https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-sprava-chko-jeseniky-nepokutuje-tezbu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté: Správa CHKO Jeseníky nepokutuje těžbu

19.3.2021 02:52 | JESENÍK (ČTK)
Předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík uvedl, že dramatická je situace v rozlehlé oblasti horských lesů na území přísně chráněné druhé zóny CHKO od Koberštejna až po rezervaci Rejvíz.
Předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík uvedl, že dramatická je situace v rozlehlé oblasti horských lesů na území přísně chráněné druhé zóny CHKO od Koberštejna až po rezervaci Rejvíz.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků, z.s.
Ekologičtí aktivisté kritizují Správu Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky, že jen mírně potrestala některé prohřešky lesníků při rozsáhlé těžbě dřeva v kůrovcem zasažených chráněných oblastech Jeseníků. Správa CHKO Jeseníky oponuje, že k přísnějšímu postihu nebyl důvod, protože těžba byla prováděna ve smrkovém lese odsouzeném k rozpadu a vlastník zajistil řádnou obnovu lesního porostu.
 

Předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík uvedl, že dramatická je situace v rozlehlé oblasti horských lesů na území přísně chráněné druhé zóny CHKO od Koberštejna až po rezervaci Rejvíz. "Zde došlo k masivnímu přemnožení kůrovce. Jeho vylétnutí a pozdní zásahy lesníků vedly k rekordnímu odlesňování hor s využitím těžké techniky. Výsledkem jsou ekologické škody v podobě rozsáhlých holin a erozních rýh," uvedl.

Vlastníkem místních lesů jsou Arcibiskupské lesy a statky Olomouc (ALSOL), na jejichž území u Koberštejna zahájila Správa CHKO loni kontrolu. Z ní podle Bačíka vyplývá, že vznikly holiny o celkové ploše 57 hektarů, podle odhadu ekologů jsou ale škody v této oblasti větší. "Vzhledem k tomu, že lesníci ALSOL nedisponovali výjimkou ze zákona o ochraně přírody, holosečné těžby probíhaly nelegálně," podotkl Bačík. Správa CHKO podle něj sice konstatovala, že byl spáchán přestupek, avšak místo až dvoumilionové pokuty uložila napomenutí.

Záběr z dronu.
Záběr z dronu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků, z.s.

CHKO Jeseníky spadá pod Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR. Její mluvčí Karolína Šůlová ČTK řekla, že v tomto případě jde o monokulturní lesy s téměř stoprocentním zastoupením smrku, dlouhodobě ovlivňované člověkem a s minimem druhů rostlin a živočichů. Těmto lesům podle Šůlové hrozí brzký rozpad. "Pokud by zůstaly zcela bezzásahové, kůrovec by se rychle rozšířil a došlo by k plošnému odumření horního stromového patra lesů na velké ploše v relativně krátké době. Cesta k obnově vodního režimu a pestřejšímu lesu by pak byla časově mnohem delší a podstatně složitější, ne-li nemožná," uvedla Šůlová.

Záběry z dronu.
Záběry z dronu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků, z.s.

AOPK ČR to podle ní zohlednila při vyhodnocení kontroly. Roli sehrálo i to, že vlastník lesa vytěžené plochy osázel bukem, jedlí, břízou nebo javorem vysoko nad rámec požadavků stanovených plánem péče o CHKO Jeseníky. "Část vysázených stromků je navíc oplocena proti okusu zvěří, na místě zůstalo i mrtvé dřevo k zetlení, To zajistí v budoucnu druhově nepoměrně pestřejší porosty oproti předchozímu stavu," dodala.

Jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petr Skočdopole výtky ekologů odmítl a řekl, že společnost se při hospodaření v lesích řídí legislativou a snaží se maximálně chránit životní prostředí. "Pokud by Přátelé Jeseníků věnovali více pozornosti příkazu k uložení napomenutí a pozorně prostudovali zdůvodnění, tak by zde našli všechny logické a odborně podložené odpovědi na tvrzení, které zmiňují ve své zprávě," sdělil ČTK Skočdopole.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

19.3.2021 06:56
Správa CHKOJ již dlouhodobě kryje poškozování přírody Jeseníků, a na svých místech mají dosazené pouze loutky, které mají navodit dojem, že mají Jeseníky ochranu dle zákona.... nemají.... a MŽP i ČIZP to ví již mnoho let a situaci neřeší, protože všichni jen uhýbají těžařské lobby a nejen, že poškozují ČR, ale i důvěryhodnost svých úřadů. Stejně jako se to děje například okolo Bečvy.... žijeme v totálně zkorumpované zemi, kde se žije nejlépe právě poškozovatelům ŽP i nás všech... kdy to konečně přestaneme tolerovat a budeme se dožadovat nápravy?

Odpovědět
LS

Lukas Spitzer

19.3.2021 09:16
Dinousauří Společnost přátel Jesneíků už napáchala svou zaslepeností a totální absencí touhy po sebevzdělání hodně škod. Trčí stále v 80. letech minulého století. Asi jako slovenský VLK.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.3.2021 10:31 Reaguje na Lukas Spitzer

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MG

Milan G

19.3.2021 17:52 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jsi nemocný, jdi se léčit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 09:44
Pokud vlatník lesa vytěžil mrtvé stromy, část dřevní hmoty ponechal na místě a navíc místo smrkové monokultury vysázel smíšené lesy, nevidím důvod k pokutě. Nebo snad měl nechat stromy na stojáka, až je povichr vyvrátí někomu na hlavu?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.3.2021 10:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Fakticky dochází k likvidaci Jeseníků těžaři a vám to přijde všechno v pořádku.... co na to dodat a být slušný...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 11:14 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Citace z článku:
"AOPK ČR to podle ní zohlednila při vyhodnocení kontroly. Roli sehrálo i to, že vlastník lesa vytěžené plochy osázel bukem, jedlí, břízou nebo javorem vysoko nad rámec požadavků stanovených plánem péče o CHKO Jeseníky. "Část vysázených stromků je navíc oplocena proti okusu zvěří, na místě zůstalo i mrtvé dřevo k zetlení, To zajistí v budoucnu druhově nepoměrně pestřejší porosty oproti předchozímu stavu," dodala."
Tohle nevypadá na bezúzdné plundrování lesů. Samozřejmě, pokud někdo provádí těžbu něčerno bez následné péče o les, tam bych tvrdě trestal.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.3.2021 11:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bavíme se o druhé zóně CHKO, kde není možné dělat holosečné těžby bez vydání výjimky... tu těžaři nedostali.... tudíž porušili zákon.... ale lidem žijícím v bublině svojí vlastní hlavy jako vy to nedojde.... marný... hlavně je vidět, že vůbec nevíte co se v Jeseníkách celkově děje...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 11:40 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Zkuste si ten můj příspěvek přečíst ještě jednou a celý a zkuste se nad ním zamyslet.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.3.2021 12:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak ještě jednou.... jednak vám evidentně nevadí porušování zákona těžaři a klientelismus ze strany správy CHKOJ a za druhé je vidět (i podle jiných vašich příspěvků na ekolistu), že vůbec tématu lesa nerozumíte. Je na vás vidět, že jste jen další ovce v ohradě zvané ČR. Ale bečíte co vám hrdlo stačí, to je fakt....
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.3.2021 14:44
Škoda, že v článku není uvedeno, proč lesníci ALSOL nedisponovali výjimkou ze zákona o ochraně přírody. Možná, že jejich zásah byl opodstatněný. Ale co lesníky vedlo k tomu, že ta těžba nebyla provedena legálně?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 15:58 Reaguje na Majka Kletečková
S ohledem na akčnost státních úředníků se člověk ani nediví. Zlikvidovat nakažené stromy, aby se kůrovec nerozšířil jinam, je nutno okamžitě. Pokud má státní úředník na vyřízení žádosti 30 dní, ve složitějších případech 60 a v reálu to řeší bůhvíjak dlouho, není divu, že se porušují předpisy.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.3.2021 17:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mám podezření, že AOPK má máslo na hlavě, čímž si vysvětluji její benevolentní reakci na porušení zákona. Proto je škoda, že se nezanalyzuje důvod, proč bylo možná nejlepším řešením, že lesníci zasáhli nelegálně, ale včas. Nebylo by od věci na straně legislativců podiskutovat, jestli by se mělo zmodifikovat nastavení systému tak, aby příště mohla celá věc proběhnout legálně.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

19.3.2021 23:18 Reaguje na Majka Kletečková
Údajně, když chtěli železničáři za Rakouska-Uherska stávkovat, stačilo dodržovat všechny předpisy.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

19.3.2021 23:20 Reaguje na Majka Kletečková
Ještě doplním. Opravdu se domníváte, že dnes zdravotníci na covid odděleních dodržují všechny platné předpisy (o přesčasech) z doby, kdy se nic vážného nedělo?
Odpovědět
MG

Milan G

19.3.2021 17:57
Tohle už tady bylo, minulý rok. Zcela jasně se prokázalo, že ty vyjímky byly uděleny A Bačík lhal.

Ano máte pravdu paní Šůlová....,,CHKO Jeseníky spadá pod Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR. Její mluvčí Karolína Šůlová ČTK řekla, že v tomto případě jde o monokulturní lesy s téměř stoprocentním zastoupením smrku, dlouhodobě ovlivňované člověkem a s minimem druhů rostlin a živočichů. Těmto lesům podle Šůlové hrozí brzký rozpad. "Pokud by zůstaly zcela bezzásahové, kůrovec by se rychle rozšířil a došlo by k plošnému odumření horního stromového patra lesů na velké ploše v relativně krátké době. Cesta k obnově vodního režimu a pestřejšímu lesu by pak byla časově mnohem delší a podstatně složitější, ne-li nemožná," uvedla Šůlová.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

19.3.2021 18:38 Reaguje na Milan G
Bohužel, mnozí si tady pouze přečtou nadpis nebo si vyberou z článku pouze to, co se jim hodí. Pokud´ umím číst, tak se v podstatě z pohledu ochrany přírody jednalo o bezcenný, průmyslový les, kdy usoudili, že je lepší ho postupně vytěžit a peníze z prodeje použít na výsadbu nového, smíšeného. Podle mě správný postup. Petrův Zdar
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.3.2021 18:46 Reaguje na Jan Knap
Je zbytečné se zde vyjadřovat, ten pán je tragikomická postava z Absurdistánu (Proti všem), a že zmizela nemocná nepůvodní monokultura a byl vysazen přírodě blízký les, ho vůbec nezajímá. Hlavní je naplivat na všechny a udělat ze sebe trpitele, který na tuto planetu vůbec nepatří.
Odpovědět
MG

Milan G

20.3.2021 15:30 Reaguje na Jan Knap
Já jsem se vyjadřoval pouze k těm vyjímkám. Už minulý rok jsme tohle téma tady řešili a ty vyjímky byly vydány, takže Bačík lhal. To, že vlastník lesa vytěžené plochy osázel bukem, jedlí, břízou nebo javorem vysoko nad rámec požadavků stanovených plánem péče o CHKO Jeseníky slouží ALSOLu ke cti, avšak jak vidíte sám pro Bačíka a spol to absolutně nic neznamená, přehlíží to jak družstevní lány.
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.3.2021 18:33
Přátele ve chvíli kdy uslyšíte slovo aktivista zbystřete všechny smysly a budte maximalně ostražití a neduvěřiví.Je to něco jako podomní prodejci energii-šmejdi
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

19.3.2021 19:57 Reaguje na karel krasensky
Mentálně jsou ještě horší.
Odpovědět
LU

Lucie Uhrová

21.3.2021 15:51
ALSOL nechali kůrovce jednoduše namnožit, nezasahovali včas a v daleko menším měřítku. Způsobili tak naprostou katastrofu, na kterou navíc neměli potřebnou výjimku.
To, že se potom snaží celou situaci alespoň trochu napravit vysázením rozmanitých druhů dřevin, by mělo být naprosto samozřejmé, ale nemůže to přece smazat jejich zodpovědnost za obrovské podcenění situace. Kdyby měli aspoň tu slušnost a uznali vinu, místo směšných lží o maximální ochraně životního prostředí.
Je velice smutné, že správa CHKO není ani ve 2. zóně na straně přírody, ale omlouvá lesákům už ale opravdu všechno... Už by mě opravdu šokovalo, kdyby se také někdy zastali přírody a na nějakou žádost o výjimku řekli prostě NE.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.3.2021 11:24 Reaguje na Lucie Uhrová
Paní či slečno Uhrová, nezlobte se ale takovou snůšku nesmyslů kterou se vám "podařilo" vtěsnat do několika málo řádků , si člověk asi nikde jinde hned tak nepřečte.
Tak ALSOL způsobili katastrofu na kterou navíc neměli potřebnou výjimku ??????? To myslíte vážně?
Mě by tedy spíš šokovalo kdyby si lidi jako vy, dřív než začnou žvanit nesmysly, o té přírodě a jejich zákonitostech něco přečetli, něco se naučili a teprve potom o tom mluvili.
Odpovědět
LU

Lucie Uhrová

16.4.2021 13:04 Reaguje na Jarek Schindler
Ráda bych vám odpověděla, ale bohužel nevidím jediný věcný argument, na který bych mohla reagovat. Zbytek vašeho komentáře asi opravdu nestojí za můj čas...
Odpovědět
ID

Ivo Dokoupil

21.3.2021 19:30
Dobry den vsem. Jako ekoterorista bychrad podotkl, ze kurovec tady neni pricina ale zaminka. Na fotografiich vidite, ze i po tezbe, ktera ma podle lesaku zachranit porost jsou na krajich a dale v lese ponechany kurovcove naloze, ty nikdo nevytezil. Ale za to holoseci vytezil zdrave stromy a to ve druhe zone CHKO. Vuci tomu my uz leta protestujeme, pro les je holosec katastrofou a obnova takto zniceneho lesa bude narocna a potrva dlouho. Pokud se vubec podari v dohledne dobe.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.3.2021 12:04 Reaguje na Ivo Dokoupil
Tak pojmenoval jste se, jako ekoterorista dobře pane Dokoupile. Řekl bych, že pro vás platí to samé co pro vaši soudružku Uhrovou. Nejdříve se o tom kůrovci něco naučte. Možná potom nebudete trousit nesmysly o tom, že zelený strom je nutně zdravý strom. Každý na fotce asi vidí něco jiného. Já tam vidím zatím jen dva čerstvé zásahy a tam v porostním okraji žádné souše nejsou.
Vy už léta neprotestujete proti kůrovci ale proti lesnictví a jeho principům. Proti lesnickému hospodaření které má zastavit mimo jiné i jakékoliv lesní kalamity. Tedy nejen ty kůrovcové. No a obnova pasek. Neřekl bych , že to bude trvat zase tak dlouho. Určitě to nebude trvat tak dlouho jak by trvalo čekání na nějaké přirozené procesy. Tedy , bude to trvat stejně jako po kterékoliv jiné v minulosti realizované těžbě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist