https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-navrhy-ek-a-ceske-vlady-proti-vysokym-cenam-energii-jsou-slucitelne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Návrhy komise a české vlády proti vysokým cenám energií jsou slučitelné

14.9.2022 12:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Opatření Evropské komise (EK) a české vlády proti vysokým cenám energií jsou slučitelné. Domácnosti ale budou muset přesto platit více než dosud, jsou proto potřeba další návrhy na národní úrovni, uvedly ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace ČR.
 
EK navrhuje omezit příjmy výrobců elektřiny vyráběné z neplynových zdrojů, kteří mají nebývalé zisky v souvislosti s rekordním růstem cen. Dnes to oznámila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová, podle níž krizové opatření přinese členským zemím Evropské unie 140 miliard eur (přes 3,43 bilionu korun), které mohou využít na podporu spotřebitelů ohrožených drahými energiemi. Unijní exekutiva podle ní také chce, aby členské země omezily spotřebu elektřiny.

Vláda se v pondělí shodla na zavedení cenového stropu na elektřinu a plyn pro maloodběratele. Strop na silovou elektřinu bez nákladů na distribuci byl stanoven na 6000 korun za megawatthodinu (MWh). Koncový zákazník by spolu s distribucí měl za elektřinu platit zhruba 7000 až 9000 korun za MWh. U plynu by strop měl být stanoven na 3000 korun za MWh.

Ani evropské, ani české řešení samo o sobě podle ekologů nezajistí ochranu před energetickou chudobou. Zastropované ceny budou několikanásobně vyšší, než před loňským začátkem zdražování. Je podle nich třeba zpřístupnit lidem zateplování domů a vlastní či komunitní zdroje čisté energie, zvýšit a zjednodušit příspěvek na bydlení a definovat, kdo je zranitelný zákazník a kdo přímo ohrožený energetickou chudobou. Těmto skupinám by se měly poskytnout sociální slevy, míní.

"Výhoda je, že aktuální návrhy komise a české vlády jsou slučitelné. Je však na vládě, aby řešení dotáhla a nezapomněla, že cenové stropy na elektřinu a plyn pouze chrání před zcela neřešitelným problémem," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha, podle kterého na domácnosti s nízkými příjmy či nějakým sociálním handicapem čekají stále problémy. "Těm je potřeba pokrýt daleko větší část nákladů a do budoucna i jim umožnit zbavit se závislosti na fosilních palivech a snížit závislosti na nevypočitatelném trhu s energiemi," doplnil.

Podle Jaroslava Bicana z Greenpeace ČR se domácnosti vyhnout tomu největšímu cenovému šoku, který hrozil, zároveň ale budou muset stále platit výrazně vyšší částky než dosud. "Česká vláda by proto měla svoji pomoc ještě lépe zacílit a myslet na nejvíce ohrožené," míní. Zapomínat by neměla na odstranění překážek bránících zakládání energetických komunit a na podporu pro zateplování u domácností s nízkými příjmy. "Jde o investici do budoucna a prevenci před další podobnou krizí, které čelíme nyní," dodal Bican.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.9.2022 14:04
Neslučitelné je to, že se ekologické organizace se " montují " nejen do energií !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 14:29 Reaguje na smějící se bestie
Nemontují se. Jen to komentují, stejně, jak vy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist