https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dansko-zvazuje-vetrnou-elektrarnu-na-mori-za-az-300-miliard-danskych-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dánsko zvažuje větrnou elektrárnu na moři za až 300 miliard dánských korun

25.12.2019 00:55 (ČTK)
Dánská vláda zvažuje investici až 300 miliard dánských korun (přes bilion Kč) do obrovské větrné elektrárny. / Ilustrační foto
Dánská vláda zvažuje investici až 300 miliard dánských korun (přes bilion Kč) do obrovské větrné elektrárny. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dánská vláda zvažuje investici až 300 miliard dánských korun (přes bilion Kč) do obrovské větrné elektrárny. Turbíny domácí výroby Vestas chce umístit na jeden či více umělých ostrovů. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení ministerstva pro klima, energii a veřejné práce.
 

Plánovaná elektrárna má mít kapacitu nejméně deset gigawattů, tedy zhruba pětkrát víc než jaderná elektrárna Temelín. Resort očekává, že většinou investic zajistí soukromé společnosti.

Vedle toho, že v Dánsku sídlí největší světový výrobce větrných turbín Vestas, země sama se nejvíce na světě podílí na rozvoji větrných elektráren na moři. V roce 2018 tato skandinávská země pokrývala 41 procent své poptávky po elektrické energii větrnými elektrárnami. Dánský parlament v prosinci přijal zákon, jímž se zavazuje snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého o 70 procent.

V rozpočtu na příští rok vláda vyčlenila 65 milionů dánských korun na výzkum spojený s projektem obří větrné elektrárny. Výzkum se bude zabývat tím, jak část energie uložit anebo přeměnit na obnovitelný vodík, o němž se hovoří jako o palivu budoucnosti.

V Dánsku žije kolem šesti milionů lidí a výkon elektrárny se bude zhruba rovnat spotřebě deseti milionů evropských domácností, napsala Reuters.

Resort pro klima, energii a veřejné práce nyní pro plánovanou elektrárnu hledá vhodnou lokalitu, například v Severním a Baltském moři.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

25.12.2019 14:27
Bude ve velkém narušeno přirozené proudění vzduchu což přinese jiným zemím nesmírné škody.
Odpovědět
MS

Michael Stanovský

29.12.2019 21:06 Reaguje na Václav Kain
Možná ano, možná ne, jakože nejsem přítelem OZE, tohle se mi stejně moc nezdá. Zvláště postaví-li to na širém moři.

Spíš mi vadí, že tady počítají snížené emise při výrově "větrné" elektřiny, nikoliv však uhlíkovou stopu při výrobě toho supervětrníku. Viděli jste někdy stožár malýho vetrníku, co dělají v Chrudimi? To je nějakýho železa. A vrtule z kompozitů z Číny? A teď tu bude něco třeba 10x větší. Což neznamená pouze 10x mohutnější.
Jenomže ekoteroriské z EU to po nás chtějí. Možná by bylo lepší zvýšit výrobu novičoku pro některé persony!
Odpovědět
ig

25.12.2019 18:03
Super, ještě 450krát tolik a budou nahrazeny všechny elektrárny na fosilní paliva :-) Tedy když bude foukat :D
Odpovědět
VK

Václav Kain

26.12.2019 08:03 Reaguje na
A když foukat nebude tak vyfasujeme ebonitovou tyč a liščí ocas.
Odpovědět
MS

Michael Stanovský

29.12.2019 20:59 Reaguje na Václav Kain
Přesně, problém je s uschováním té větrné elektřiny, která je k dispozici v nevhodnou dobu, nevhodném množství o stabilitě zdroje ani nemluvě. Jedině tak tu elektřinu použít na velkovýrobu vodíku, a ten pak pumpovat do aut, nebo elektrárnu na vodík místo na plyn. Jenomže takovéto využití nestabilního zdroje elektřiny asi bude narážet na efektivitu následného využití.
Odpovědět
mm

míša mýval

26.12.2019 09:48
Když nebude foukat tak bude i Gréta chodit pěšky
Odpovědět
MS

Michael Stanovský

29.12.2019 21:01 Reaguje na míša mýval
Nene, přece na slunečních plachetnicích.
Jedna taková podobná byla ve francouzském scifi filmu Barbarella s Jane Fondovou z roku 1968.
Odpovědět
mm

míša mýval

26.12.2019 09:48
Když nebude foukat tak bude i Gréta chodit pěšky
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist