https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/den-ozonove-vrstvy-ambrozek-s-gonzalezem-zertovali-se-skolaky-pak-museli-na-konferenci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřDen ozonové vrstvy: Ambrozek s Gonzalezem žertovali se školáky, pak museli na konferenci

16.9.2002 14:39 | PRAHA (EkoList)
U příležitosti Mezinárodního dne ozonové vrstvy dnes do České republiky přicestoval výkonný tajemník Vídeňské úmluvy a Montrealského protokolu Marco Gonzalez. Dopoledne se společně s ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem před budovou ministerstva setkal s mládeží ze Sdružení pro ekologickou výchovu Tereza. Pak se oba politici odebrali na konferenci "Chraňte ozonové nebe: Chraňte sebe; Chraňte ozonovou vrstvu", která se konala v prostorách MŽP.
 

Děti ze Základní školy Sucháňova v Praze-Řepích pánům Gonzalesovi a Ambrozkovi představily projekt "Ozon", na němž se společně s dalšími školami a s Terezou podílely. Pěstovaly vyšlechtěný kultivar tabáku, na němž je možné podle velikosti a počtu skvrn zjišťovat vliv přízemního ozonu. Ministr vtipkoval, zdali se náhodou tabák nepěstoval i proto, aby si hoši mohli pořádně zakouřit, a žoviálně navrhl, že by bylo dobré také pěstovat něco jiného. Marco Gonzales celou akci s úsměvem pozoroval. Došlo i na společné foto. "Pro děti byla asi nejzajímavější možnost setkat se bezprostředně s ministrem a s vysokým představitelem OSN," zhodnotila pro EkoList význam akce Ilona Kočová, koordinátorka Terezy pro projekt Ozon.

Ozonová vrstva působí jako filtr proti negativním vlivům ultrafialového záření. Její poškození vede u lidí k větší náchylnosti k infekčním chorobám, zapříčiňuje zvýšení výskytu rakoviny kůže, podle MŽP se podílí i na změnách klimatu a má vliv na pokles biologické rozmanitosti.

S rozvojem průmyslové výroby došlo k citelnému poškození a oslabení ozonové vrstvy. V důsledku rozsáhlé celosvětové výroby freonů, tedy látek, které mají na ozonovou vrstvu největší vliv, poklesla v 80. letech koncentrace ozonu nad Antarktidou o 70 procent a vytvořila se tzv. ozonová díra.

Rámcová Vídeňská úmluva o ochraně ozonové vrstvy byla schválena v roce 1985, konkretizovaný a cílený Montrealský protokol o látkách, které porušují ozonovou vrstvu, byl pak přijat na den přesně před patnácti lety. Díky němu se podařilo celosvětově omezit výrobu a spotřebu freonů, především v rozvinutých státech a nyní i postupně v rozvojových zemích. Československo se stalo smluvní stranou v roce 1990.

Setkání před ministerstvem Ministr vtipkuje se školáky Ministr Ambrozek hýřil humorem i při přípravě na společnou fotografii
Vzpomínka na setkání Po focení se školáci vrhli na propagační materiály MŽP
Naopak Marco Gonzalez se vrhl na propagační materiály Terezy

Foto: Jan Stejskal/EkoList


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist