https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-doporucila-snizeni-emisi-sklenikovych-plynu-o-90-procent-do-roku-2040
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise doporučila snížení emisí skleníkových plynů o 90 procent do roku 2040

6.2.2024 19:48 | ŠTRASBURK (ČTK)
Evropská unie by si měla stanovit za cíl snížení emisí skleníkových plynů o 90 procent do roku 2040 ve srovnání s rokem 1990. Vyplývá to z doporučení, která dnes zveřejnila Evropská komise. Oproti původnímu návrhu unijní exekutiva vyšla vstříc protestujícím farmářům a upustila od konkrétních zmínek o snižování emisí v zemědělství, všimla si bruselská média.
 

"Komise doporučuje 90procentní snížení čistých emisí skleníkových plynů do roku 2040 ve srovnání s úrovní v roce 1990 a zahájení diskuze se všemi zúčastněnými stranami," uvedla EK v tiskové zprávě.

Legislativní návrh týkající se těchto plánů by však měla vypracovat až příští Evropská komise, která vznikne po evropských volbách letos v červnu. Návrh pak musí získat souhlas členských států i Evropského parlamentu. Předchozí klimatické cíle EU vyžadovaly rovněž i jednomyslné schválení šéfy unijních států a vlád na Evropské radě.

Stanovení dílčího cíle má zajistit dosažení hlavního deklarovaného cíle sedmadvacítky, a sice takzvané uhlíkové neutrality do roku 2050. V současnosti má EU také cíl snížit množství emisí o 55 procent do roku 2030 oproti roku 1990.

"Stanovení klimatického cíle do roku 2040 pomůže evropskému průmyslu, investorům, občanům a vládám přijímat v tomto desetiletí rozhodnutí, která udrží EU na cestě ke splnění cíle, kterým je klimatická neutralita v roce 2050," napsala Evropská komise. Jak dodala, stanovení tohoto cíle rovněž "vyšle důležité signály, jak efektivně investovat a plánovat v dlouhodobějším horizontu".

S plánováním do budoucna je možné vytvořit "prosperující, konkurenceschopnou a spravedlivou společnost, dekarbonizovat unijní průmysl a energetické systémy a zajistit, že bude Evropa hlavním cílem investic se stabilními pracovními místy připravenými na budoucnost", říká prohlášení unijní exekutivy.

Podle EK se tak i zvýší odolnost Evropy vůči budoucím krizím a posílí se energetická nezávislost EU na dovozu fosilních paliv. Náklady a dopady změny klimatu na člověka jsou stále větší a viditelnější., upozornila unijní exekutiva s tím, že jen za posledních pět let se ekonomické škody související s klimatem odhadují na 170 miliard eur (4,2 bilionu Kč). EK dodala, že při posuzování dopadů zjistila, že i podle konzervativních odhadů by větší globální oteplování v důsledku nynější nečinnosti mohlo do konce století vést ke snížení HDP Evropské unie přibližně o sedm procent.

Evropský komisař pro klima Wopke Hoekstra dnes nejprve doporučení představil v plénu Evropského parlamentu, kde si následně vyslechl první reakce europoslanců. Poté na tiskové konferenci zdůraznil, že komise nyní zahajuje pouze dialog a chce o doporučeních hovořit se zástupci průmyslu, občany, ale právě i politiky. "Občané v mnoha členských státech EU vidí, co klimatické změny způsobují, ať již jde o záplavy či požáry," uvedl Hoekstra s tím, že lidé mají obavy z dopadů klimatických změn na své životy i peněženky. Pro stanovení budoucích cílů je podle něj nicméně "naprosto nezbytné", aby vše bylo komunikováno se zástupci průmyslu i občanů tak, "abychom se dostali do cílové rovinky společně".

Na pondělní schůzce šéfů kabinetů jednotlivých eurokomisařů se proti stanovení výše zmíněného cíle, tedy snížení skleníkových plynů o 90 procent, postavil pouze zástupce maďarského komisaře Olivéra Várhelyiho, napsal server Politico s odvoláním na své zdroje. Jak je v doporučení EK uvedeno, k dosažení cíle budou muset přispět všechny sektory. Oproti původnímu návrhu ale komise podle informací Politica z textu odstranila pasáž, která se zabývala zemědělským sektorem ve snaze uklidnit farmáře, kteří v posledních týdnech protestují po celé Evropě. Terčem jejich výhrad je přeshraniční konkurence, nicméně stěžují si právě i na unijní předpisy týkající se ekologie.

V konečném návrhu doporučení už není zmínka o potenciálním 30procentním snížení emisí v zemědělském sektoru mezi lety 2015 a 2040. Rovněž byla vyškrtnuta doporučení pro občany, aby změnili své chování, například konzumovali méně masa, dodalo Politico.

Podle EK se předpokládá, že energetický sektor dosáhne úplně dekarbonizace krátce po roce 2040 na základě všech nulových a nízkouhlíkových energetických řešení, což znamená využití obnovitelných zdrojů, jaderné energie či geotermální a vodní energie. „Očekává se, že dopravní sektor dekarbonizuje prostřednictvím kombinace technologických řešení a cen uhlíku. Se správnými politikami a podporou může v přechodu sehrát roli i zemědělský sektor,“ dodává komise ve své zprávě.

Devadesátiprocentní snížení emisí je přitom celoevropský cíl, každá země to může mít jinak, nicméně celkově je potřeba se dostat právě k hodnotě 90 procent. Podle informací ČTK je nynější český postoj, pokud jde o tyto cíle, spíše realističtější a Praha vždy při debatách o tomto tématu zmiňovala spíše cíl 75 až 80 procent. Podle Česka musí být cíle „realistické, proveditelné a musí být brány v potaz socioekonomické dopady,“ uvedly diplomatické zdroje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2024 20:29
Ještě že EK v červnu končí a bude nahrazena svéprávnými lidmi.
Unijní občané od Pyrenejí po Karpaty mají plné zuby zelených experimentů a svůj názor dají jasně najevo v červnu u voleb.
Odpovědět
Pe

Pepa

6.2.2024 21:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Praví politik, který veřejně nabádá k páchání trestných činů...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.2.2024 07:24 Reaguje na Pepa
Ovšem povolenou demokratickou cestou, účastí u voleb.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 09:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zelené experimenty jedou především v USA a Číně, EU s tím začala, ale rozvíjí se šnečí rychlostí a dnes je už na chvostu. Možná voliči spíš donutí politiky, aby zrychlili. Čína dává na OZE asi 500 mld. doláčů, USA 600 a EU 150. Taky podle toho vypadá prosperita v těchto regionech. Váš svět naopak naštěstí v EU ještě nevládne.
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 17:05 Reaguje na Pavel Hanzl
USA sice občas blbnou, ale zásadní rozdíl je v tom, že ačkoli zejména Demokraté silně eko-přisypávají, tak míra nejrůznějších regulací a omezení je řádově nižší než v EU.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 17:10 Reaguje na Radek Čuda
To jo, Evropa je zbyrokratizovaná a ropáci mají pořád dost silné slovo a pořád podráží, co můžou. U nás se potácíme zcela ukázkově.
Odpovědět

Radek Čuda

8.2.2024 15:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy s těmi ropáky jděte někam, vás by ve Státech trefilo, a to primárně proto, že oni min na stejnou úroveň jako eko-politiku kladou energetickou bezpečnost a v poslední době i nezávislost a soběstačnost. Stačí se podívat jak tak život šel ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/na-aljasce-se-tezit-nebude-biden-drzi-nad-oblasti-ochrannou-ruku-167302

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/biden-vytocil-ekology-povolil-tezbu-ropy-v-mexickem-zalivu

https://www.respekt.cz/tydenik/2023/12/biden-povolil-tezit-ropu-uprostred-aljasske-arktidy
Odpovědět

Radek Čuda

8.2.2024 15:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, a protože mi to u jiného článku nedalo a měl jsem zrovna čas, tak k těm vašim 500 mld. v Číně ...

https://www.esg-investice.cz/rekordni-investice-do-oze-cina-je-lidrem/

Ale jinak dobrý, tentokrát stačí jen vydělit 5 :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 09:13 Reaguje na Radek Čuda
To je prostě pořád to samý, co píšu. Čína i USA investují do OZE bambilión, víc, než Evropa. Kolik to je konkrétně a za jakou dobu a td. atd. je v každém článku jinak, ale ten význam je pořád ten samý. Já se odmítám casnovat jak Mat a Pat o nějaký údaj v nějaké statistice, mě jde o celkový trend.
Odpovědět

Radek Čuda

12.2.2024 13:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Pořád to samý není, je to cca pětina toho hausnumera, kterým tady máváte, trumbero.

A pokud si pamatuji, tak jste spolu s tímhle numerem psal něco o tom, že EU na to dává 140 mld ... takže dává víc:-).
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 17:00
" ... lidé mají obavy z dopadů klimatických změn na své životy i peněženky." ... lidé mají momentálně hlavně obavy z dopadů té zelené EU šílenosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 17:12 Reaguje na Radek Čuda
Jaké zelení šílenosti? Zkuste to nějak přiblížit.
Lidé mají velmi oprávněné obavy, že se dostane k veslu zase loupežník a bude se chovat jak minule.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.2.2024 20:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak třeba EU zavedla definici "boty" a teď se chystá na "autovrak". Stačí vám to?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 09:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
A co? Asi někdo potřebuje nějak něco definovat. To je dobře, nebo špatně? Mě to připadá zcela normální.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.2.2024 11:25 Reaguje na Pavel Hanzl
To je ten rozdíl mezi zbytkem světa a EU.

EU blbne na kvadrát .

Plukovník Bedřich Kraus, mající též přídomek von Zillergut byl úctyhodným pitomcem. Trpěl vysvětlovací mánií.
„Cesta, u které po obou stranách jsou příkopy, nazývá se silnicí. Ano, pánové. Víte, co je to příkop? Příkop jest vykopávka, na které pracuje více lidí. Jest to prohlubenina. Ano. Pracuje se motykami. Víte, co je to motyka?“

Nepřipomíná vám to něco ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 13:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Silně mi to připadá váš svět naopak.
Vyrobíte protahovačku na prkna a první musíte do návodu definovat, co je to prkno. Jestli je to tvrdé, nebo měkké dřevo, jestli to sežere i třískové, OSB desky, překližky nebo jiné kompozity, kde je víc plastu než dřeva atd. A hlavně: Jak to může být dluhé, široké a tlusté. Když máte nějaký systém na likvidování autovraků, nějakou technologii, nějaké finance atd. musíte to definovat stejně. A EU to udělá jednotně, aby deset výrobců neměli každý něco jiného. Tohle jsou přece dávno technické normy, dřív ČSN a DN.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 13:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víte, jaký je rozdíl mezi dálnicí a rychlostní komunikací? Zeptejte se plk. Bedřicha Krause.
Odpovědět

Radek Čuda

8.2.2024 15:05 Reaguje na Pavel Hanzl
No, pokud se dostane k veslu, tak z toho asi většina lidí mít obavy nebude, ne:-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2024 22:32 Reaguje na Radek Čuda
Bude. Ale až za nějaký rok, kdy rozjede brutální zadlužování a tím spadne kurs koruny. A s tím pojede inflace a už to nebude nějakých směšných 17% jak minule. Jsme na tom ekonomicky výrazně hůř a kdyby šla na finance zase Dlužena von Bankrot, spadne měna okamžitě.
Odpovědět

Radek Čuda

12.2.2024 13:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Čím míň tomu rozumí, tím víc do toho kecá:-))).
Vy si zařiďte věštírnu:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist