https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dawn-pakistan-spojuje-svou-prosperitu-s-vetrnou-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dawn: Pákistán spojuje svou prosperitu s větrnou energií

11.11.2003 14:53 | PRAHA/KARÁČÍ (EcoMonitor)
Získávání elektrické energie z obnovitelných zdrojů v Pákistánu dostává jasnější kontury. V červenci letošního roku byl ustanoven Panel rozvoje alternativní energie na úřadu předsedy vlády, který připravuje plán hospodaření s alternativními a obnovitelnými zdroji energie.
 

Vládní nařízení by měla pomoci nastartovat komerční potenciál alternativních zdrojů, především větrné a solární energie, díky široké standardizaci mnoha druhů technických zařízení. Cílem snažení pákistánské vládní politiky je dosažení 10% podílu alternativních zdrojů z veškeré produkce energie v roce 2015. Pákistánská Rada technologie obnovitelných zdrojů, která pracuje pod Ministerstvem vědy a techniky, je odpovědná za výzkum, rozvoj a propagaci technologií využívajících ekologické zdroje energie. První oblastí, na kterou se Rada zaměřila je rozvoj technologií spojený s produkcí elektřiny větrnými turbínami. Pro tento účel se podařilo získat podporu, jak poskytnutím technických informací tak financí, ze strany evropských států a Číny.

V současnosti, ačkoliv stát podpořil celou řadu projektů, žádný ještě nezačal fungovat. To se týká především pilotního projektu, zařízení postaveného blízko Karáčí, které by mělo vyrábět 60 kW elektrické energie. V rámci jiného projektu, na kterém spolupracuje Čína, vyrůstá v provincích Sindh a Balochistan na jižním pobřeží ukázková větrná farma. Číňané dodali 14 turbín o výkonu 5 kW, které by měly být použity při plánu elektrifikace venkovských oblastí. Rada počítá s výstavbu dalších 100 turbín různých výkonů v okolí měst Karáčí, Badinu a na Markanském pobřeží. Dalších 100 - 150 MW zařízení by mělo vzniknout v okolí Karáčí, díky podpoře Rozvojového programu OSN.

Ministerstvo životního pobřeží, místní správy a rozvoje venkova se mohlo pustit do rozsáhlého projektu jen díky přislíbené podpoře mezinárodních agentur. Volně přístupné zdroje energie jsou prvním krokem k zahájení rozvoje průmyslu i rostoucí prosperitě. Celková kapacita elektráren na území Pákistánu je 17 728 MW. Jestliže rozvoj alternativních zdrojů bude úspěšný, zvýší se produkce na 26 750 MW kolem roku 2010 - 2011.

V tuto chvíli se podíl obnovitelné energie z celkového objemu nedá vyčíslit, protože žádné takové zdroje se nevyužívají. Podle současného scénáře zřejmě v budoucnu poroste poptávka po elektrické energii a tím i její cena, takže bude velký zájem zejména o levné a dobře dostupné zdroje. To znamená, že je potřeba rozvíjet alternativní a levnější energetické postupy. Z nejrůznějších zdrojů energie vychází právě vítr jako ten nejvíce vyhovující - obnovitelný, trvale využitelný a nezatěžující ovzduší škodlivými emisemi.

Podle článku Engr Hussaina Ahmada Siddiqui The Dawn 10. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist