https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dpa-nemecko-celi-v-eu-tlaku-aby-odlozilo-odchod-od-jaderne-energetiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo čelí v EU tlaku, aby odložilo odchod od jaderné energetiky

1.8.2022 11:34 | BERLÍN (ČTK)
V Německu jsou nyní v provozu tři jaderné elektrárny: Emsland v Dolním Sasku, Isar 2 v Bavorsku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku. Podle platných zákonů musí být uzavřeny nejpozději do 31. prosince 2022.
V Německu jsou nyní v provozu tři jaderné elektrárny: Emsland v Dolním Sasku, Isar 2 v Bavorsku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku. Podle platných zákonů musí být uzavřeny nejpozději do 31. prosince 2022.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německá vláda čelí rostoucímu tlaku, aby odložila odchod od jaderné energetiky. Podle agentury DPA trvá na přehodnocení plánů na ukončení provozu tří zbývajících jaderných elektráren do konce roku nejen konzervativní opozice CDU/CSU, ale i někteří partneři Německa v Evropské unii. Kromě toho se ozývají hlasy, aby kabinet prověřil i možnost opětovného spuštění tří reaktorů, které byly odstaveny na konci loňského roku.
 

Podle zemí, jako je Maďarsko, Rumunsko, Slovensko či Francie, by pokračující provoz německých jaderných elektráren mohl významně přispět k úspoře plynu, který se v Německu stále podílí na výrobě elektrické energie z přibližně 15 procent. Pokud by Rusko zcela zastavilo dodávky plynu do EU, bylo by tím k dispozici více plynových zásob pro vytápění domácností i pro průmysl.

"Pokud chce Německo šetřit plynem, ať nechá své jaderné elektrárny dál běžet - respektive ty tři, které byly loni odstaveny, ať se znovu připojí do sítě," řekl v úterý slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na ministerské schůzce v Bruselu. Podle něj by se zachováním provozu šesti jaderných elektráren ušetřilo 15 miliard metrů krychlových plynu. Je to podle jeho výpočtů polovina částky, kterou chce EU uspořit v rámci svého krizového plánu.

Krátce předtím se podobně vyjádřil i maďarský premiér Viktor Orbán. Kritizoval Evropskou komisi za to, že Německo nenutí pokračovat v provozu jaderných elektráren. Přestože jaderné elektrárny vyráběly levnou energii, bruselský úřad povolil jejich uzavření, řekl minulý týden Orbán. Pokud by zdroje energie došly, Maďarsku by byl odebrán jeho vlastní plyn, dodal.

Orbán narážel na plán EU pro řešení plynové krize, který byl v úterý přijat proti vůli Maďarska. V jednotlivých státech předpokládá dobrovolné snížení spotřeby o 15 procent v období od 1. srpna 2022 do 31. března 2023. Jeho součástí bude také možnost vyhlášení plynové nouze, v níž budou úspory povinné. Země, které by již neměly dost plynu například pro domácnosti, by jej dostaly ze zemí, které by disponovaly dostatečnými zásobami.

V Německu jsou nyní v provozu tři jaderné elektrárny: Emsland v Dolním Sasku, Isar 2 v Bavorsku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku. Podle platných zákonů musí být uzavřeny nejpozději do 31. prosince 2022.

Ve spolkové vládě jsou Zelení striktně proti dlouhodobému prodloužení životnosti těchto elektráren. Jedinou možností je podle nich nechat jaderné elektrárny v provozu po omezenou dobu se zbývajícími palivovými články. Jaderná elektrárna Isar 2 by takto patrně mohla sloužit nejméně do května příštího roku.

Zelení v současnosti zároveň vylučují nákup nových palivových článků a rovněž delší provoz elektrárny Isar 2 by měl být umožněn pouze tehdy, pokud by to bylo užitečné pro zajištění stability elektrické sítě. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck z řad Zelených opakovaně uváděl, že plné využití zbývajících palivových článků ve třech jaderných elektrárnách by umožnilo snížit spotřebu plynu v Německu o 0,7 procenta. Podobně argumentují i vládní sociální demokraté (SPD), zatímco liberálové (FDP) jsou pro prodloužení provozu elektráren na neurčito.

Podle odborníků by v Německu mohly být znovu uvedeny do provozu tři odstavené jaderné elektrárny: Brokdorf ve Šlesvicku-Holštýnsku, Grohnde v Dolním Sasku a Gundremmingen C v Bavorsku. Ředitel sdružení certifikačních společností TÜV Joachim Bühler nedávno deníku Bild řekl, že opětovné zprovoznění reaktorů, které byly odstaveny v roce 2021, by "nebylo otázkou let, ale spíše několika měsíců nebo týdnů". Jde podle něj především o otázku politické vůle. "Jsme přesvědčeni, že tři elektrárny jsou v bezpečném stavu, který by umožnil jejich opětovné připojení do sítě," řekl Bühler.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová odmítá kritiku, že se do debaty o jaderné energetice nezapojila. "Za energetický mix jsou zodpovědné členské státy EU," řekla agentuře DPA. Dodala však, že si je vědoma, že mnoho členů EU považuje jádro za potřebný překlenovací zdroj energie.

V březnu se belgická vláda rozhodla odložit odchod od jaderné energetiky, který původně plánovala na konec roku 2025. Nyní má nastat o deset let později.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 12:40
To, že poslední bloky neodstaví je už asi jasné, i Zelení připouští provoz do května. Pokud to tam vyhraje rozum, rozvášní i ty loni odstavené bloky a pak jsem zvědavý, jesli to celé odcházení od jádra nevyhodí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2022 13:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Rád bych věděl, která strana sporu (o jádro) jsou ti často zmiňovaní wohnouti.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.8.2022 14:13 Reaguje na Karel Zvářal
Tak to by mě taky zajímalo :-)))
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2022 14:30 Reaguje na Jaroslav Studnička
No né, tak často končí svůj výlev "to vohnouti nepochopí". Chybí mi definice (charakteristika) takové tvora.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 15:27 Reaguje na Karel Zvářal
Vohnout je jedinec, který věří ruské propagandě, že se bez ruských energií neobejdeme a podobné pytloviny (aby náhodou zimě neměl ziminku!!) a nejradši by byl, aby naše vláda se vohnula a plazila se před zrůdou jek Orbán. Typický představitel je Vinkler.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2022 15:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Na a Gerža, který s Gaspromem dojednal smlouvu, je kolikátá kolona? Nebo to je jen české specifikum?-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 16:06 Reaguje na Karel Zvářal
Netuším, kdo je Gerža.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2022 16:52 Reaguje na Pavel Hanzl
A že Joža je Josef, to víte?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2022 17:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Sem myslel, že bývalého kancléře GS budete znát...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 15:24 Reaguje na Karel Zvářal
Netuším. Pojem vohnout používám pro naši pátou kolonu proruských konfidentů (dle D-fence).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.8.2022 16:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Že se Hanzl bude jednou ohánět D-FENSem ... čeho já se ještě dožiju.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 16:26 Reaguje na Svatá Prostoto
Jestli jste to četl (což pochybuji) určitě jste se tam poznal.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.8.2022 12:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli tam jste registrován, tak dejte do placu nick, já vás pošlu do hajzlu tam a nebudu tady svinit diskuzi ... navíc tam mi to nikdo nesmaže:-))).

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 19:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Nejsem, četl jem knížku "zmrdi, vohnouti a my". Nemusím prudit všude jako vy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.8.2022 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Já vím, na Novinkách je to lepší, tam jste mezi svejma:-)))
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.8.2022 16:39
V honbě za svým „image“ zelené politiky, v honbě za snahou ukázat celému světu, že jsou nejlepší, němečtí, potažmo evropští ekomagoři podvedli své obyvatele vytvořením burzy s energiemi.
Burza s ropou nebo s uhlím nějaký smysl má. Ale obchodovat tímto způsobem s plynem je zcestné. Proč? Protože cena „na konci trubky“, tedy na konci plynovodu, musí být zcela jiná než jeho cena o pár kilometrů dál, kde žádný plynovod není, protože plyn není jinak než potrubím na místo nedostanete.

Cena plynu tedy nemůže být nikdy dána trhem, ale jen dohodou mezi tím, kdo ovládá „začátek trubky“ s tím, kdo ovládá „konec trubky“. Jistě, cena bude vždy domlouvána, ale nemůže být nikdy domlouvána jinak než tak, jak byla domlouvána celá desetiletí, tedy jako dlouhodobý kontrakt na obrovský objem plynu.
Pozn. Tak to nabízel Gazprom, ale EK mu to zatrhla.

Stávající cenový burzovní kolotoč cen zemního plynu roztočila právě EU tím, že jej vůbec vytvořila na okamžité, spotové, ceně nabídky-poptávky.
To je tak, když energetiku dělají ideologové a ne odborníci.
Teď ukazují na Putina , ďábel který za vše může, ale ani slovo neceknou, že EU ruský prezident nabídl dodávky plynu do Evropy přes NS II.

Stejně jako v pohádce Byl jednou jeden král, by někdo musel poprosit a hezky poprosit, abychom se pod ruský plynový deštník mohli schovat.
Což bylo posouzeno jako politicky zcela nepřijatelné a raději budeme mrznout. Tedy ti chudí, bruselského establishmentu se to týkat nebude.

Jinak tady je prognóza letošní zimy :
Dlouhá a krutá, s teplotami hluboko pod nulou. Taková by podle meteorologů mohla být letošní zima v Evropě. Předpokládají, že se o to zpětně zasadí blížící se rozpad atmosférického jevu La Niña. Velkou roli pravděpodobně sehraje i polární vír, který loni v prosinci hnal rtutě teploměrů k rekordním záporným hodnotám.

Do zimy zbývá ještě skoro pět měsíců. Meteorologové se ale už teď snaží odhadnout, jaké nás od prosince do března čeká počasí. Konkrétní teploty se s takhle dlouhým předstihem odhadnout nedají, odborníci z portálu Severe Weather ale naznačují, že budou často padat hluboko pod nulu.

pro pana Hanzla - web severe weather fakt rusáci nespravují.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 21:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Připadá mi až děsivé, když nějaký mašlonka kritizuje vůbec existenci stoletím osvědčenou burzu, aniž by vůbec tušil, čo také oné ta burza vóbec je.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 21:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Stávající cenový burzovní kolotoč cen zemního plynu roztočila právě EU tím, že jej vůbec vytvořila na okamžité, spotové, ceně nabídky-poptávky."
Tak koncentrovaná pitomost se ani tady nevidí. Ta burza funguje třeba sto let a zrazu plesk!! Vlastní existencí se rázově zacyklí!!
Rusi zastavili Jamal, Přátelství, napůl Turkey i NS21 a "ruský prezident (který lže kdykoliv otevře hubu pozn. redakce) nabídl dodávky plynu do Evropy přes NS II." no comment

Prosit zrůdu o pár kubíků můžete jen vy vohnouti, po lidech to chtít nemůžete.
Ale problém tu je, Evropu může odrovnat jen spolek takových podělaných kolaborantů, Putler na to nemá.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.8.2022 21:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Sto let se obchoduje se zemním plynem?

Hanzl perlí zase o level výše!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 22:31 Reaguje na Viktor Šedivý
Tak 50? S ropou to stovka bude, odhaduju. Ale podělalo se to asi z "vyšší vůle".
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.8.2022 23:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Podělalo se to proto, že hybrid totalitního plánování a volného trhu prostě fungovat nemůže.

Tedy - on svým způsobem funguje, jen ty důsledky jsou ještě horší, než když soudruzi plánovali pětiletky. Tam aspoň nějaká stopa racionality byla pod rudým nátěrem k nalezení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 06:33 Reaguje na Viktor Šedivý
Jaký hybrid? Co to plácáte? Kšeft s plynem je zcela volný, neexistuje tam žádné embargo nebo sankce, nebo regulace, je to celé na čistě komerčním principu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.8.2022 12:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Ropa. Na burze. Fakt sto let, jo?

"In 1983, the New York Mercantile Exchange (NYMEX) launched crude oil futures contracts, and the London-based International Petroleum Exchange (IPE)—acquired by Intercontinental Exchange (ICE) in 2005— launched theirs in June 1988.[54]"

https://en.wikipedia.org/wiki/Price_of_oil
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 19:54 Reaguje na Svatá Prostoto
Jděte dořitě. Když nepochopíte, o čem píšu, tak držte...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.8.2022 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
To tu nechápe nikdo:-))).

Na to je potřeba mít diagnózu:-))).
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2022 17:14
Toto by si mohli podvodníci přečíst.

https://www.dotyk.cz/magazin/james-lovelock-predpoved-21000728.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=774550&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist