https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divoci-kone-si-v-milovicich-poradili-s-agresivni-travou-a-ceka-je-vypusteni-do-velke-ohrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divocí koně si v Milovicích poradili s agresivní trávou a čeká je vypuštění do velké ohrady

19.3.2015 01:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Divocí koně
Divocí koně
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina
Divocí koně z Británie, které ochránci přírody v lednu vypustili do ohrady v Milovicích, vypásli trávu v menší aklimatizační ohradě. Právě spásáním šířících se travin mají koně pomoci ubývajícím kvetoucím bylinám, a tím i hmyzu na území bývalého vojenského prostoru Milovice. V sobotu budou koně vypuštěni na celou čtyřicetihektarovou pastvinu.
 

Krajinu kolem Milovic na Nymbursku začalo ohrožovat zarůstání agresivními bylinami a dřevinami poté, co odtud počátkem 90. let odešla sovětská armáda. Koně mají vývoj zvrátit. Po šesti týdnech proměnili podle Dalibora Dostála, ředitele ochranářské společnosti Česká krajina, prostor ve dvouhektarové ohradě k nepoznání. "Spásli zde v podstatě veškerou třtinu křovištní, agresivní druh traviny, která z místní stepi postupně vytlačuje většinu kvetoucích bylin," uvedl.

Právě spásání agresivní vegetace, se kterou si neporadí žádná domácí zvířata ani většina druhů volně žijících zvířat, je hlavním úkolem divokých koní v Milovicích. „Jsme rádi, že zde dělají přesně to, co jsme od nich očekávali. Třtina křovištní je natolik chudá a nekvalitní travina, že ani mnozí botanici nevěřili, že by ji koně mohli spásat. Divocí koně si s ní však hravě poradili a skvěle prospívají,“ doplnil Dalibor Dostál.

V sobotu 21. března po 12. hodině budou koně slavnostně vypuštěni do celé čtyřicetihektarové ohrady.

Chov divokých koní v Česku je součástí projektu zaměřeného na záchranu ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev. Koně by měli pomoci v Milovicích zachránit především dva klíčové, ohrožené druhy: modráska hořcového Rebelova a jeho jedinou živnou rostlinu, hořec křížatý.

Botanici v minulých dnech na pastvině už vytyčili patnáct monitorovacích plošek. "S jejich pomocí budeme porovnávat vývoj vegetace v místech, kde se budou koně pást, s tím, jak by se vegetace dál vyvíjela bez jejich přítomnosti,“ vysvětluje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd, který koordinuje veškeré vědecké a výzkumné aktivity projektu. Kromě dvou uvedených ohrožených druhů budou vědci z několika univerzit a CHKO Kokořínsko-Máchův kraj sledovat výskyt dalších vzácných rostlin, motýlů, brouků, ale i ptáků a dalších drobných obratlovců.

Divocí koně přijeli do Milovic na konci ledna letošního roku. Pocházejí z anglického Exmooru, kde žijí od nepaměti ve volné přírodě. Genetické výzkumy z posledních let zjistily, že právě koně z Exmooru přesně odpovídají svým vzhledem a zbarvením původním divokým koním Evropy.

Na péči o divoké koně může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o koně jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Projekt záchrany ohrožených druhů motýlů a dalších vzácných druhů v Milovicích s pomocí pastvy divokých koní podpořil Operační program Životní prostředí, Středočeský kraj, společnost Net4Gas, rodina Orlických i veřejnost.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist