https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/druhy-blok-temelina-zacal-po-odstavce-vyrabet-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Druhý blok Temelína začal po odstávce vyrábět elektřinu

10.8.2020 09:04 | TEMELÍN (ČTK)
Během odstávky, která trvala zhruba dva měsíce, energetici například vyměnili čtvrtinu paliva.
Během odstávky, která trvala zhruba dva měsíce, energetici například vyměnili čtvrtinu paliva.
Foto | Petr Štefl
Druhý blok jaderné elektrárny Temelín začal opět vyrábět elektřinu. Během odstávky, která trvala zhruba dva měsíce, energetici například vyměnili čtvrtinu paliva. Kromě toho také zkontrolovali bezpečnostní systémy a zvládli 55 investičních akcí. ČTK to řekl mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.
 

Druhý temelínský blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Teď ho čekají testy na 80 procentech, kterými se ověří rozložení jeho výkonu. Sledovat se budou i další technologie, například nové separátory, které po dvaceti letech provozu byly ve spolupráci se Škoda JS vyměněny.

"Šlo o velmi náročnou investiční akci, která zahrnovala 488 dílčích činností. S ohledem na rozměry byly náročné vlastní manipulace i následné napojení na okolní technologii. Zařízení jsme si ověřili sérií zkoušek před připojením bloku," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Od nových separátorů, které z páry procházející turbínou odstraňují vlhkost a následně ji přihřívají, si ČEZ slibuje zvýšení výkonu, navíc s přínosem pro životní prostředí. "Řádově by mělo jít o úsporu jednotek tisíc tun emisí oxidu uhličitého ročně, které by vznikly při výrobě v uhelných elektrárnách. Zcela konkrétní ale budeme až po garančních měřeních, které nás čeká po několika týdnech provozu druhého temelínského bloku," řekl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Temelín má tak za sebou obě plánované letošní odstávky. Dohromady trvaly 117 dní a elektrárna je zvládla s jednodenním předstihem. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 8,3 terawatthodin elektřiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.8.2020 10:23
Kolik vůbec taková JE provozně stojí, kolik pak vyjde cena silové elektřiny? Paní Drábová říká, že i když se dá prodlužovat životnost JE někam nad 60 let, tak se ve světě zavírají daleko dříve, především z ekonomických důvodů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist