https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/danska-vladni-koalice-schvalila-dan-na-emise-oxidu-uhliciteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dánská vládní koalice schválila daň na emise oxidu uhličitého

24.6.2020 01:33 | KODAŇ (ČTK)
Klimatický plán Kodaně je ambicióznější než cesta, kterou razí Evropská unie.
Klimatický plán Kodaně je ambicióznější než cesta, kterou razí Evropská unie.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Většinová dánská vládní koalice v neděli schválila zavedení daně na emise oxidu uhličitého a skleníkových plynů. Informovala o tom agentura Reuters. Plán emise do roku 2030 zredukovat o 70 procent proti stavu v roce 1990 a být do roku 2050 klimaticky neutrální patří k těm nejambicióznějším na světě.
 

Dánsko chce snížit emise uhlíku o 3,4 milionu tun. Na základě takzvané zelené daňové reformy budou firmy platit daň za množství oxidu uhličitého, které vypustí do ovzduší. Vláda chce reformu projednat ještě letos.

Součástí plánu jsou rovněž investice do zelenějších paliv a do zachycování emisí oxidu uhličitého. Dánsko se též chystá zbudovat dva "zelené ostrovy" - větrné elektrárny v moři o celkové kapacitě čtyři gigawatty.

"Tato dohoda ukazuje zbytku světa, že kroky v oblasti klimatu a ekonomické obnovy jdou ruku v ruce," uvedlo dánské ministerstvo pro klima, energetiku a technickou infrastrukturu.

Klimatický plán Kodaně je ambicióznější než cesta, kterou razí Evropská unie. Členské země, kterou je i Dánsko, se zavázaly, že do konce desetiletí sníží emise oxidů uhlíku o 40 procent proti hodnotám z roku 1990.

Jeden ze dvou plánů, které nyní vyhodnocuje Evropská komise (EK), počítá s 50procentním snížením emisí v celé sedmadvacítce, druhý plán pak s 55procentním snížením. Cíl chce komise stanovit v září a nasměrovat blok ke splnění dlouhodobějšího plánu dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

25.6.2020 16:26
Tohle by bylo potřeba nasadit na největí špinavce, především Čínu a Rusko. I Američanům by to pomohlo k rychlejšímu přechodem na OZE, samozřejmě i Austrálii a prostě celému světu. Jenže by to neprošlo.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

26.6.2020 17:25
Chudáci Dánové. Už tak mají po Němcích druhou nejdražší EE v Evropě. Je fakt, že OZE něco stojí a třeba jej z něčeho financovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist