https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/devet-statu-unie-neplni-normy-o-cistote-ovzdusi-pujdou-k-soudu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Devět států Unie neplní normy o čistotě ovzduší, půjdou k soudu

11.2.2004 10:13 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise se opět "pouští do křížku" s některými členskými zeměmi. Jde o legislativu zaměřenou na zvýšení čistoty ovzduší. Belgie, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Rakousko, Řecko a Španělsko nepřijaly opatření pro prevenci či snížení dopadů znečištěného ovzduší na zdraví a životní prostředí, a to v sedmi různých zákonech Unie.
 

Ať už šlo o spalování odpadů, limity pro benzen a oxid uhelnatý v ovzduší, národní limity pro oxidy síry, dusíku či těkavých látek u velkých elektráren.

Komise také přijala právní kroky k zajištění souladu s uvedenými požadavky obsaženými v legislativě EU o čistotě ovzduší a také v nařízení k ochraně ozónové vrstvy.

Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová rozhodnutí komentuje: "Naléhám na členské státy, aby zrychlily zavádění zákonů EU o znečištění ovzduší. Zpoždění představuje pro jejich občany riziko zdravotních problémů."

Směrnice o spalování odpadu má zabránit či omezit negativní dopady, jaké spalování odpadu má na životní prostředí, a omezit následná rizika pro lidské zdraví. Termín pro její přenesení do národních zákonů byl 28. prosinec 2002. Protože Belgie, Itálie, Řecko a Portugalsko ji stále nepřenesly, rozhodla Komise postoupit případ Evropskému soudnímu dvoru. Nizozemí v této věci zatím obdrželo poslední varovný dopis.

V roce 2000 EU přijala Směrnici, jež mimo jiné stanoví limity pro benzen a oxid uhelnatý, aby bylo možné se vyvarovat či předejít možným škodlivým dopadům těchto plynů na zdraví lidí a životní prostředí. Termín pro její aplikaci do národního práva byl 13. prosinec 2002. Nizozemí a Řecko s aplikací stále nejsou hotovy, proto je Komise posílá k Evropskému soudnímu dvoru.

Další "hříšník", Itálie, se dosud potýká s rámcovou směrnicí pro posuzování a řízení imisních limitů do ovzduší, která upravuje limity pro oxidy síry, dusíku, sazí a olova. Co se týče těchto polutantů, státy měly Komisi poslat konkrétní informace například o úrovních znečištění, jež překročily schválené limity i akceptované meze tolerance, období, kdy vyšší úrovně byly sledovány, a proč se objevily. Také měli členové dodat seznam oblastí a městských aglomerací, postižených nejvíce znečištěním ovzduší. Termín dodání pro rok 2001 byl konec prosince 2002. Itálie dodala data pouze z některých regionů, nikoliv pro celé území, proto je poslána k Evropskému soudnímu dvoru.

Podobně do konce listopadu 2002 bylo třeba aplikovat legislativu nutnou ke snížení stropů emisí určitých vzdušných škodlivin, což nesplnila opět Itálie, následovaná Německem, Nizozemím a Řeckem. Belgie (jen Vlámsko a Valonsko) a Lucembursko nesplnily některé požadavky této legislativy, pročež Komise nemůže monitorovat a hodnotit do jaké míry určené stropy emisí aplikovaly. Proto jim Komise poslala poslední psané varování.

Mnoho zemí má také dodnes problém se znečištěním vzduchu z velkých elektráren. Směrnice o velkých spalovacích elektrárnách má za cíl redukovat znečištění stanovením přísných limitů na emise oxidu siřičitého a dusičitého. Termín pro přenesení směrnice do národního práva byl 27. listopad 2002. Nesplnily ho vlámský region Belgie, Nizozemí, Německo, Rakousko, Itálie, Řecko a Španělsko.

Síry se týkala další směrnice z roku 1999, která má za cíl snížit obsah síry v tekutých palivech a tím omezit výskyt kyselých dešťů z emisí oxidů síry a zabránit ničení lesů. Každý rok v červnu jsou členské země žádány, aby podaly zprávu o obsahu síry v palivech použitých v předchozím kalendářním roce. Rakousko však dosud neposkytlo údaje za rok 2001, proto jej Komise postupuje Evropskému soudu.

Poslední "hřích" se týká Nařízení o látkách poškozujících ozónovou vrstvu. Toto nařízení chce zamezit a případně úplně eliminovat použití chemikálií, které ozónovou vrstvu ničí. Proto vyžaduje od členských států EU dodávat informace o opatřeních k podpoře recyklace, rekultivace a destrukce kontrolovaných látek jako CFC, HCFC, halony a metylbromid.

Organizace odpovědné za zacházení s těmito látkami jsou povinny informovat, jaké kroky podnikly k prevenci úniku kontrolovaných látek a minimalizaci úniku metyl bromidu do půdy během sklizně. Státy musí provádět každoroční monitoring úniků pro vybavení obsahující více než 3 kg látek poškozujících ozón a poskytovat informace o minimální kvalifikaci personálu zapojeného do těchto provozů. Španělsko, Řecko a Portugalsko nesplnily tato opatření, a proto nebyly schopny dodat požadovanou zprávu. Proto jim Komise poslala poslední psané varování. Itálii postoupila soudnímu dvoru za to, že dovolila použití HCFC v protipožárních zařízeních na takových úrovních, které překračují limity či nerespektují podmínky stanovené ve výše zmíněném nařízení Evropské unie.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist