https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cnbc-palivove-clanky-vzbuzuji-nadeje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CNBC: Palivové články vzbuzují naděje

25.8.2003 14:00 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Jedním z klíčových problémů "zelené energie" je její provozní spolehlivost. Když nefouká vítr nebo slunce přestane svítit, klimatizace a elektrické spotřebiče přestanou fungovat. To se ale nestane v případě palivových článků. Proto telefonní společnosti ve Spojených státech sledují se zvýšenou pozorností poslední vývoj technologie, kterou by rády nahradily současné "žrouty energie".
 

Palivové články fungují například na principu reakce vodíků a kyslíku, při kterém vzniká elektrická energie a teplo, přičemž výsledným produktem se stává čistá voda. Existují také články jejichž hnací silou je etanol. V současnosti se technologie rozvíjí rychlým tempem a v dohledné době se dá předpokládat použití i v domácnostech. Některé telefonní společnosti plánují vyměnit jejich starý záložní bateriový systém za palivové články. Jenže navzdory spolehlivosti provozu, energie získaná z vodíkových článků je stále ještě příliš drahá. Stejně tak trápí výrobce další problém a tím je nedostatek dostupného vodíku.

Na první pohled vypadá jako obyčejný Mc Donald, ale příznivci "zelené energie" říkají, že fast-food postavený na Long Islandu je předzvěstí budoucích provozů zásobených energií z palivových článků. "Myslím si, že není daleko budoucnost, kdy jich tady budou tisíce," říká Richard Kessel, generální ředitel Long Island Power Authority (LIPA). V tuto chvíli je pouze méně než jedno procento energie na celém Long Islandu vyrobeno pomocí vodíkových článků. Ale od doby, kdy občané odmítli stavbu nového jaderného provozu, LIPA hledá alternativní zdroje elektrické energie. "Platíme ohromné částky za fosilní paliva jako je zemní plyn nebo ropa a chceme mít zdravé životní prostředí na Long Islandu," dodává Kessel. Miliony dolarů, vybraných na daních, putují do programu LIPA na vývoj vodíkových článků. Správa se snaží stimulovat místní trh, aby se rozjel obchod s alternativním zdrojem energie. Podle analytiků vzroste objem obchodu s palivovými články na 1 miliardu dolarů do roku 2007 a v roce 2018 bude činit až 18 miliard.

"Musíte být trpěliví a investovat kapitál do dlouhodobých projektů, jestli chcete, aby vaše společnost rostla," říká Roger Saillant z firmy Plug Power. Saillant potvrzuje, že mnoho příjmů jeho společnosti pochází ze zakázek místní vlády. To se ale brzo změní a Plug Power chce ještě letos představit nový konkurence schopný výrobek. Tento vodíkový článek bude určen pro záložní zdroje v telefonním průmyslu. Podle předpokladů firmy by nový produkt mohl začít vydělávat peníze v roce 2006.

V současnosti jsou již známé baterie do telefonů na bázi palivových článků, které dokáží nabíjet i používat telefon v jednu chvíli. Vodíkový pohon se testuje také na automobilech. Podle výzkumníků je však komerční využití článků v automobilovém průmyslu vzdáleno ještě desetiletí.

Podle článku Melissy Francisové CNBC 21. 08. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist