https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-samice-zubra-ze-zoo-praha-rozsiri-populaci-ve-volne-prirode-v-azerbajdzanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě samice zubra ze Zoo Praha rozšíří populaci ve volné přírodě v Ázerbájdžánu

26.7.2024 01:43 (ČTK)
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Dvě samice zubra z pražské zoologické zahrady včera odjely do berlínské zoo, odkud je pracovníci přepraví do volné přírody v Ázerbájdžánu. V Národním parku Shahdag mají samice Prya a Omana rozšířit obnovovanou populaci těchto kopytníků. ČTK o tom informoval mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Do lesů na úpatí kavkazských hor odjedou v listopadu.
 
Obě samice, dvouletá Prya a šestiletá Omana, byly dnes kolem 09:00 v pořádku naloženy do transportních beden, uvedl Mašek. Do německé zoo Tierpark Berlín, který projekt spolu s německou odnoží Světového fondu na ochranu přírody (WWF) koordinuje a zvířata shromažďuje, by měly dorazit dnes kolem 14:00. O přesném termínu leteckého transportu bude Zoo Praha informovat.

"Pro transport byla koordinátorem chovu vybrána mladá samice Prya z našeho pražského odchovu, a také starší, zkušená samice Omana, která bude mít úlohu matriarchy v nově zformovaném stádě," sdělila kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová. "Většina zubrů-kandidátů pro transport totiž sotva dosáhla věku tří let. Omana tak zajistí přirozenou strukturu stáda, pro jehož fungování je přítomnost zkušených zvířat důležitá," dodala.

Prya se narodila v pražské zoo v červnu 2022 matce Beatrice původem ze Zoo Bratislava a chovnému býkovi Tipitovi původem z Tierparku Berlín. Omana se narodila v květnu 2018 v Zoo Olomouc a do Prahy přijela v září 2019.

Zubři byli na Kavkaze vyhubeni v polovině 20. let minulého století. Projekt na jejich návrat podporuje Světový fond na ochranu přírody (WWF), ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů Ázerbájdžánu a Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), jejíž je Zoo Praha členem.

Zubry chová trojská zahrada od roku 1948. Od té doby se v ní narodilo přes 100 mláďat. Zoo Praha tato zvířata ze svého chovu poskytla pro takzvanou reintrodukci, tedy znovunavrácení do volné přírody, i v minulosti, a to nejen pro posílení kavkazské populace, ale také do Národního parku Bieszczady v Polsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.7.2024 07:50
Nevadí, že to není původní populace, tedy "geneticky čistá", zubři se během aklimatizace místním podmínkám přizpůsobí. Vydrží-li mikroklima města pražského, zvyknou si i na kavkazské lesy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.7.2024 08:27 Reaguje na Karel Zvářal
Myslím, že geneticky "čistá" populace neexistuje už vůbec. Jsou v tom různé podruhy a dokonce jakésy stopy bizonů a možná i krav.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.7.2024 08:28 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ale lepší než vyhynutí.
Odpovědět
JN

Jan Novák

26.7.2024 08:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Zubr (Bison bonasus) je vlastně druh bizona, a jako takový také nejspíš vznikl hybridizací druhu Bison priscus (což je také předek předka Bizona amerického) a pratura.

Co se týče "poddruhů a stopech po bizonech", tak poslední přežívajícího samce Kavkazského poddruhu byl připuštěn k samicím nížinného poddruhu. Později ještě v Kavkazské rezervaci byla založena linie s přikříženým bizonem americkým.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2024 12:51
Podobné projekty po celém světě mi vždy dají naději v budoucnost. Osobně se velice těším na návrat tygrů do Kambodže - již v tomto roce by měla dorazit první 4 zvířata.
Odpovědět
JN

Jan Novák

26.7.2024 13:30 Reaguje na Slovan
O Kambodži nic nevím, ale tento podzim by měly dorazit 2 páry tygrů do rezervace u jezera Balchaš v Kazachstánu.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2024 15:03 Reaguje na Jan Novák
Ano, máte pravdu. Úplně sem přehlédl, že před týdnem bylo podepsáno memorandum mezi Kazachstánem a WWF. Přitom ještě na začátku roku byla informace o realizaci až kolem roku 2026! Tito tygři navíc budou z jedné ZOO v Holandsku. Původně se plánoval odchyt divokých tygrů v Rusku - bohužel se ale Rusové rozhodli po rozpoutání války stáhnout i z mezinárodní ochrany přírody. Což je smutné…
Kambodža dostane divoké tygry z Indie a první 4 zvířata by měla dorazit v listopadu. Oblast reintrodukce je v Kardamomových horách a celková oblast, se kterou se počítá má rozlohu cca. 14 000 km2. S tím, že jádrovou oblast bude tvořit stejnojmenný NP o rozloze 4000 km2. Tento rok by tedy snad měl znamenat návrat tygrů do 2 zemí, což by bylo fantastické. Takovou třešničkou na dortu jsou i vysoké stavy jejich kořisti na kterou se ochranáři logicky museli doteď soustředit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist