svým subdodavatelům, ti v lese vytvořili v půdě hluboké vyježděné koleje. "Na nejzávažněji poškozených místech byly (koleje) 80 až 100 centimetrů hluboké, v celkové délce asi 1630 metrů. Kořenové náběhy byly odřeny a kořeny stromů stojících podél přibližovacích linek byly zpřetrhány a roztřepeny," uvedla ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová.

Inspektoři dávají T.E.P. HOLZ za vinu to, že při přibližování dřeva dostatečně nekontrolovala práci subdodavatelů a neučinila žádná opatření, aby zabránila vytváření hlubokých kolejí a poškozování stromů. I když podle Horčicové T.E.P. HOLZ nevěděla, že najatí těžaři poškodili životní prostředí, jako odborná firma zabývající se lesnickou činností to vědět měla a mohla.

Poškozená místa stromů jsou branou houbovým infekcím, které vedou ke snížení kvality dřeva a ke zhoršení stability stromu. Promícháním půdních vrstev v příliš hlubokých kolejích hrozí také změna chemismu půdy. Ohrožuje to stabilitu okolních stromů, protože půda v zasypaných kolejích je méně zhutněná.

CHKO Český les, navazující na Šumavu, patří z nejcennějším a nejzachovalejším přírodním lokalitám ČR. Hlavní podíl v lesích tvoří smrk, který má mělký kořenový prostor, vysoký jen osm až 20 centimetrů. Takový porost má podle ČIŽP sám o sobě sníženou stabilitu, vitalitu a hůře odolává působení škodlivých činitelů. Lokality, kde se těžilo, jsou navíc často podmáčené, takže při používání mechanizace je nutná větší obezřetnost.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

27.11.2019 02:30
Tady je vidět nesmyslnost výběrových řízení Lesů ČR, kdy zakázku dostane firma z druhého konce republiky, která jí provádí prostřednictvím subdodavatelů.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.11.2019 07:32 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Je to tak.. ale podle mě nejde jen o to, že jsou z druhé strany republiky. Celkově je nesmysl, aby v lese dělal někdo jiný než vlastník a jeho lidé... tyto těžařské firmy jsou jak nájemní vrazi, kterým je úplně jedno co po jejich řádění v lese zůstane. Vydělají si navíc tolik, že je pokuta v řádech statisíců nemůže nijak přimět k tomu, aby si dávali pozor a chovali se zodpovědně. Myslím si, že by ČIŽP mělo dávat celkově takové pokuty, aby tím opravdu pořádně zacloumali s tvůrci těchto prasáren..

No lesnictví čeká žásadní přerod v něco neškodlivého, ale to si ještě dlouho počkáme než to tak opravdu v reálu bude.. je hodně lidí, kterým současná situace v lesích(i přes její tragičnost) vyloženě vyhovuje a ti budou chtít brzdit jakékoliv změny k lepšímu....
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.11.2019 07:57 Reaguje na Jaroslav Štemberk
dobrý den, víte proč zakázky "dostávají" veliké firmy z druhého konce republiky, které část (větší či menší) provádějí najatými subdodavateli? (zrovna se bavíme o práci v lese, ale zrovna tak se můžeme bavit o jakékoli jiné branži státních a ostatních zakázek z veřejných peněz)?
1. především proto, že jsou ochotny dát nabídku. a to na základě kusých podkladů, s velkou mírou nejistoty specifikace předmětu plnění, a velkou mírou nejistoty ohledně více a méně prací.
2. protože jsou nabídku schopny zaregistrovat a zpracovat
3. protože nejedou na jednu jedinou nosnou zakázku, mají zakázek několik, mezi které riziko dokážou diverzifikovat, a dokážou utáhnout to, když nějaká nedopadne, respektive koeficient "ká" je menší než jednička (náklady přesáhnou výnosy).
4. protože stát platí pomalu, nejsou výjimkou 60 nebo 90 denní splatnosti faktur, fakturuje se zpětně a blbne se s dokladováním fakturace, a mezi náklady a výnosy je někdy i půl roku, kdy velká firma musí táhnout náklady na kešflou. často z úvěru.
5. velká firma od zakázky neuteče a nezlikviduje se a nějak (téměř) každou zakázku nějak dopytlíkuje, protože viz výše. místní malá firmička jeden dvacetiletej traktor a jedna čtyřicetiletá tatra, jakmile zahučí sto tisíc a má čáku zahučet další půlmilion, se zlikviduje a zmizí a zadavateli zbydou oči pro pláč a nevyčerpané vázané prostředky.
6. velká firma nese téměř veškeré riziko, bezpečností práce počínaje, přes ekonomiku a zárukou konče. malá subdodavatelská firmička jede v hodinovce lidí a strojů, úkol je čistě formální, jen aby to nebyl zjevný švarcsystém.

závěrem - velké ani malé firmy za to nemůžou. vina je zcela na nekompetenci veřejných zadavatelů. ale ti s tím mnoho v prostředí honů na čarodějnice a protikorupční hysterie nenadělají.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.11.2019 08:14
Kde se těží harvestory, vypadá to zhruba všude stejně, takže nic objevného. Tím samozřejmě neříkám, že je to dobře, naopak.
A co se týká výběrových řízení- takhle se to dělá všude, ne jen u lesů, takže to opravdu ještě někoho překvapuje?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist