https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-zadaji-vladu-o-novy-pristup-k-energiim-duraz-kladou-na-zelene-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace žádají vládu o nový přístup k energiím, důraz kladou na zelené zdroje

17.2.2023 01:15 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká vláda by měla přistoupit k tvorbě energetické politiky státu novým způsobem, vyzvaly ekologické organizace. Stát by se podle nich měl soustředit na inovace a vytvoření kapacit pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Neměl by se naopak fixovat na jaderné zdroje.
 

"Fungující energetická politika pro ČR musí být založena na změně zažitých schémat, kdy se elektřina vyrábí v několika velkých elektrárnách a všichni ostatní ji odebírají a platí. Trh se musí otevřít inovacím, jako je sdílení čisté lokální elektřiny i novým drobným výrobců od obcí, přes malé firmy až po jednotlivé domácnosti," řekl Jiří Koželouh z Hnutí Duha. Vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu ČTK shání.

Důraz aktivisté kladou hlavně na otevření trhu nových řešení a zajištění kapacit pro obnovitelné zdroje energie. Podle nich je rozvoj přínosný i pro konkurenceschopnost tuzemských podnikatelů a energetickou bezpečnost státu. Ten by se podle nich zároveň naopak neměl tolik fixovat na jaderné zdroje, které jsou podle ekologů drahé a problematické. Zároveň požadují odklon od uhlí a také omezení závislosti na ruských fosilních zdrojích.

Zároveň chtějí do energetické transformace více zapojit všechny sociální skupiny, čímž by se podle nich měly omezit negativní sociální dopady. "Tedy zpřístupnit zejména programy na zateplování domů a instalaci solárních panelů i nízkopříjmových domácnostem a poskytnout jim energetickém poradenství v terénu," podotkl Koželouh.

Ekologické organizace, mezi nimiž jsou vedle Hnutí Duha také Greenpeace ČR, Centrum pro dopravu a energetiku, organizace Calla a Změna k lepšímu, v této souvislosti zaslaly vládě otevřený dopis, ve které ji vyzvaly ke změně přístupu.

Nové teze energetické koncepce státu v současnosti připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Vláda před rokem ve svém programovém prohlášení uvedla, že budoucnost české energetiky vidí v kombinaci jaderné energie a decentralizovaných obnovitelných zdrojů. Jedním z hlavních cílů vlády v energetice byla obnova fotovoltaiky. Odklon od uhlí chce podle prohlášení vláda stihnout nejpozději do roku 2033.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

17.2.2023 07:14
Snad by měl ekologickým organizacím někdo vysvětlit, že "zelené" zdroje pro Česko nejsou žádným řešením problému, ba právě naopak, na problému se podílejí a prohlubují ho. Pro vyspělou společnost je nezbytné, aby využívala zdroje s vysokým ERoEI, protože jinak se bude většina společnosti zabývat získáváním energie a nebude nikoho, kdo by stavěl silnice, léčil pacienty nebo učil děti.
Zaostalé společnosti mohou vyžít spalováním velbloudího trusu, ale vyspělý stát ne.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.2.2023 07:26
Problém vidím v tom, že nemáme ve vládě osobnost, která by tématu rozuměla , představila solidní vizi a apelovala na společnost, aby ji pomohla uskutečnit.
Co by to tedy mělo znamenat ?

Postačí si přečíst názory Jaroslava Míla, bývalého zmocněnce vlády pro energetiku, s nimiž se ztotožňuji.

Místo toho se papouškuje zelená bruselská mantra a nedělá se nic.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.2.2023 09:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
ekologické organizace hájí hlavně sami sebe. S něčím se dá ztotožnit a s něčím dost obtížně, tedy spíš vůbec
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2023 09:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Skutečně by mě zajímala "solidní vize", kterou byste nepovažoval za úplně debilní a zkorumpovanou.
Ale vy fakt myslíte toho pana Míla, kterému taky nemůžete přijít na jméno?
"Vládě Petra Fialy se za šest měsíců povedl malý zázrak: Zajistila pro Českou republiku plyn. Zasadila se o získání kapacity a sjednání nových dodávek přes terminál na LNG v holandském Eemshavenu, dál jedná s Polskem i Německem o podílech v dalších terminálech. Napravila tak fatální selhání posledních dvou vlád, které energetickou bezpečnost vůbec neřešily."
Jaroslav Míl, bývalý vládní zmocněnec pro energetiku.

Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

17.2.2023 10:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bohužel, u nás není žádná osobnost, která by měla vizi o směřování našeho státu nejen v energetice. Každý řídí stát jen tak, aby vyhrál další volby ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2023 11:31 Reaguje na Michal Uhrovič
Omyl. Současná pětikolka a i nový president mají naprosto jasno.
Jsme Evropská země, součást Západu a patříme do EU se vším co k tomu patří. A snažíme se o to, abychom měli odpovídající sílu a slovo, což jsme za Zemana a Babiše rozhodně neměli.
První významý krok bylo naše úspěšné předsednictví, zase nám EU výrazně pomohla, když nám Rusi zarazili plyn.
Bohužel, čecháčkovstvé blbství vede k dezolátismu a ruskému vohnoutství, to je náš nejpalčivější problém.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.2.2023 14:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechte už těch blábolů. EU vyhlásila embargo na fosilní paliva z RF po ruské agresi na UA.
Potom USA zlikvidovaly NS I,II.
Zdivočelé ceny energií jsou dílem EU pod botou ekomagorů , Rus k tomu bezpochyby přispěl ale krizi nevyvolal.
" Žádný trh s elektřinou v Evropě už nefunguje. Na tom stavu ovšem mnoho firem vydělává, stejně jako například na emisních povolenkách. ..Systém, který tu doteď fungoval, vedl v Německu, ale i u nás k tomu, že jsme měli mít vedle obnovitelných zdrojů a jádra hlavně plynové zdroje, což by vedlo k energeticky bezpečnostnímu riziku, na které mnozí upozorňovali, ale všichni to úspěšně ignorovali."

V rozhovoru pro Echo24 to řekl někdejší šéf ČEZ a bývalý zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

Teď se Hanzl probral a trousí moudra.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2023 07:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proboha, to není možný!! To jsme tu probírali už x - krát.
A) "Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". Leden 2022.

Tohle nastalo dávno před válkou, EU ŽÁDNÉ sankce na plyn nenasadila, první byla na uhlí až v srpnu a druhá na ropu v prosinci.

B) zdivočelé ceny jsou důsledkem zaškrcení ruských plynovodů, které už na přelomu roku (tj. před válkou) jely na sotva 40% a v létě to stopli úplně. Pokud schází 80 miliard nasmlouvaných kubíků, se kterými Evropa počítala, tak vzniká brutální nedostatek a burza reaguje správně zvýšením ceny, tj. funguje normálně.
C) K tomu se přidalo suché léto, tj. menší výkon vodních elektráren a rozsáhlé odstávky Francouzských jaderek.
D) Tři roury NS byly odpáleny dávno po tom, co jimi žádný plyn už neproudil a nejspíš to udělali Rusi. Aby mohli vydírat, což se jim už nemohlo popdařit.
E) Evropa není energeticky soběstačná a vždy musí podstatnou část své spotřeby dovážet, což není ale problém, tak funguje půl světa.
Jediný problém byl, že ten plyn kupovala z Ruska, které nás cíleně podrazilo. Kupovat to z USA nebo Kataru, ŽÁDNÝ PROBLÉM BY NEVZNIKL.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

20.2.2023 10:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Smrdutě lžete, ruský vohnoute.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.2.2023 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Ruským plynem se naplnily zásobníky a při mírné zimě
a ceně plynu rapidně poklesl zájem o plyn, což nutí
dovozce k jejich slevnění. Děkujte mi a mi podobným, kteří začali opět topit místo plynu dřevem a snížili celkovou spotřebu plynu v EU.
Mít všichni dostatečné příjmy na topení drahým
plynem a mrznout až praští, tak bude plynu
nedostatek a nebo jeho cena bude stále stoupat.
Letos se už zásobníky ruským plynem plnit asi
nebudou a zůstává už pouze LNG. Navíc Čína při
poklesu produkce snížila nákup LNG a tím ho
je na trhu dostatek, ale to nebude na věky. Teď
teprve začne konkurenční boj o nákup LNG a to
bude stát při zastropování státní pokladnu majlant.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2023 08:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Zase jak dycky. Žádný pokles zájmu o plyn nenastal, zima je víceméně normální až teplejší, takže se čerpá méně ze zásobníků ale průběžné dodávky běží pořád stejně.
Podstatný rozdíl je v tom, že Němci velmi rychle (do konce roku) postavili 3 obrovské terminály na LNG, takže se vyřešil nedostatek způsobený výpadkem Ruska a cena šla zase logicky dolů.

Vaše topení dřevem má vliv cha cha cha ABSOLUTNÍ NULA, já jsem namontoval kondenzák se spotřebou -30% a necamrám se.

Další vývoj bude ovlivňovat Čína, která ale bere maximum extrémně levného plynu z Ruska, navíc světové kapacity jsou předimenzované, takže problém žádný podstatný nevidím.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

18.2.2023 13:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Budíček, hlupaku.....stát není obchodník s plynem, a nakupuje tak maximálně to, čím topí na úřadech.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.2.2023 09:52 Reaguje na Daniel Višňovský
Budíček mudralo. Stát má pod palcem regulační úřad, který má zakročit, když se z trhu stane
ujetý vlak. Stát ho brzdí zastropováním pro
všechny včetně "plýtvačů", kteří si vytápějí zimní zahrady a bazény, aby to mohl dotovat z daní i těch, kteří šetří až přehnaně. Stát má možnost být dodavatelem plynu, když by nově
zřídil státní plynárenskou firmu, kterou by konkuroval soukromým překupníkům. Po všech
zkušenostech s překupníky by měl záhy tolik
odběratelů, že by byl největším obchodníkem
s plynem v ČR. Kdo má velké objemy nákupu,
tak má velkou vyjednávací sílu a nikoliv jako
desítky dodavatelů jako nyní. Velcí si mohou
dovolit nasmlouvat obrovská množství plynu s
množstevními slevami a nespekulovat s cenami
spotovými, jako ti malí snažící se levně
nakoupit a draze prodat. Tam, kde obchoduje
s energiemi stát, tak tam nedošlo k takovému
chaosu jako zde, ale bohužel ono to je asi
záměr. Jsem zvědav na snahu převzít 100%
kontrolu nad ČEZem, ale moc na to nevěřím.
U plynu je třeba začít od nuly a vrátit se
k osvědčené praxi státního obchodníka s plynem. Vím, že ideologům jako vy to asi
bude vadit, ale u energií je důležitá
jistota dodávek a předvídatelnost cen. Bez
nich se těžko plánuje výroba a kalkuluje
výsledná cena výrobků. Podvodníkům se naopak
líbí chaos s vzestupy a pády cen, které
při vzestupu kopírují cenu ihned a při poklesu se zpožděním, kdy jim něco zůstane za nehty.
Koukněte kdo dnes slevuje. Slevují velcí a
malí drží ceny na stropech. Je to vždy pouze
horší vyjednávací pozicí a nebo je tomu jinak?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.2.2023 14:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Už zase třídní boj????? Když někdo vytápí bazén, je to jeho věc, a Vám je do toho kulový. Mimochodem, ten vytápěný bazén je sportoviště, tím se zlepšuje zdraví, a šetří peníze zdravotnictví. Plýtváníá je to, když 80 letá kráva spotřebovává v nezatepleném domku ve kterém je sama 60 MWh elektřiny za rok, a vyměří jí 27 tisíc zálohy po zastropování. Nebudete mne tady přesvědčovat, že tahle stará kráva, kterou jste tu dal coby příklad "nelidskosti" energetických firem a státu je ten, kdo nadměrně šetří, že ne? Proč by stát zřizoval nějakou státní plynárenskou firmu hlupáku, když stejně není schopen ten plyn ze zahraničí levněji zakoupit? A MATLÁČKU, píše se OBHCHODNÍK, nikoli PŘEKUPNÍK. Zlodějský korupčík a překupník jste byl nejspíše vy, jakožto pohraniční fízl. A také zkuste posat, co jsou ty Vaše "obrovská množství" Unilever se Vám zdá malý subjekt? Tak schválně, Macháčku, kde obchoduje s energiemi stát. Zkuste vynechat třeba Slovensko, Slovenskou energeticku vlastní stejný soukromý subjekt, jako firmu, kde pracuji. Dobře, hlupáku, a co vyřeší kontrola nad ČEZem, když ČEZ není schopen vyrobit tolik elektřiny, aby pokryl místní spotřebu, a do budoucna se to bude jen a jen zhoršovat? Bez SeVEN by byla ČR čistým dovozcem, kterýmž bude během pár let jak jako tak, stačí, aby se odstavil ten zbytek Dětmarovic. A že ČEZ neměl ty Počerady a Chvaletice prodávat???? No, on pro tyto bobečku totiž neměl uhlí. Tykač to kupuje od Křetínského z Německa. A k čemu vám pomůže státní obchodník s plynem? Aby mohl zaměstnat armádu neschopných niemandů, zadarmo drahých, a nezlepšit vůbec nic?

Macháčku, já Vám doporučím jednu věc......zkuste si doplnit to vzdělání, které Vás minulo, protože jste jej dokončil níže. Takže tedy.....je zřejmé, že jste ZŠ vychodil ve čtvrté třídě, protože v páté třídě se ve vlastivědě učilo, že ropy, plyn a uhlí jsou neobnovitelné zdroje, a zásoby těchto jsou konečné. A pokud nějaký výroboun potřebuje vyrábět, tak nic není jednodušší,ho, než aby sednul k prknům, chopil se tuštizny, a nějaký jiný zdroj, než jsou ty stávající, vymyslel. Nic na tom není, dříve inženýr bral necelou polovinu toho, co horník.

Macháčku, když jste v minulosti drancovali ročně 130 mil tun uhlí ročně, a v domácnostech bylo na příděl, tak jste jistě měli vyšpekulované, co bude, až tohle vydrancujhete.

Já opravdu nevím, kdy se osvědčil státní obhcod s plynem - zkuste tu učebnici vlastivědy páté třídy, tam se uvádí, že i zásoby toho plynu jsou konečné. To jako myslíte, že když s tím plynem bude obchodovat stát, že jej odněkud načaruje?

Nevím, co se líbí podvodníkům, Macháčkům, a jiným pohraničním fízlům, to další jste si vycucal s prstu. Obchodníkům samozřejmě ty chaoticky fluktující ceny v důsledku státních zásahů pochopitelně nevyhovují, ale to je na delší diskusi. Za nechty něco mohlo zůstat tak leda Vám a pokud si myslíte, že obchodování s energiemi je tak výhodný business, tak se do toho pusťte.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.2.2023 14:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Žádný ujetý vlak se z trhu nestal, trh je jediným arbitrem, který tu cenu stanoví správně, a při aplikaci tržních principů vznikají zpětné vazby, které ty ceny stabilizují. Problém je, že tržní principy jsou ohýbány na všechny světové strany už minimálně 15 let, a tady máte výsledek. Kdyby se to nechalo na trhu, tak se najednou všichni výrobci vrhnou na vrhnou na produkci energií, ale díky tomu, že je to každým, kdo má do zadku díru regulováno, tak nikdo do toho neinvestuje, a tady máte výsledek. Současné ceny jsou výsledkem ignorace tržních prioncipů, a politruckým regulovčictvím. Co si asi tak myslíte, že se stane, když ERU zasáhne? Napovím.....ta levná energie bude JEN PRO NĚKOHO. A ostatní nebudou mít vůbec nic. A víte, vy hlupáku budeTEN NĚKDO???? No, správně, tan kdo víc namaže bokem. ÚŽASNÉ!!! Co si asi tak myslíte, že se dlouhodobě stane, pokud bude stát stropovat ceny energií? Správně, nikdo do toho nebude investovat. A v jeden okamžik se stane, že ČEZ prohlásí, že zavírá elektrárny, a přechází na obchodování s blondýnkami, protože v Arabských zemích je poptávka, a nerostou tam.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.2.2023 21:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Ideologický vohnoutský politruku Macháčku, já výstavbou energetických zařízení na rozdíl od Vás živím, takže na rozdíl od Vás jaksi vím, která bije. Vy si furt myslíte, že nějakými ideologickými postoji a vřeštěním, že stát je nejlepší hospodář, vznikne nějaká energie - nevznikne Macháčku. Státní úředníci žádnou další energii nevytvoří. Energie je drahá proto, a ceny chaoticky fluktují proto, protože je nevyvážená nabídka s poptávkou. Aby byla enerie levnější, stačí jednoduchá věc.....produkovat této více, nebo dobrovolně snížit spotřebu. Žádné státní kejkle fakt nepomohou. Fakt ani stát ani úředníci nevytvoří novelu k zákonu zachování energie, přestože hloupí bolševičtí politruci vašeho ražení si to myslí. Takže tak, technický analfabete Matláčku.
Odpovědět
ig

17.2.2023 22:31
To jsou od Duhy, Greenpeace a dalších jen bezúčelné kecy, aby na sebe upozornili a získali pro sebe zdroje. Každý chce přístup ke zdrojům a nějaká energetika ho nezajímá. Kdyby na to slyšela jednodušší veřejnost, zorganizují klidně kampaň za natírání kamenů na růžovo a budou tvrdit, jak to zabrání zhroucení civilizace, jim je to úplně fuk.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist