https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-irganizace-eu-by-mela-mit-na-klimaticke-konferenci-osn-vyssi-ambice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: EU by měla mít na klimatické konferenci OSN vyšší ambice

10.10.2023 16:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
Vyšší celkový cíl Evropské unie ve snižování emisí do roku 2030, stanovení cíle snižování emisí pro rok 2035 nebo klimatická neutralita EU do roku 2040, k takovým cílům vyzývají ekologičtí aktivisté Česko i EU v otevřeném dopise, který v pondělí poslali ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi (KDU-ČSL). EU by je podle nich měla přijmout v souvislosti s konferencí OSN o klimatu COP28, která se bude konat na přelomu listopadu a prosince v Dubaji. EU bude přijímat svou pozici ke konferenci 16. října na zasedání Rady pro životní prostředí (ENVI), kde bude Česko zastupovat právě Hladík. Dnes o tom informovali zástupci Klimatické koalice a Greenpeace.
 

"Je důležité, aby se nyní, v roce rekordních extrémních veder a geopolitických změn Evropská unie na klimatické konferenci COP28 ujala role lídra mezi zeměmi Globálního Severu a prosazovala ambiciózní cíle a politiky na globální úrovni tak, aby se co nejdřív dosáhlo spravedlivého konce spalování fosilních paliv, které je hlavní příčinou klimatické krize. Jen tak je možné nepřekročit hranici globálního oteplení o 1,5 stupňů Celsia,“ řekla vedoucí klimatické kampaně Greenpeace ČR Miriam Macurová. K přijetí ambiciózních cílů může podle ní přispět i Hladík.

Celkový cíl EU ve snižování emisí do roku 2030 by se podle aktivistů měl zvýšit přinejmenším na 65 procent v porovnání s rokem 1990. EU podle nich zároveň potřebuje stanovit cíl snižování emisí pro rok 2035 a dosáhnout klimatické neutrality do roku 2040. Stávající závazky počítají se snížením emisí o 55 procent do roku 2030 oproti roku 1990 a klimatickou neutralitou do roku 2050.

Ekologičtí aktivisté zároveň požadují, aby EU podpořila přijetí celosvětového závazku k odchodu od fosilních paliv. Chtějí, aby země EU navýšily financování klimatických opatření v rozvojových zemích především tím, že zdvojnásobí příspěvky do Zeleného klimatického fondu pro období od roku 2024 do roku 2027. Zvýšit by se měla podle nich i globální kapacita pro výstavbu zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

"Opatření v oblasti ochrany klimatu budou vždy nedostatečná v případě, že umožníme znečišťovatelům, zejména zástupcům fosilního průmyslu, aby ochraně klimatu bránili. Potřebujeme striktní vymezení odpovědnosti UNFCCC (Rámcová úmluva OSN o změně klimatu), které by poskytlo vodítko pro účast a zapojení zástupců mimovládních organizací, a poskytlo definici toho, co představuje střet zájmů,“ uvedli aktivisté v dopise.

Svými požadavky reagují i na zprávu OSN ze začátku září. Ta uvádí, že současné tempo snižování emisí nestačí na to, aby se podařilo dodržet cíl omezit globální oteplování na úrovni 1,5 stupně Celsia do konce století.

Otevřený dopis zaslali i dalším ministrům životního prostředí zemí EU, evropskému komisaři pro klima a místopředsedovi Evropské komise a komisaři pro Zelenou dohodou pro Evropu. Jedná se o celoevropskou iniciativu sítě nevládních organizací zabývajících se ochranou klimatu Climate Action Network Europe.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

10.10.2023 16:30
Není moc rozumných důvodů, proč se snažit naplnit komunistické "poručíme větru, dešti".
Vždyť historie ukazuje, že teplé periody byly vždy dobou hojnosti.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.10.2023 17:57 Reaguje na Richard Vacek
problém není teplota ale nízká vlhkost. Globální strašení který regionálně neodpovídá.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.10.2023 09:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To máte pravdu. Rychlé globální oteplování způsobuje, že se oceány (hlavní zdroj odpařované vody) díky své vysoké tepelné kapacitě oteplují pomaleji než pevnina. Prší proto mírně více, ale vody na pevnině se odpařuje mnohem více. To způsobuje pozorované sucho. Primární příčinou je tedy současná VYSOKÁ rychlost globálního oteplování.

Pokud by se globální teplota stabilizovala třeba na teplotě o 3 °C vyšší než před 200 lety, asi by to problémy se suchem nezpůsobovalo. Jiné problémy jako výrazný vzestup hladiny oceánů či extrémní projevy počasí by ale asi značně zesílily.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

11.10.2023 17:35 Reaguje na Jiří Svoboda
Ak by ste zanechal jednoduchú fyziku a zaujímal sa o to ako sú naozaj na Zemeguli rozložené zrážky a následne aké biotopy sa v jednotlivých zemepisných šírkach vyskytujú. https://biopedia.sk/ekologia/biomy-zeme
Ešte krátke vysvetlenie k tým zrážkám, Zjednodušene počasie na Zemi ovládajú 3 rôzne bunky s charakteristickým prúdením. Je o Hadleyova bunka, Ferrelova bunka a Polárna bunka. https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_cirkulace_atmosf%C3%A9ry
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.10.2023 18:44 Reaguje na Jiří Svoboda
Naštěstí víme, že při vyšších koncentracích CO2 jsou rostliny odolnější vůči suchu. Prostě těch pozitivních faktorů, které se navzájem podporují, je více.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.10.2023 05:36
Climate Action Network Europe - tuto aktivistickou síť ekomagorů nejdříve odstřihnout od veřejných rozpočtů , aby škodili co nejméně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist