https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-cesko-musi-urychlit-rozvoj-obnovitelnych-zdroju-i-siti-mezi-staty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Česko musí urychlit rozvoj obnovitelných zdrojů i sítí mezi státy

25.2.2022 16:58 | PRAHA (ČTK)
Aktivisté apelují i na zateplení domů a stavbu energeticky pasivních obydlí.
Aktivisté apelují i na zateplení domů a stavbu energeticky pasivních obydlí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko i další unijní země by v důsledku ruské invaze na Ukrajinu měly začít s urychlenou přestavbou energetiky na domácí a evropsky obnovitelné zdroje a posílit rozvoj přeshraničních energetických sítí. Ekologická organizace Hnutí Duha zveřejnila návrhy, kterými lze podle ní postupně ukončit závislost na ruském plynu. Žádá i změnu některých českých zákonů.
 

"Válka vyvolaná agresí ruského režimu proti Ukrajině je zásadní zlom pro fosilní energetiku a dopravu v Evropě. Nyní je závislost přímá hrozba, které je potřeba se zbavit. Je nejvyšší čas začít opravdu jednat a urychleně přestavět energetiku na domácí a evropské obnovitelné zdroje spolu s posilováním propojenosti sítí," uvedl Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí Duha. "Rodinám musíme zajistit bezpečnost tím, že umožníme domácí, komunitní a obecní výrobu čisté energie všude a podpoříme zateplení všech domů, kde to jen trochu jde. A při tom všem musíme myslet na to, aby šanci dostaly i nízkopříjmové rodiny, kterých se energetická krize týká nejvíce," dodal.

Podle ekologických aktivistů je třeba nutné do nařízení vlády o podporovaných zdrojích energie zařadit energii ze slunce mezi zdroje, s jejichž provozní podporou se počítá již v následujících třech letech. "Návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který počítá zejména s masivní podporu provozu zdrojů na dovážený plyn a nulovou pomocí pro nové domácí solární elektrárny, je očividně nutné přepracovat," upozornili ekologové. Podle nich je třeba začít i "seriózní debatu" o územích pro nové větrné elektrárny.

Aktivisté apelují i na zateplení domů a stavbu energeticky pasivních obydlí. "Solární panely by měly být na každé vhodně střeše či fasádě, všechny vhodné budovy je nutné tepelně zaizolovat a vyměňovat staré kotle na moderní. (...) Proto je potřeba poslat na programy jako je Nová zelená úsporám více peněz z emisních povolenek," dodali. Podle organizace je pak třeba nastavit varianty programů podpory zateplování a solárních střech, tak aby byly přístupné i nízkopříjmovým rodinám. Uvedla také, že k dostatečné podpoře komunitní energetiky musí být přijat nový energetický zákon.

Hnutí Duha dále požaduje limitování výstavby a využití plynových zdrojů, snižování spotřeby tepla v budovách, rozvoj obnovitelných zdrojů tepla, jako využívání tepla z odpadních vod či bioplynových stanice na odpady, a s tím spojené důsledné třídění bioodpadu, a rozvoj technologií k akumulaci energie - třeba v podobě vodíku či syntetického metanu.

Podle aktivistů potřebuje Česko také rozsáhlejší spolupráci v energetice s ostatními unijními státy, protože nedokáže tak rychle zvýšit domácí výrobu elektřiny z OZE a dosáhnout stoprocentního pokrytí své spotřeby domácí výrobou. "Rizikový a nejistý dovoz zemního plynu a ropy z Ruska je bezpečnější nahradit dovozem čisté elektřiny či syntetických plynů vyrobených pomocí OZE ze států EU," dodala organizace. Za důležité označila i investice do hromadné dopravy a nízkoemisních vozidel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.2.2022 18:40
Vysloveně mi schází požadavek na rozvoj komunitní energetiky, t.j. aby si v rámci lokality mohli zájemci vzájemně poskytovat elektrickou energii bez regulačních poplatků. To by byl skutečně silný impuls pro rozvoj fotovoltaiky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.2.2022 18:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
samozřejmě, že může nastat rozvoj mikro energetiky ale zároveň to není to, co by sítě stabilizovalo
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.2.2022 22:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě. Stačí ovšem jeden Vinkler, který všecho shodí a zkritizuje a je šlus.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.2.2022 18:42
asi nevíte, co se děje, jinak by to tak naivní nebylo...je to smutné a zároveň komické, že ty organizace, které si říkají ekologické umrzli na konferenci v Glasgow
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.2.2022 18:55
Musíme akorát umřít.
Všechno ostatní má mít plynulý vývoj, rozvoj. A prodej bez dotací !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.2.2022 09:09 Reaguje na smějící se bestie
Není čas.
Klimatická tragédie skutečně nepočká, až si páníčci vymudrují plynulý rozvoj a vývoj.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.2.2022 10:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Klimatická tragédie je špatný vtip a pochopitelně počká.
Teď bychom se měli postarat doslova o holý zadek a zajistit si energetickou bezpečnost založenou na tvrdých zdrojích, zejména bez spoléhání na ruský plyn.

To znamená výrazné posílení jaderné energetiky a odpískat plánované uzavírání uhelných elektráren do r. 2030.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.2.2022 17:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2022 14:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nepočká. Stačí se podívat na tento únor.
Posílení JE se může konat za 20. let a plyn nám Rusi vypnou možná příští týden, tudy cesta skutečně nevede. Neplatný pokus, zkuste to znovu.
Nějaké uhlí nebo neuhlí v roce 30. je taky zcela mimo diskusi, my potřebujeme energetický zdroj DNES a zajištěný aspoň do konce roku.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

26.2.2022 23:51
KOMUNITNÍ ENERGETIKA souhlas a co nejdříve.
Výstavba dalšího jádra je utopie (není čas a nejsou peníze), ale to ví už i ten Dežko z pomocné školy.
Bohužel se ty uhelky zastaví o něco později, ale drancovat povrchové doly na úkor likvidace vesnic a přírody je totální békovina.
Jinak se tu buduje další tunel a zase to zaplatí obyčejný občan, kterému nic nezbyde: Tykač chce koupit 9 milionů akcií ČEZu.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2022 21:15 Reaguje na Zdenek Wenzel
Kdo koupí ČEZ je celkem fuk, důležité je, aby stát pořád držel 51%. Větším problém ale je, že Čez je vlastně ministertvo energetiky a velí státu, teda babišistánu. Ale doufám, že se to už změní.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.2.2022 15:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Jj, jako třeba za Topola nebo Nečase. To stál ČEZ v haptáku a poslouchal na slovo:-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.2.2022 15:26 Reaguje na Pavel Hanzl
BTW ... zrovna za Báby se ČEZ musel držet kua u zdi, protože Bába Beneše vyloženě nesnáší a ten měl sakra co dělat, aby mu Bába nepřišláp krk.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist