https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-indicke-prirody-se-po-vice-nez-sedmdesati-letech-vrati-gepardi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do indické přírody se po více než sedmdesáti letech vrátí gepardi

25.5.2021 13:39 | DILLÍ (ČTK)
Program má nicméně háček. Afričtí gepardi se totiž liší od těch, kteří žili v Indii a jejichž poslední jedinec byl zabit v roce 1948. Gepardi indičtí jsou kriticky ohrožení a v současnosti jich žije jen několik desítek na malých územích v Íránu.
Program má nicméně háček. Afričtí gepardi se totiž liší od těch, kteří žili v Indii a jejichž poslední jedinec byl zabit v roce 1948. Gepardi indičtí jsou kriticky ohrožení a v současnosti jich žije jen několik desítek na malých územích v Íránu.
Po více než sedmdesáti letech od doby, kdy byli v Indii vyhubeni, by měli gepardi opět žít ve volné přírodě této asijské země. Indické úřady se totiž chystají dovézt osm těchto kočkovitých šelem z Namibie a Jihoafrické republiky a vypustit je v národním parku, informoval server The Independent. Návrat gepardů do indické přírody má zajistit jejich přežití v dlouhodobém horizontu. Ve 20. století byli tito nejrychlejší suchozemští savci nemilosrdně loveni a zmizeli z více než 90 procent plochy svého původního výskytu.
 

Pět gepardích samců a tři samice Indii daroval jihoafrický Fond na ochranu ohrožené divoké přírody (EWT). Zvířata budou vypuštěna v národním parku Kuno, který leží asi 320 kilometrů jižně od Dillí. V parku jsou jak travnaté pláně, tak zalesněné oblasti a podle Vincenta Van Der Merweveho z EWT, který se tento měsíc vydal na místo, představuje oblast pro gepardy velmi příhodné prostředí.

Autoři projektu doufají, že návrat gepardů bude mít širší pozitivní účinek na přírodu, přispěje k ochraně savan a přitáhne pozornost k potřebě zachovat oblasti s divokou přírodou. Travnatých oblastí v Indii totiž v posledních letech značně ubývá kvůli zemědělství i průmyslu.

Program má nicméně háček. Afričtí gepardi se totiž liší od těch, kteří žili v Indii a jejichž poslední jedinec byl zabit v roce 1948. Gepardi indičtí jsou kriticky ohrožení a několik desítek jich v současnosti žije jen na malých územích v Íránu. Jenže zatímco populace gepardů v Africe je relativně stabilní, v Íránu nežije dost těchto šelem na to, aby mohly být převezeny.

Znovuzavedení gepardů do indické přírody v lednu povolil nejvyšší indický soud. Ten přitom v roce 2013 návrh ministerstva životního prostředí na vypuštění gepardů z Afriky do přírody zamítl s tím, že neexistuje žádná vědecká studie, která by takový krok podporovala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

25.5.2021 14:57
Jsem z toho takový rozpačitý. Podle mě to je stejné, jako bychom chtěli populaci indckých lvů posílit tím, že tam dovezeme lvy z Afriky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.5.2021 15:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Lehké oživení krve u lvů druhu neublíží, spíše naopak. A pokud je situace celkově špatná, je asi jediným řešením dovézt gepardy z Afriky, kde je jich dosti v zajetí. Na fotce stejně nepoznáte, který je který. A když se naučí lovit a budou mít dostatek potravy, pak je to věcí ochrany, jestli se tam udrží.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.5.2021 16:27 Reaguje na Karel Zvářal
Podle mě se indický lev dost liší od nominátního druhu žijícího v Africe a jejich křížení by asi nebylo to pravé ořechové. Když si uvědomím, jaké šachy se dějí s orangutany, aby se nemísily jejich populace, žijící na Borneu a Sumatře, pak dovoz těch afrických gepardů do Indie je podle tohoto měřítka doslova zrůdnost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.5.2021 16:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
S tou genetikou se to někdy přehání, primární by měla být záchrana druhu. Pokud ten vymizel a populace v Iránu je slabá, resp. by zřejmě povolení k odchytu, tak co mají dělat?

Prapůvodně byl stejně první zakladatel-ka rodu, po rozšíření na nová území se vyvinuly více či méně se odlišující subspecie. Možná k tomu posunu exterieru dojde i dnes, ale pozorovatelné to bude až po mnoha a mnoha generacích. Já třeba s tím problém nemám, naopak budu zvědav, jak se jim bude dařit. Když může žít ve světě hafo nepůvodních druhů - a to mi velmi vadí, tak tento experiment je vedle toho slabý čajíček. Zrůdnost byla gepardy vyhubit, toto je nouzové řešení, ale aspoň nějaké.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.5.2021 16:39 Reaguje na Karel Zvářal
povolení k odchytu nedostali
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

25.5.2021 17:04 Reaguje na Karel Zvářal
Problém je, že se tímto vysazením Indie zbavuje možnosti tam geparda indického do budoucna mít. Lepší by bylo investovat do lepší prosperity populace geparda indického a později právě toho tam vysadit. Jinak typické jednání ekomagorů, kteří chtějí mít všechno hned bez práce než se k něčemu dopracovat roky a desítkami roků práce. Petrův Zdar
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.5.2021 17:27 Reaguje na Jan Knap
Je mi jasné, že nevynecháte příležitost si do ekomagorů kopnout. Těch cca 50 g.i. žijících v několika "malých" populacích je ohroženo inbreedingem, tudíž jim mnoho šancí nedávám. Nakonec budou rádi, pokud se podaří tu novou populaci početně pozvednout, nezavrhoval bych ani "propojení genů" v zájmu zabránit negativním důsledkům příbuzenské plemenitby. A jinak - zkuste se zapojit, třeba budete v jednáních úspěšný.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

25.5.2021 22:12 Reaguje na Karel Zvářal
Tak ty podruhy nevznikali proto, že by se příroda nudila ale jako reakce na okolní podmínky a právě podobné míchání podruhů už v minulosti zapříčinilo dost zla. Hrdlem láhve prošlo už více druhů a v součastnosti prosperují-například v součastnosti nejpočetnější nosorožec bílý jižní a řada dalších. A příklad z druhé strany, kdy norek americký znemožńuje návrat norka evropského, o negativním působení na řadu původních druhů nemluvě. Kopu pouze do těch, kteří si to zaslouží-například nepromyšlený a zbytečný nákup bobrů z Polska a Litvy a vysazování u nás-proč čekat roky-desítky roků, až se postupně navrátí sám, když jde utratit peníze z dotací a pak čumět, co se děje. Jinak spoustu ochránců obdivuji-například spolek Mokřady z.s a řadu dalších a právě jim ekomagoři v očích veřejnosti škodí. Do jednání se zapojit nemíním, myslím, že problémů máme na vlastním území více než dost a především ty by jsme měli řešit protože ty můžeme nejvíce pozitivně ovlivnit. Petrův Zdar
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.5.2021 22:47 Reaguje na Jan Knap
Když jste zmínil ty bobry, tak mám zajímavou poznámku. Kdysi partička podnkavců vysadila bobry v Patagonii s cílem jejich následného lovu a prodeje kožešin. Jenže ekoteroristé prosadili v podstatě zákaz prodeje pravých kožešin, čímž se toto podnikání stalo neatraktivní. A díky tomu, že bobři v Patagonii nemají prakticky žádného predátora, jsou tam teď deetitisíce bobrů, kteří ve velkém ničí původní lesy a jsou nezlikvidovatelní.
Odpovědět
Sl

Slovan

25.5.2021 23:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
“Ekoteroristé” - bééé, “ekomagoří” - bééé

Pane bože :D Oni ti lovci mají zákaz bobry lovit? Asi né co...
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.5.2021 10:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
mně se líbí jak jste to celé obrátil, ekoteroristy kteří to celé zpískali a vysadili nepůvodní zvířata v Patagonii nazvete partičkou podnikavců-) ale za zkázku můou lidi kteří bojují za zákaz. Jinými slovy ti co zde v ČR údajně vysadili vlky za účelem redukce divoké zvěře jsou také partička podnikavců ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.5.2021 14:03 Reaguje na Robert Jirman
Pokud vím, tak v té Patagonii to fakt bylo jenom kvůli kožešinám. Takže nic jsem neobrátil. Tam totiž bobr původní není.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

25.5.2021 15:36
špatné řešení dle mého a jinak populace gepardů v Africe není stabilní nýbrž klesající
Odpovědět
Sl

Slovan

25.5.2021 23:14
Bude to na jednu stranu určitě zajímavý experiment (jak se adaptují a přizpůsobí, zda vůbec přežijí, jak zareagují tamní zvířata apod.). Na druhou stranu toho já nejsem příznivcem. Je to jiný poddruh a sem názoru, že by se ochrana přírody měla soustředit hlavně na zachování původních druhů či jejich návrat - tedy v Indii např. přesun indických lvů z Giru do dalších chráněných oblastí (plány jsou) apod. Těch druhů je spousta a ty prostředky měli být vloženy, z mého pohledu, do nich.
Odpovědět
VJ

Václav John

26.5.2021 17:04
Dost diskutabilní, souhlasil bych tentokrát asi s panem Zvářalem, ale není to jednoduché. Samozřejmě, že kdyby existovala šance zachránit asijské gepardy v Íránu, bylo by nejlepší je potom vrátit do Indie, nicméně my teď nemůžeme vědět, jestli se to podaří, nebo ne. Ten druh balancuje na hraně vymření. Oproti tomu asijským lvům se daří, dlouhodobě jich přibývá a žádné posílení z Afriky není aktuálně potřeba.

Ochranářská situace v Íránu je sice mnohem lepší než v arabských státech, kde byli gepardi už vyhubeni, nicméně dobrá taky není a ani místní výzkumníci/ochranáři to nemají jednoduché:
https://www.nationalgeographic.com/animals/article/jailed-cheetah-researchers-sentenced-iran

Teď lze těžko říct, jestli se gepardy v Íránu zachránit podaří, nebo ne. Budoucnost má tu nepříjemnou vlastnost, že teprve nestane a my ji můžeme v nejlepším případě hádat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist