https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divocaku-je-cim-dal-vic-vytahuji-sazenice-a-brani-obnove-lesu-po-kurovci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divočáků je čím dál víc, vytahují sazenice a brání obnově lesů po kůrovci

2.11.2021 15:27 | BRNO (ČTK)
„Poškození výsadby je rozšířeným jevem, v silně postižených lokalitách může zasáhnout až 80 procent vysazených stromů," uvedl Jiří Kamler z lesnické a dřevařské fakulty.
„Poškození výsadby je rozšířeným jevem, v silně postižených lokalitách může zasáhnout až 80 procent vysazených stromů," uvedl Jiří Kamler z lesnické a dřevařské fakulty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počty divokých prasat ve střední Evropě podle odborníků rychle rostou a způsobují značné škody na čerstvě vysázených sazenicích stromů. Divočáci je vytahují ze země nejčastěji během prvních čtyř týdnů po výsadbě, a snižují tím úspěšnost obnovy lesů po kůrovcové kalamitě, zjistili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Zároveň hledají způsob, jak rostliny chránit.
 

Vědci získali data z dotazníku mezi vlastníky lesů, z průzkumu škod v modelových oblastech i z experimentů v lokalitách s velkou populací prasat. „Poškození výsadby je rozšířeným jevem, v silně postižených lokalitách může zasáhnout až 80 procent vysazených stromů," uvedl Jiří Kamler z lesnické a dřevařské fakulty.

Divočák se podle odborníků neřídí typem sazenic ani složením jejich substrátu. Stromy vytahuje beze stop poškození kořenů. Vědci si však nejsou jistí proč. Jednou z možností je zvědavost kanců. „Pro nás je to velký problém, třeba v posledních dnech nám divočáci vytahali zasázené duby. Cítí čerstvou půdu a larvy zachycené v kořenech. Selatům se zase ve zkypřené půdě dobře ryje, buď hledají žížaly nebo si hrají,“ řekl lesník Zbyněk Šafránek ze Školního lesního podniku Křtiny, který patří Mendelově univerzitě.

„Podle získaných údajů odhadujeme, že škody způsobené divokými prasaty na sazenicích dřevin v roce 2019 v celé České republice dosáhly desítek milionů korun," sdělil Kamler. Řešením je podle něj snížení počtu divokých prasat a ochrana čerstvě založených porostů nejméně čtyři týdny po výsadbě.

Vědci z Mendelovy univerzity se snaží najít prostředky, které by divoká prasata odpuzovaly. Zkoušeli přírodní přípravky na bázi paprik, pepře nebo hřebíčku, které fungovaly, ale byly drahé. Nyní vyvíjí levnější účinnou látku s odpuzujícími účinky.

Podle Šafránka ale sazenice neničí jen divočáci. „Tuto zkušenost máme i s jinou lesní zvěří, třeba daňky, jeleny nebo muflony. Jdou podél řádku a občas z něj vytáhnou sazenice, které nechají ležet vedle,“ dodal. Lesníci to řeší pachovými odpuzovači zvěře a nejjistější ochrana je stavba oplocenek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PJ

Pavel Jeřábek

2.11.2021 16:39
Nevím jak kde, ale u nás myslivci si hrají na nedoknutelné.
Obec jim platí už přes 700 Kč zástřelného. Klec na odchyt kterou koupila obec si někam odvezli, když město sehnalo jinde, tak zas vyhrožují městu, že to nesmí, mají dohodu s nimi.
Většina myslivců je ve věku chlapa, co do lesa jde jedině s bažantem (skleněným) v kalhotách, případně si musí "značkovat každý druhý strom, protože k třetímu nevydrží. Aby si dokázali důležitost, raději si najímají právníky, jen aby si mohli udržovat svoje výsostné postavení.
Jenže zvěř je státu, takže s myslivci bych se už nebavil, stát si musí srovnat kde je příčina, že mu vznikají škody na státních pozemcích a proč vznikají škody na polích a v obcích.
A "myslivecká" lobby v Parlamentu by za tohle měla být konkrétně odpovědna, že nepustí lepší zákony.

Prasata spinkají v zahradách, myslivci tvrdí, že to jsou bezhonební pozemky, tak tam nic dělat nebudou.


Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

2.11.2021 17:41 Reaguje na Pavel Jeřábek
Tady čuníci normálně běhají po městě, dokonce lezou i do škol, kde je pak musí střílet. Hotové slavnosti sněženek :) https://policie.litomerice.cz/postrelene-divoke-prase/
Odpovědět
DA

DAG

2.11.2021 18:43 Reaguje na Pavel Jeřábek
Vidím Vaši úctu k lidem a starším obzvlášť. Jestli to takto vysvětlujete svým dětem, tak Vás podle mého názoru nešoupnou do moc dobrého domova důchodců.
Jinak školní lesní podnik, ať si udělá pořádek sám. Mají myslivost ve své režii.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.11.2021 19:18 Reaguje na Pavel Jeřábek
Styďte se! Máte možnost myslivce omladit sám sebou a vysedávat na
posedu noc co noc a "vydělat" si těch 700 Kč. Až jich vystřílíte,
tak dejte vědět a dostanete navíc medaili za zásluhy o přírodu.
Zatím pouze žvaníte a kritizujete něco, o čem nevíte ani za mák.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

2.11.2021 21:44 Reaguje na Pavel Jeřábek
Pokud je někde situace tak zlá, jak líčíte, tak by možná stálo za to, aby byl zřízen institut nějakých profesionálních lovců – střelců, kteří by se redukci spárkaté zvěře v místech podobných těm u vás věnovali profesionálně. Dnešní myslivci provozují myslivost "jen" jako koníčka, kterému se věnují ve svém volném čase, a někteří ani to ne. Mnozí z nich mají i jiná hobby, rodinné povinnosti, jsou unavení ze svého hlavního zaměstnání, které je živí.

Ví někdo, jak to funguje na západě? Třeba u našich blízkých sousedů?
Odpovědět
DA

DAG

3.11.2021 07:33 Reaguje na Majka Kletečková
U sousedů to funguje stejně jako u nás.
A kdo myslíte, že bude dělat ty profesionální lovce?
Osobně nechápu, proč takovým stylem reagujete na tak "duchaplný" komentář.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.11.2021 08:36 Reaguje na DAG
Paní Kletečková se asi inspirovala Slovenskem a jeho "medvědím týmem".
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.11.2021 08:45 Reaguje na Majka Kletečková
Kdysi se na LDF Mendelu vyučovala myslivost. Nyní je to více ekologismus. Tak to takto dopadá. Kde jinde než v Křtinách můžou mít stovky " profesionálních myslivců"?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2021 10:52 Reaguje na Majka Kletečková
Paní Kletečková. V Německu přímo v Berlíně žije v parcích 6 - 7 tisíc divočáků a není šance je zlikvidovat. Bohužel se dokonce najdou lidé, kteří je chodí krmit, takže když tam přijedete na parkoviště, okamžitě k Vám přijde jedno nebo více lehce ochočených divokých prasátek a dožadují se krmě.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

3.11.2021 11:40 Reaguje na Majka Kletečková
U nás to funguje bezva. Čuníky střílej pytláci, a prodávaj to sousedovi, kterej má hospodu. No, a do tý hospody choděj místní policajti z kriminálky na obědy :)
Odpovědět
Hu

Hunter

7.11.2021 12:13 Reaguje na Majka Kletečková
Majko, já se tim rad budu živit když mi to zaplatíte. Jsem dobrej ale drahej. Kolik na to máte rozpočet?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.11.2021 09:32 Reaguje na Pavel Jeřábek
A proč by taky dělali? Myslivci jsou lidi, co mají k provozování myslivosti pronajaty příslušné pozemky - jednu honitbu. Mimo tyto pozemky jaou na tom stejně každý jiný člověk, bez zvláštního povolení nemají právo s tím cokoliv dělat.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.11.2021 09:35 Reaguje na Radim Polášek
Tento příspěvek měla být odpověď k příspěvku "Pavel Jeřábek2.11.2021 16:39", prastaré win XP dnes jaksi poněkud blbnou.
Odpovědět
re

regis24

3.11.2021 14:50
Ale ta zvířata tady byla dřív než lidé. Tak by lidé měli ustoupit.
Takto hájí ekoteroriste škody které způsobují umělé populace vlků. To stejné tedy musí platit pro všechna volně žijící zvířátka...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.11.2021 15:41
Prasata nejspíš na sazenicích cítí ještě bohatě vyhnojenou půdu ve školkách plnou žížal či červů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist