https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobre-zpravy-roku-2023-obnovitelna-energie-mensi-kaceni-v-amazonii-i-nalez-druhu-povazovanych-za-vyhynule
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobré zprávy roku 2023: Obnovitelná energie, menší kácení v Amazonii i nález druhů považovaných za vyhynulé

8.1.2024 01:58 | PAŘÍŽ (ČTK)
Amazonský prales v oblasti řeky Negro.
Amazonský prales v oblasti řeky Negro.
Rok 2023 přinesl lavinu špatných zpráv a mnoho lidí se už raději ani nedívá na zpravodajské pořady a nečte noviny. Server francouzské stanice France Info ale vybral ty zprávy, které dokazují, že loni se děly i dobré věci. Na seznam zařadil zpomalení kácení pralesa v Amazonii, objev několika živočišných druhů, které vědci považovali za vyhynulé nebo rozvoj obnovitelných zdrojů energie.
 

1. Kácení pralesa v Amazonii výrazně zpomalilo

Kácení v amazonském pralese za poslední rok zpomalilo o 22 procent. Je to přímý důsledek nástupu Luise Inácia Luly da Silvy na post prezidenta Brazílie 1. ledna 2022, píše server. Za rok do loňského července bylo pokáceno 9000 kilometrů čtverečních lesa, což je sice hodně, ale pořád výrazně méně než za předchozí období, kdy za vlády Jaira Bolsonara zmizelo 13 000 kilometrů čtverečních brazilských lesů za rok.

2. OSN schválila dohodu o ochraně oceánů

Oceány, které z definice nepatří žádnému státu, byly dlouho na okraji zájmu ochrany životního prostředí. Po 15 letech tvrdého vyjednávání členské státy OSN loni v červnu přijaly smlouvu, která je označovaná odborníky i politiky za přelomovou a má pomoci zachovat mořskou biodiverzitu a zajistit její udržitelné využívání.

3. Znovu bylo objeveno několik druhů rostlin a zvířat

Podle údajů Mezinárodního svazu ochrany přírody "je celosvětově ohrožen vyhynutím každý čtvrtý druh savců, každý sedmý druh ptáků, více než každý třetí druh obojživelníků a třetina druhů jehličnanů". Letos se na tento seznam dostal i losos atlantský. Naopak ale zcela nečekaně badatelé narazili na druhy, které považovali za vyhynulé. Na Novém Zélandě byla spatřena modrá slípka takahe, vznikl snímek paježury Attenboroughovy a na okraji brazilské megapole našli cesmínu Ilex sapiiformis, kterou nikdo neviděl 185 let.

4. Obnovitelné zdroje energie nebyly nikdy tolik využívány

Solární a větrná energie zajišťovala v roce 2022 celkem 12 procent světové výroby elektřiny, což je nejvíce v dějinách. Údaj byl zveřejněn v dubnu 2023, což zprávu podle France Info řadí mezi dobré zprávy loňska. Obnovitelné zdroje energie se spolu s jadernou energetikou podílely na výrobě 39 procent světové elektřiny, což je rovněž nový rekord, plyne z analýzy údajů ze 78 zemí, které představují 93 procent světové poptávky po elektřině.

V Evropě bylo obnoveno několik linek nočních vlaků. Od prosince funguje linka Paříž-Berlín. Zahájit provoz by měl i noční vlak mezi Paříží a Varšavou nebo Madridem a Curychem.
V Evropě bylo obnoveno několik linek nočních vlaků. Od prosince funguje linka Paříž-Berlín. Zahájit provoz by měl i noční vlak mezi Paříží a Varšavou nebo Madridem a Curychem.

5. Do Evropy se vrací noční vlaky

V Evropě bylo obnoveno několik linek nočních vlaků, které mají menší uhlíkovou stopu než letadla. Od prosince nově funguje například linka Paříž-Berlín. Letos by podle serveru Toute l´Europe měl zahájit provoz i noční vlak mezi Paříží a Varšavou nebo Madridem a Curychem. Daří se také sdíleným automobilům.

6. Stále více zemí se zasazuje o opravitelnost výrobků

Opravovat rozbité spotřebiče a výrobky by mělo být snazší a výhodnější než pořízení nových, a to i po uplynutí záruční doby, shodli se v listopadu poslanci Evropského parlamentu. O stejný záměr usiluje i březnový návrh Evropské komise. Opravitelnost propagují i jednotlivé země.

7. Webbův teleskop poslal skvělé fotografie vesmíru

Vesmírný teleskop Jamese Webba poslal na Zemi detailní snímky včetně pohledu na rodící se hvězdy uprostřed rudých, okrových a bílých oblaků. Mezi nejmajestátnější snímky patřil například nový pohled na takzvané Sloupy stvoření v Orlí mlhovině, srdce spirální galaxie Messier 74 (M74) či hvězdokupy NGC 346.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

8.1.2024 11:53
"Obnovitelné zdroje energie (12 procent) se spolu s jadernou energetikou podílely na výrobě 39 procent světové elektřiny,..."

Tedy jádro udělalo 27 %???????
Odpovědět
Sl

Slovan

8.1.2024 12:17
Snížení odlesňování v Amazonii bylo loňský rok mnohem nižší než udává článek - a týká se všech zemí, nejenom Brazílie.

https://www.maaproject.org/2023/amazon-deforestation-carbon/

Pokračovala spolupráce afrických států s ochranářskými organizacemi. Loni byla aktivní zejména organizace Peace Parks Foundation, která nově spravuje celý ekosystém NP Mana Pools v Zimbabwe, NP Nyika v Malawi a ve stejné zemi také rezervaci Vwaza. African Parks by někdy na začátku tohoto roku měla přidat na svůj seznam NP Gambella v Etiopii - už by to mělo být domluveno. Pokud by se tak stalo, AP by získala k již dnes spravovaným více než 100 000 km2 na jihosúdánské straně další tisíce km2 na straně etiopské. Jen NP má přes 5000 km2 a předpokládám, že podobně jako v J. Súdánu budou mít na starosti kromě parku samotného i migrační koridory.
No a příští rok se snad dočkáme i první rezervace, která bude spravovaná českou organizací! Organizace Save Elephats Arthura Sniegona jedná o rezervaci Tsoulou v Kongu a jednání vypadají velice nadějně. Přispět můžete i Vy!
https://www.donio.cz/elephangelist

Obecně by se našlo dost jiným pozitivních zpráv, které jsou z mého pohledu i mnohem zásadnější než obnova nočních vlaků či snímky z Webbova teleskopu. Tak ať je tenhle rok ještě úspěšnější!
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.1.2024 14:37 Reaguje na Slovan
Pokud budeme za pozitivní zprávy považovat sliby politiků do daleké budoucnosti a neefektivní subvence do "ochrany klimatu", pak se asi budeme radovat celý rok 2024 permanentně.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.1.2024 06:56 Reaguje na Slovan
Ale na druhou stranu jsou snímky z Webba pro běžného člověka krásné a pro vědce docela průlom. :) Někde jsem četl že každý den posílá na zem 50 GB dat, což je docela raketa. :D
Odpovědět
Sl

Slovan

9.1.2024 09:05 Reaguje na Petr Eliáš
Myslel sem to v souvislosti s ochranou přírody :) Jinak je samozřejmě celý ten stroj jeden velký technický zázrak a pro lidstvo obrovský posun vpřed v průzkumu vesmíru.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.1.2024 12:28
6. Stále více zemí se zasazuje o opravitelnost výrobků.
Ještě by se o to měly začít zajímat výrobci a začně to být dobrá zpráva.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.1.2024 12:33 Reaguje na Michal Uhrovič
To je sice hezký, ale chybí tomu předstupeň - patřičné učňovské školství, že !
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.1.2024 14:56 Reaguje na smějící se bestie
Bude asi potřeba i převychovat konstruktéry. Ke každému výrobku pak bude muset být i e-shop na všechny náhradní díly po dobu aspoň 10 let.

Každopádně ta pestrost výrobků bude neudržitelná.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.1.2024 09:29 Reaguje na Jiří Svoboda
však nemusíme mít každý rok nový. UDRŽITELNOST JE MINIMALISMUS.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist