https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dodrzovani-zakazu-neekologickych-kotlu-obce-zatim-kontroluji-na-zaklade-podnetu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dodržování zákazu neekologických kotlů obce zatím kontrolují na základě podnětů

11.9.2024 11:35 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dodržování zákazu používání neekologických kotlů, který platí od počátku září, obce kontrolují hlavně na základě podnětů obyvatel, k plošným kontrolám zatím nepřistoupily. Důvodem je mimo jiné nedostatek úředníků. Obcím chybí také informace o tom, kdo neekologický kotel ještě má. Na začátku topné sezony proto chtějí tyto objekty vyhledávat i vizuální kontrolou. V případě, že zjistí porušení předpisů, hodlají věc nejprve řešit napomenutím, až pak případnou pokutou. Sankce za vytápění neekologickým kotlem může dosahovat až 50 000 korun. Vyplynulo to ze zjištění ČTK v krajích.
 
Kvůli dopadu na znečišťování ovzduší se nesmí od 1. září topit v kotlích první a druhé emisní třídy. Podle odhadu Asociace podniků topenářské techniky jich bylo v tu dobu v zemi stále v provozu kolem 150 000. Na pořízení nových kotlů přitom lidé mohli získat národní nebo evropské dotace.

Kontroly dodržování zákazu mají na starosti obce a třeba kolínský úřad s nimi začne v říjnu s počátkem topné sezony. Podle mluvčí Šárky Hrubé k tomu vyčlení dva referenty. Mladoboleslavský odbor životního prostředí bude podle mluvčí magistrátu Šárky Charouskové řešit jen podněty. "Kontroly je možné provádět několik let a podněty během topné sezony občas řešíme," řekla.

V dosavadních kontrolách na základě upozornění budou pokračovat i obce v Karlovarském, Pardubickém, Libereckém či Královéhradeckém kraji a porušení předpisů chtějí nejprve řešit domluvou. "Nechceme dělat nějaké přepadovky, když vidíme, že se někde nadměrně kouří z komína, budeme to řešit zpočátku domluvou," řekla vedoucí odboru územního plánování poličské radnice Marta Mastná. Podle ní kontroly ještě nezačaly, úřad na ně má málo pracovníků.

Dostatečnou kapacitu pro rozsáhlejší kontroly nemá ani jihlavský úřad. Šéfka odboru životního prostředí Katarína Ruschková ČTK sdělila, že úřad má navíc jako podklad pro kontroly jen seznam od krajského úřadu, kde nejsou všechny kotle.

S nedostatkem úředníků se potýká i Jablonec nad Nisou, kde bude radnice proto podle mluvčí Jany Fričové dělat tzv. výzvové šetření. Při něm obešle každý dům s komínem a lidé mohou sami hlásit, jakým kotlem topí. Plošné kontroly chystá stejně jako Česká Lípa a Liberec jen v okrajových částech a obcích, kde není plynofikace.

"Provozovatelé nevyhovujících kotlů budou nejprve písemně vyzváni k doložení dokladů o provedené výměně nevyhovujících kotlů. Následně může být provedeno ověření přímo v terénu," uvedla ke kontrolám za Hradec Králové mluvčí Kateřina Rohlíčková.

Na nesplnění předpisů písemně upozorňují majitele nevyhovujících kotlů také radnice v Plzni a Děčíně, které pak v topné sezoně zintenzivní kontroly. Úředníci budou zároveň vyhledávat nevhodné kotle vizuální kontrolou, přičemž v Děčíně do to chtějí podle mluvčího Luďka Stínila zapojit mimo jiné strážníky. Ústecký magistrát chce kontroly kotlů, které nyní provádí na základě stížnosti obyvatel, do konce roku rozšířit i o revize kotlů a spalinových cest, řekla mluvčí radnice Romana Macová.

V Dolní Lutyni na Karvinsku, která patří k obcím se zhoršenou kvalitou ovzduší, se zatím kontroly kotlů nechystají. "Myslím si, že lidé si kotle vyměnili a hodně jich u nás využilo dotace," uvedl starosta Pavel Buzek (STAN). Podle něj obec zatím neobdržela žádné podněty ze strany občanů.

Kontroly kotlů zatím nezačaly ani v Brně, Hodoníně, Břeclavi nebo Znojmě, plánují je na základě předchozího upozornění. "Vzhledem k míře plynofikace a elektrifikace vytápění na Znojemsku je ale třeba také říct, že nepředpokládáme velký počet prohřešků proti novému ustanovení," uvedla Denisa Mandátová ze znojemské radnice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

11.9.2024 12:27
Mám kotel na pevné paliva, ale není napojen na výměník a v něm můžu pálit i plasty. Když mě práskne soused, že mu to smrdí, tak kontrole ukážu můj plynový kotel, kterým vytápím dům a který je napojen na centralní topení a radiátory.
Takže win win a petky s pilinami zalité olejem jedou dál ...
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.9.2024 12:52 Reaguje na Michal Uhrovič
p.s. kotlem na pevná paliva vytápím jen menší část domu
Odpovědět
Anyr

Anyr

11.9.2024 16:37 Reaguje na Michal Uhrovič
Příkladný Čech. Buď na sebe náležitě hrdý.
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.9.2024 21:07
Pokrytecká politika a buzerace. Každému soudnému člověku musí být jasné, že podíl na znečištění ovzduší z domácích topenišť nejen u nás, ale obecně je minimální. Ale buzerace zasáhne velkou množinu společnosti, množinu na kterou si politici troufnou. Skuteční znečišťovatelé, pokud někdo chce vůbec a skutečně řešit ovzduší, jsou silné prolobované korporáty např. teplárenských společností, spalovny všeho druhu, průmysl a především doprava včetně té letecké..... ale o ovzduší přece vůbec nejde. Pouze užiteční idioti budou blábolit narativy politiků a udavači mají v každé době své místo.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.9.2024 06:58 Reaguje na Milan Milan
Přesně tak.
Odpovědět
Lu

Lubajs

12.9.2024 08:16 Reaguje na Milan Milan
Komíny kouří ne k vůli starým kotlům, ale k vůli špatnému palivu. Jedná se většinou o uhlí a to u nás už přes 20 let opravdu kvalitní nelze nikde koupit, jenom podřadný šunt, dovezený z Ukrajiny i někde z Kazachstánu. A teď Fialova vláda se snaží toho zneužít proti lidem. To samé s osobními auty. Nejprv vláda zvýšila podíl biosložek přimíchávaných do benzínu a nafty a za pár týdnů začne najednou tažení proti kouřicím autům i stanicím měření emisí a STK. Dobře načasované. Víc biosraček v benzínu a naftě znamená víc karbonu a tudíž víc kouře.
Odpovědět
JM

Jiří Matuš

13.9.2024 07:04 Reaguje na Lubajs
Co má Fialova vláda společného se zvýšením podílu biosložek do pohonných hmot? Co má Fialova vláda společného s nařízením o výměně kotlů?
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.9.2024 11:45 Reaguje na Jiří Matuš
podřadné uhlí se k nám opravdu nedováží z ukrajiny a kazachstánu. to smradlavé uhlí, sirnatý mour, který za dva dny ucpe petry a zanese kouřovody je naše, tuzemské, hezké, české, podkrušnohorské. proti tomu je černouhelný kal paběrkovaný na ostravsku super kvalitka.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.9.2024 11:18 Reaguje na Jiří Matuš
No jasně, pětikolka používá od samého začátku zdravý rozum a všechna GreenDealová svinstva ruší nejvyšším možným tempem.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

12.9.2024 06:49
Chybí odměna pro oznamovatele.U účtenkové loterie to bylo myslím ojeté embéčko z Agrofertu.
Odpovědět
JV

Jiří Vavřík

12.9.2024 13:54
Proč se tento zákaz nevztahuje i na horkovzdušné krby, my máme v topné sezoně okolo domu ze sousedova krbu každý den saze. Sám postavil, dodatečně po našich urgencích ohledně sazí kolaudoval a hořící saze jak ze sopky a spousta sazí okolo domu a? Prý je dle úřadů OK!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.9.2024 15:30 Reaguje na Jiří Vavřík
Až díky pokutám přijde soused o dům s krbem, tak bude za vašim domem vařit na otevřeném ohništi jako bezdomovec na pneumatikách. To mu už ale nebude co vzít na zaplacení pokuty a užijete si těch sazí ještě více včetně odéru z plastů a spálené gumy. Proboha neblázněte kvůli pár sazím a kouře z čistého dřeva, protože s
takovou brzo zakážou i táborák na opečení buřtů a grilování!
V pravěku se v jeskyních a později v zemnicích a kurlocích bez
komínů po zemi plazil dým z mokrého dřeva a nikdo to nikomu
nezakazoval, protože tak topil taky, aby nezmrznul. To, že jste
bohatí a topíte elektřinou vyrobenou z pálení uhlí a štěpky
vám asi nevadí, protože to čadí jinde a k vám jde pouze čistá
energie. Takovým jako vy přeji, aby jste museli jít jednou k sousedovi za mrazů bez plynu a elektřiny škemrat o teplou vodu
ohřátou na krbu a trochu se u něho ohřát. Koukejte jak žijí za
války na Ukrajině! Jak vaří venku na ohních, když nejde plyn a
ani elektřina. Váš soused je moudrý člověk, který má zálohu a
využívá darů přírody, jakým je i palivové dříví.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

14.9.2024 09:46
Je velmi sporné, podle jaké metodiky budou případné kontroly postupovat.

Ono to totiž není tak jednoduché, jak se možná na první pohled zdá:

1) Kotle by měly odpovídat požadavkům ČSN EN 303-5+A1 (Kotle pro ústřední vytápění - Část 5: Kotle pro ústřední vytápění na pevná paliva, s ruční nebo samočinnou dodávkou, o jmenovitém tepelném výkonu nejvýše 500 kW - Terminologie, požadavky, zkoušení a značení)

2) Protože lze předpokládat, že u většiny starších kotlů se nedochovala technická dokumentace dodaná s kotlem, tak Vám nezbyde nic jiného, než hledat údaje na štítku kotle, kde by měla být uvedena "třída kotle, s ohledem na každý druh paliva, který byl zkoušen".

3) Norma ČSN EN 303-5+A1 se týká pouze kotlů s hořáky jako celek a neplatí pro kotle ústředního vytápění, které byly zkoušeny před datem vydání této normy, což je: prosinec 2023 (dříve vydané ČSN řady 303-5 již neplatí)

Zkuste se sami podívat a modlete se, aby byl štítek čitelný, případně aby tam vůbec byl (např. samolepka zase tolik nevydrží i když by to měla podle ČSN EN 303-5+A1 vydržet).

Pochybuji, že případné kontroly budou vědět, co mají kontrolovat.

Nezapomínejme, že objednací termíny topenářů jsou srovnatelné s objednacími termíny lékařských specialistů - řádově v měsících!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist