https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deset-dni-pekelneho-vedra-na-korbe-kamionu-o-osudu-ceskych-krav-prevazenych-do-turecka-informuji-ochranci-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Deset dní pekelného vedra na korbě kamionu. O osudu krav převážených Česka do Turecka informují ochránci zvířat

2.8.2018 16:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kamion se skotem vyjel z České republiky 18. července. Od soboty 21. července stál na hranici mezi EU a Tureckem.
Kamion se skotem vyjel z České republiky 18. července. Od soboty 21. července stál na hranici mezi EU a Tureckem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Animal Welfare Foundation
Deset dní v kamionu se 57 českých krav podle svědectví Společnosti pro zvířata peklo na hranicích mezi EU a Tureckem. Ochránci zvířat dlouhodobě kritizují praxi dálkových převozů živých zvířat. Na základě aktuální zkušenosti žádají české ministerstvo zemědělství, aby okamžitě zakázalo vývoz zvířat na jatka a výkrm do třetích zemí.
 

Kamion se skotem, původně nakoupeným ve Francii, vyjel na svou poslední cestu z Čisté u Horek v Libereckém kraji 18. července. Od soboty 21. července stál na hranici mezi EU, konkrétně Bulharskem a Tureckem. Zvířata jsou určena k zabití či dalšímu prodeji v Turecku, turecká strana z nějakého důvodu odmítla zvířata přijmout.

"Od soboty se zvířata doslova pekla ve stojícím návěsu vozidla, od čtvrtka údajně neměla vodu a postupně přehřátím organismu, otravou amoniakem z výkalů a naprostým vyčerpáním kolabovala a umírala," popisuje Dita Michaličková. Dokonce i řidič byl ve velmi lidsky nepříjemné situaci, v meziprostoru, kde není k dispozici voda.

Nebylo by lepší přepravovat jen maso? Ptají se ochránci zvířat.
Nebylo by lepší přepravovat jen maso? Ptají se ochránci zvířat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Animal Welfare Foundation

Zvířatům se snaží pomoci všechny organizace z EU, které se zabývají zastavením transportů se zvířaty. Bulharské orgány se snažily vyjednat možnost zaslat zvířata zpět do ČR. Jak uvádí Michaličková, česká Státní veterinární správa nemohla dát souhlas k návratu kvůli ohniskům hovězího moru v bulharské oblasti. Organizace kontaktovaly také odpovědné Generální ředitelství Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele, úředníci se snažili, ale pomoc zvířatům nedokázali vyjednat. "Kontaktovali jsme také sekretariát ministra. Snad se včera podařilo zvířata z uvěznění v zemi nikoho dostat ven," říká Dita Michaličková.

Podle ní je tento případ dalším důkazem utrpení zvířat spojeného s dálkovou přepravou, zejména před vývozem do třetích zemí, většinou muslimských zemí, kde jsou podle ochránců zvířata zabíjena bez omráčení, halal způsobem, před zabitím zvířata navíc muži často bijí a týrají.

Jak uvádí Společnost pro zvířata, v loni nebylo do Turecka vpuštěno 22 kamionů s býky z ČR. Zvířata hynula na vozidlech, některá se podařilo umístit do záchytných stájí v Bulharsku. Po několika týdnech Turci přeživší zvířata nechali konečně pokračovat do Turecka a část z nich skončila v Iráku.

"Je nutné stanovit maximální dobu transportu pro zvířata určená na jatka a výkrm," říká Dita Michaličková. Podle ní by savci neměli cestovat déle než 8 hodin a drůbež jen 4 hodiny. "Podle nás je nutné zakázat vývozy do třetích zemí. A zavést skutečné postihy a odebírání licencí za porušování předpisů," říká Michaličková. Řešením podle ní také je porážka zvířat u nás a přepravovat už jen maso.


Video z roku 2017:


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist