https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dlouhodobe-pozorovani-ukazalo-ze-domaci-nasili-je-bezne-i-u-simpanzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dlouhodobé pozorování ukázalo, že domácí násilí je u šimpanzů běžné

21.12.2014 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z výsledků analýz DNA u nově narozených šimpanzů vyplývá, že dlouhodobá agrese samce vůči samici výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že potomci budou jeho krve.
Z výsledků analýz DNA u nově narozených šimpanzů vyplývá, že dlouhodobá agrese samce vůči samici výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že potomci budou jeho krve.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Šimpanze si lidé většinou spojí s představou inteligentní, sociální opice, která se v mnohém podobá člověku. Někteří lidé vědí, že šimpanzi nejsou žádní andílci, ve volné přírodě se například pouštějí do genocidních nájezdů na sousední tlupy. Nedávný výzkum odhalil, že samci se často dopouštějí „domácího“ násilí vůči samicím. A pozoruhodné je, že se jim to vyplácí. Samci, kteří terorizují samice, s nimi mívají potomky častěji než samci, kteří se násilně nechovají. Vědci jedním dechem dodávají, že šimpanzí a lidská podstata jsou od sebe víc jak sedm milionů let odděleného vývoje.
 

Ian Gilby z Arizonské státní univerzity se svými kolegy analyzoval výsledky sedmnáctiletého pozorování šimpanzího chování v tanzanském národním parku Gombe. Podle studie, která na základě pozorování vznikla, je agrese samců vůči samicím adaptace. Ukázalo se, že samci, kteří samice napadají a působí jim zranění, se s nimi pak páří častěji než samci neagresivní. A samice dokonce ve svém plodném období aktivně vyhledávají právě tyto agresivní samce pro páření.

Z výsledků analýz DNA u nově narozených šimpanzů vyplývá, že dlouhodobá agrese samce vůči samici výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že potomci budou jeho krve. Čím výše ve skupinové hierarchii samec je, tím více je tato strategie účinná. Vědci dále vypozorovali, že pokud se samec dopouští násilí na samici i mimo období její plodnosti, s velkou pravděpodobností bude i otcem jejích potomků. Násilí samo o sobě však nemá sexuální motivaci, samci si nevynucují násilím sexuální styk.

„Ukazuje se, že výše postavení samci vůči svým samicím úspěšně používají strategii dlouhodobého sexuálního zastrašování,“ říká Ian Gilby. Je vcelku běžné, že samice preferují dominantní jedince, jejich dominance však zpravidla vyplývá z poměřování s ostatními samci. Podle vědců se u šimpanzů mohlo násilnictví vůči samicím vyvinout jako způsob, jak dominantní samec zvýší pravděpodobnost, že potomci budou jeho. Svou dominantní pozici si vymůže nejen na samcích, ale i na samicích - a to právě prostřednictvím dlouhodobého násilí.

Podle Gilbyho můžeme na příkladu šimpanzů hledat paralely násilnického chování i u lidí, je však potřeba být opatrný v rychlých závěrech. „Šimpanzi jsou sice naši nejbližší příbuzní, ale také nás dělí sedm milionů let odděleného vývoje. V mnohém se vzájemně velmi lišíme,“ říká Gilby.


Dejte Ekolistu zobnout
Foto: Davide Mainardi/Flickr (CC BY-SA 2.0)

reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist