https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-destum-neni-v-pude-do-40-cm-v-cr-sucho.regionalni-rozdily-v-nasyceni-pudy-zustavaji-velke
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Díky dešťům není v půdě do 40 cm v ČR sucho. Regionální rozdíly v nasycení půdy zůstávají velké

3.6.2024 10:38 (ČTK)
Díky dešťům, které byly v mnohých částech republiky v posledních třech dnech velmi intenzivní, není v povrchové vrstvě do 40 centimetrů až na drobné výjimky sucho, uvedli tvůrci projektu Intersucho na síti X. Za deset let existence monitoringu se to stalo na přelomu května a června poprvé. V hlubší vrstvě od 40 centimetrů do jednoho metru ještě suchá místa zůstávají. V nasycení půdy jsou poměrně velké regionální rozdíly. Zatímco někde je plně nasycená, v některých oblastech jen z poloviny.
 
Mapa, kterou vědci na síti X zveřejnili, zachycuje stav v neděli v 7:00. Jak moc kde pršelo, lze najít na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Nejvíce nasycená půda je s ohledem na intenzitu dešťů v Plzeňském a Karlovarském kraji, západní části Jihočeského, také v pohraničních pohořích a v některých menších oblastech. I kvůli plné nasycenosti se vyskytly v západních Čechách o víkendu lokální záplavy. Jak vyplývá z mapy nasycení, kterou tvůrci Intersucha ČTK zaslali, nejméně je půda nasycená na jižní Moravě, na Hané, ve středním Polabí a části Moravskoslezského kraje.

Po suchých letech 2014 až 2019 v Česku v květnu poměrně pravidelně a hodně prší. Klimatologové mluví o uspíšeném "medardu", tedy pranostice spojené se svátkem Medarda 8. června, po němž následovalo deštivé období. Za období 1961 až 1990 byl červen nejdeštivější měsíc, za poslední čtyři roky se dvakrát stalo, že květen byl deštivější než červen. "Takzvaný evropský monzun způsobený prohřátím evropské pevniny a přísunem studenějšího a vlhkého oceánského vzduchu, který přináší srážky, se posunuje o měsíc dopředu, stejně jako nástup jara a vývoj vegetace," doplnili tvůrci Intersucha a poukázali tak na dopady klimatické změny.

Ta je také příčinou větší extremity počasí. Na jedné straně zvýrazňuje dopady suchých period, na druhé straně stojí také za častějším výskytem extrémních lijáků a bouří. Klimatologové uvádí, že sucho a povodně jsou dvě strany téže mince, tedy klimatické změny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ez

erik zajíček

3.6.2024 12:51
tož to je ale bomba !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2024 13:55
pokud někdo sleduje informace o počasí, je tento článek, tak trochu přebytečný, tedy nic nového.
Odpovědět
ez

erik zajíček

3.6.2024 16:27 Reaguje na Jaroslav Řezáč
no však!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.6.2024 09:40
Tam, kde jsou povodně, by měl začít fungovat projekt INTERMOKRO.
Když už není to sucho, tak mohou vědátoři zkoumat mokro a až přestane pršet,
tak zase to sucho. Nechápu, jak mohla společnost fungovat bez tak důležitých
vědeckých pracovišť zkoumajících cyklické sucho a mokro. Teprve nyní víme,
že když neprší, tak je sucho a když prší hodně, tak je mokro, ba až moc
mokro ve formě povodní! To jsou mi věci, že k tomu museli dospět vědci,
když totéž věděli lidé od pravěku! Přitom stačí málo! Pouze uzavřít ventil,
kterým proudí na takový "výzkum" peníze a raději je použít v praxi tak,
aby bylo obojí možno částečně regulovat zachycením vody v nádržích a jejím
použitím v době sucha při závlahách, jak to činily už starověké civilizace!
Odpovědět
PE

Petr Elias

5.6.2024 15:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Ty jsi opravdu zoufalec.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.6.2024 09:33 Reaguje na Petr Elias
Máte recht, ale na řadě po Kašpárkovi a Hanzlovi jste teď vy. Nevím proč, ale na rozdíl od vás se mi po nich stýská, neboť
oni psali alespoň k věci a vy pouze k osobě diskutéra! Asi
proto, že k tématům nemáte co říci a kritizujete pouze lidi.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist