https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-chvali-ceske-predsednictvi-za-povolenky-postradaji-ale-vetsi-ambice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace chválí české předsednictví za povolenky, postrádají ale větší ambice

22.12.2022 12:38 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologické organizace z ČR ocenily, že české předsednictví EU posunulo kupředu obchodování s emisními povolenkami nebo takzvané uhlíkové clo, přispělo podle nich mimo jiné k dosažení shody na velké části klimatického legislativního balíčku. Výsledná podoba opatření ale podle aktivistů není dostatečná ke splnění cílů pařížské klimatické dohody, tedy k udržení oteplení planety pod 1,5 stupně Celsia. České předsednictví nebylo dostatečně ambiciózní, uvedly ve společném tiskovém komentáři Centrum pro dopravu a energetiku (CDE), Greenpeace ČR, Hnutí Duha a Klimatická koalice.
 

"Do velké míry jde o důsledek nedostatečně ambiciózního přístupu jak Evropského parlamentu, tak členských států i Evropské komise," uvedli aktivisté k nenaplnění cílů pařížské dohody o klimatu. "V některých návrzích a řešeních mohla být ambicióznější také samotná Česká republika," dodali.

České předsednictví dotáhlo revizi systému obchodování s emisními povolenkami tak, že emise z dotčených sektorů se mají do roku 2030 snížit o 62 procent namísto 61 procent, které navrhovala Evropská komise, poukázala Barbora Urbanová z CDE. K naplnění pařížské dohody by ale podle ní bylo potřeba emise snížit o 70 procent. Urbanová nicméně uvítala, že všechny výnosy z obchodování s povolenkami musí být použity na klimatická opatření a také že systém bude od roku 2027 zahrnovat i emise ze silniční dopravy a budov. Kritizovala naopak to, že průmysl bude na rozdíl od domácností získávat do roku 2034 velkou část povolenek zdarma.

Úspěch předsednictví vidí Urbanová v objemu peněz v Sociálním klimatickém fondu, který bude od roku 2026 podporovat domácnosti v úsporách energií nebo v přechodu na obnovitelné zdroje. Fond bude mít k dispozici 86 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč), Evropská komise přitom původně navrhovala 72 miliard eur a některé členské státy chtěly fond podstatně menší nebo žádný.

Kateřina Davidová z CDE pochválila zavedení takzvaného uhlíkového cla na dovážené emisně náročné produkty, například hliník, cement, hnojiva, vodík nebo elektřinu. "´Uhlíkové clo´ povede k vyrovnání podmínek na globálním trhu a ochrání evropský průmysl před takzvaným únikem uhlíku do zemí s nižším nebo žádným zpoplatněním emisí oxidu uhličitého," podotkla.

Potřebná ambice českému předsednictví naproti tomu podle aktivistů chyběla u směrnic o obnovitelných zdrojích a o energetické účinnosti. Zrychlí a zjednoduší se sice povolování obnovitelných zdrojů energie, cíl podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie ale zůstal na 40 procentech. Evropský parlament a Evropská komise přitom požadují 45 procent a pro splnění závazků pařížské dohody podle Miriam Macurové z Greenpeace ČR potřebuje EU cíl minimálně 50 procent. Směrnice o obnovitelných zdrojích tak zůstává neschválená stejně jako směrnice o energetické účinnosti, upozornil Ondřej Pašek z Hnutí Duha.

Shodu s komisí a parlamentem se českému předsednictví naopak podařilo dosáhnout v revizi nařízení o emisních standardech pro automobily a dodávky, upozornila Davidová. V roce 2030 tak bude muset být v EU bezemisních 55 procent nových osobních automobilů a polovina dodávek, o pět let později budou muset být bezemisní všechny nové vozy prodané na evropském trhu. Součástí je i podpora dostupnosti takových aut pro kupující. Nařízení je součástí klimatického legislativního balíčku známého pod názvem Fit for 55, který má EU do konce desetiletí dovést k omezení emisí oxidu uhličitého nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990.

Navrhovanému nařízení o využívání půdy, změnách ve využívání půdy a lesnictví vytkla Eliška Vozníková z Hnutí Duha to, že nejspíš nebude prosazovat obnovu ekosystémů či zlepšení biologické rozmanitosti Evropy. Vozníková zároveň vyzvala ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství, aby ochránily staré smíšené lesy, které vážou uhlík. Kriticky hodnotí Vozníková také přístup českého předsednictví k nařízení o udržitelném používání pesticidů. "Hrozí, že se nařízení nestihne projednat do dalších evropských voleb, čímž by spadlo pod stůl," uvedla.

Podle Jana Freidingera z Greenpeace ČR uvítala organizace přijetí zákona na obnovu přírody nebo výslednou podobu zákona proti globálnímu odlesňování, na jehož základě se lidé v EU nebudou svou spotřebou sóji, palmového oleje nebo kakaa podílet na úbytku lesů mimo unii.

Jako úspěch předsednictví vnímá Veronika Murzynová z CDE vyjednání mechanismu na zastropování cen plynu na evropské úrovni, což původně odmítalo Německo. Podle Macurové z Greenpeace ČR je ale nezbytné, aby se zároveň snížila nadměrná spotřeba energií a omezilo se plýtvání, protože teprve pak se zastropování cen dotkne účtů domácností za elektřinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

22.12.2022 13:16
Bodejť ne, kgdyž z toho budou mít bezpracné zisky. Ony přímé platby za emise jeksi nechtějí.
Odpovědět
HH

Honza Honza

22.12.2022 18:45
a něco lehčího ke čtení na noc, např. horor Psycho, byste neměli?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist