https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cro-kacet-v-boubinskem-pralese-pujde-pouze-za-prisnych-podminek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČRo: Kácet v Boubínském pralese půjde pouze za přísných podmínek

7.11.2020 00:26 | PRAHA (ČTK)
Území rezervace s povolenou asanací stromů napadených kůrovcem Správa CHKO Šumava v nové výjimce rozdělila na několik částí a stanovila pro ně řadu podrobných podmínek.
Území rezervace s povolenou asanací stromů napadených kůrovcem Správa CHKO Šumava v nové výjimce rozdělila na několik částí a stanovila pro ně řadu podrobných podmínek.
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) potvrdilo přísnější podmínky kůrovcové těžby pro Lesy ČR v Boubínském pralese na Šumavě. Státní podnik tak může kácet pouze na určených místech a musí postupovat šetrným způsobem. Uvedl to server iROZHLAS.cz s poukazem na rozhodnutí, které má k dispozici Český rozhlas Radiožurnál (ČRo).
 

Novou výjimku pro možnou těžbu kůrovcového dřeva v národní přírodní rezervaci Boubínský prales pro Lesy ČR stanovila na žádost firmy Správa CHKO Šumava. Výjimka má platit do konce roku 2024, dosud se lesnické hospodaření v rezervaci řídí podle výjimky z roku 2015, kdy žádná kůrovcová kalamita nebyla. Podniku se ale i nová výjimka zdála příliš přísná a koncem loňska se proti ní odvolal k MŽP.

Nynější verdikt se Lesům ČR nelíbí. "Rozhodnutí je odborně velmi rozporuplné. Ministerstvo životního prostředí tak přijímá plnou odpovědnost za zhoršující se stav lesa v národní přírodní rezervaci Boubín," uvedla mluvčí firmy Eva Jouklová.

S rozhodnutím není spokojené ani ekologické Hnutí Duha, které výjimku také napadlo. Požadovalo zastavit kácení na celém území Boubínského pralesa. "Prales nevzniká motorovou pilou. Vzniká dlouho, samovolně a patří k tomu i kůrovec. Zásahy jdou proti smyslu národní přírodní rezervace," vysvětloval v září postoj hnutí expert Jaromír Bláha.

Území rezervace s povolenou asanací stromů napadených kůrovcem Správa CHKO Šumava v nové výjimce rozdělila na několik částí a stanovila pro ně řadu podrobných podmínek, zjistila už dřív ČTK z textu výjimky. Například v části na severu rezervace by mohli lesníci kůrovcové stromy asanovat pouze odkorněním nastojato. V nejcennější části pralesa, jeho takzvaném jádru, má být kácení dál zakázáno a stále má jít o bezzásahové území. O zásahy v jádru rezervace Lesy ČR nežádaly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

7.11.2020 08:00
Úředníci z MŽP by měli nést osobní zodpovědnost v případě, že jejich výplod zničí poslední existující cenný les v oblasti Šumavy. Duhatci jsou zcela mimo realitu: Výsledkem bezzásahovosti na Šumavě jsou jen pláně mrtvých stromů. Viditelné i na leteckých snímcích pro mapy Googla i mapy.cz.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.11.2020 16:35
Vzhledem k tomu, že správou CHKO Šumava stanovené podmínky v souvislosti s přemnožením kůrovce v Boubínském pralese omezují zásahy podle Lesů ČR příliš a podle hnutí Duha naopak málo, tak se asi bude jednat o rozumný kompromis :-)
Odpovědět
MG

Milan G

7.11.2020 19:01 Reaguje na Majka Kletečková
Tak si připomeňme, že pod správou Národního Parku Šumava byly zničeny všechny původní pralesní zbytky na celém území NP Šumava. Samozřejmě, že se najdou hlupáci, kteří budou blábolit, že vznikají nové pralesy, ale opak je pravdou. Stačí se podívat na suché lesy na Pramenech Vltavy, okolo Plešného jezera nebo na Trojmezné.

Člověk by si myslel, že Boubín má štěstí, nepatří totiž pod NPŠ. Bohužel správa CHKO Šumava, pod kterou patří, je totéž jako správa NPŠ.
Jádro Boubína má rozlohu 47hektarů a je oploceno a ochranná zóna kolem 670 ha. Bohužel správa CHKO Šumava prosadila bezzásahové území i v ochranné zóně.
Z důvodu šíření kůrovce minulý rok požádal Lesní závod Boubín správu NP a CHKO Šumava o vyjímku, aby mohl zasáhnout a ochránit jádro Boubína. Správa se tou žádostí vůbec nezabývala a naopak v rozporu s e normálním rozumem zvětšila bezzásahovou zónu o dalších 55ha. Byl tady o tom článek, bohužel dost zkreslující. Lesní závod Boubín se odvolal. Do průběhu odvolání jako už tradičně vstoupily nátlakové spolky typu hnutí duha, které začaly vyhrožovat blokádou, samozřejmě do toho a jak jinak vstoupili takyvědci z Jihočeské univerzity, kteří samozřejmě vyzvali Brabce aby odvolání Lesního závodu Boubín hodil do koše.
Takže můžeme očekávat kůrovce v ochranné zóně a likvidaci staletých stromů. Zmizí všechno co lesníci po staletí opečovávali, jenom těm lesníkům můžeme poděkovat za to co zůstalo. Po řádění zelených hovad nezůstane bohužel nic.

"Prales nevzniká motorovou pilou. Vzniká dlouho, samovolně a patří k tomu i kůrovec. Zásahy jdou proti smyslu národní přírodní rezervace," vysvětloval v září postoj hnutí expert Jaromír Bláha. Tak si přeložíme do normálního jazyku co nám tenhle expert na lesy, veterinář bláha říká.....nejde vůbec o nic, nám je jedno, že Boubín sežere kůrovec, nebojte se možná za několik set let vyroste nový Boubín. Pak ale normálního člověka napadne otázka, proč tedy necháme sežrat nynější prales kůrovcem, aby se naplnilo ego pár pitomců? Proč neochránit něco co už máme? Proč nechat zlikvidovat nynější prales a pak 400 let čekat jestli možná vyroste nový? Jak je možné, že stát podporuje idioty, kteří ničí náš společný majetek?

Pak až kůrovec sežere všechny ty staleté stromy, objeví se idioti, kteří budou křepčit radostí nad tím jak se mezi tisíci suchými stromy začnou objevovat nálety/semenáčky/. Tohle bude, bohužel, osud Boubína, pokud do toho budou žvanit tupci typu bláhy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.11.2020 20:30 Reaguje na Milan G
Souhlas.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist