https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dilli-zahajuje-kampan-s-cilem-vycistit-pred-zimou-ovzdusi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dillí zahajuje kampaň s cílem vyčistit před zimou ovzduší

6.10.2020 11:38 | DILLÍ (ČTK)
Odborníci tvrdí, že výrazně znečištěné ovzduší dlouhodobě podlomilo odolnost obyvatel indické metropole a ti jsou nyní více náchylní nákaze koronavirem.
Odborníci tvrdí, že výrazně znečištěné ovzduší dlouhodobě podlomilo odolnost obyvatel indické metropole a ti jsou nyní více náchylní nákaze koronavirem.
Úřady indického hlavního města Dillí zahájily kampaň, jejímž cílem je snížit míru nečistot v ovzduší před blížící se zimou, kdy se město pravidelně dusí smogem. Úřady zároveň varovaly, že znečištěné ovzduší může zhoršovat průběh onemocnění covid-19, informovala agentura AP.
reklama

 

Představitelé Dillí, jednoho z nejvíce znečištěných měst světa, chtějí například snížit množství kouře, který vzniká při vypalování lesního porostu. Zároveň hodlají zavést mobilní aplikaci, jež obyvatelům umožní posílat společně s fotografiemi stížnosti na znečišťovatele ovzduší.

"Znečištěné ovzduší může v pandemii covidu-19 ohrožovat život. Oboje zasahuje plíce," prohlásil předseda regionální vlády v Dillí Arvind Kedžrivál. Dillí od začátku pandemie zaregistrovalo více než 285 000 případů nákazy koronavirem, přičemž přes 5500 lidí s nemocí covid-19 zemřelo.

Odborníci tvrdí, že výrazně znečištěné ovzduší dlouhodobě podlomilo odolnost obyvatel indické metropole a ti jsou nyní více náchylní nákaze koronavirem. Další studie naznačují, že vysoká míra znečištění ovzduší může činit virové infekce více nebezpečnými, píše AP.

V Indii, která má přes 1,3 miliardy obyvatel, zemře odhadem přes milion lidí ročně na nemoci souvisejícími se znečištěným ovzduším. V zimním období smog v Dillí místy brání i proniknutí slunečního svitu. Loni v listopadu kvůli smogu úřady v metropoli zavřely školy a musely být odkloněny lety.

Mezi velké znečišťovatele v tomto ročním období patří farmáři, kteří vypalují půdu po sklizni a připravují ji na další sezonu. Kromě toho v zimě zhoršují kvalitu ovzduší zplodiny z automobilů, průmyslové emise nebo i petardy, které se hojně používají během festivalů.

Agentura AP zároveň připomíná, že Dillí se o snížení zplodin v ovzduší snažilo už v minulosti, například omezením počtu automobilů na silnicích či omezením výstavby, ale dosud jen s chabými výsledky, jelikož okolní indické státy přitom nespolupracovaly.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist