https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-protestuji-proti-zavezeni-paliva-do-jaderne-elektrarny-na-jihu-turecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové protestují proti zavezení paliva do jaderné elektrárny na jihu Turecka

13.4.2023 11:24 | ANKARA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Turečtí ekologové začali sbírat podpisy pod petici, v níž protestují proti zavezení paliva do první jaderné elektrárny v Turecku. Tu buduje na jihu země, který v únoru postihlo silné zemětřesení, ruská státní společnost Rosatom a první jaderné palivo do ní má být zavezeno 27. dubna. Datum oznámil minulý měsíc turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který tehdy řekl, že ceremoniálu by se mohl zúčastnit jeho ruský protějšek Vladimir Putin. V úterý ale agentura TASS informovala, že Kreml teprve oznámí, kdo ruskou delegaci do elektrárny Akkuyu povede. Bude ale trvat ještě nejméně půl roku, než první reaktor této elektrárny zahájí provoz.
 

"Palivo do naší jaderné elektrárny Akkuyu zavezeme 27. dubna a pak získáme oficiální status jaderného zařízení," oznámil koncem března Erdogan. Řekl také, že možná přijede i Putin. Ceremoniál se koná zhruba dva týdny před prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku, v nichž Erdogan usiluje o znovuzvolení do nejvyššího úřadu.

Erdoganův mluvčí Ibrahim Kalin minulý týden agentuře Anadolu řekl, že očekává zahájení provozu prvního reaktoru elektrárny do šesti až deseti měsíců od registrace elektrárny Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Turecká vláda by zřejmě ráda stihla otevření ještě letos, kdy země slaví 100. výročí vzniku Turecké republiky.

K možné Putinově návštěvě na ceremoniálu koncem dubna v úterý agentura TASS citovala mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. "Budeme vás informovat. Rusko bude zastoupeno na patřičné úrovni a samozřejmě nějakým způsobem zapojíme videokomunikaci," řekl Peskov novinářům tento týden. Putin, který loni v únoru zahájil invazi na Ukrajinu, ale od té doby cestuje do ciziny jen výjimečně. Navíc minulý měsíc Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal na Putina kvůli invazi, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska, zatykač. Turecko, stejně jako Rusko, nebo například i USA, ale jurisdikci ICC neuznávají.

Ekologové protestují proti zavezení paliva do dosud nedostavěné elektrárny. "Podle nás jde o politický krok. Elektrárna nebude fungovat, protože ještě není hotová. Varujeme před možnou katastrofou," uvedla skupina DAÇE (Ekologická platforma pro východní Středomoří), která sbírá podpisy pod protestní petici. "Výstavba jaderné elektrárny v Turecku, které má pětkrát více seizmických zlomových linií než celý evropský kontinent, je šílenství a největší bezpečnostní hrozba v historii Turecké republiky," citovala ekology tisková agentura Bianet. Turecko postihlo letos 6. února další silné zemětřesení, otřesy byly cítit i na místě výstavby elektrárny Akkuyu, podle Rosatomu ale žádné škody na stavbě ani stavebních strojích nezpůsobily.

Rusko a Turecko podepsaly dohodu na výstavbě jaderné elektrárny Akkuyu v provincii Mersin v květnu 2010, stavbu oficiálně zahájily v dubnu 2018, kdy "položení základního kamene" sledovali prostřednictvím živého videopřenosu společně Erdogan a Putin v Ankaře.

Elektrárna Akkuyu má mít celkem čtyři reaktory, spuštění posledního z nich je plánováno na rok 2026. Poté by měla elektrárna pokrýt asi deset procent spotřeby energie země.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

13.4.2023 11:49
To nejsou ekologové, to jsou "ekologové".
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.4.2023 12:00 Reaguje na Richard Vacek
1***
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.4.2023 12:15
Turecko udělalo jedinou rozumnou věc, nežene se už do náruče EU, kde ho ostatně chtěli jen naoko a může si budovat vlastní energetiku podle svých potřeb a nikoli podle direktiv ekomagorů.

Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.4.2023 18:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dříve bych s Vámi nesouhlasil, ale teď pod vlivem těch bruselských šíleností plně souhlasím.
Akorát že Turci mají to hospodářství dost "turecky" rozhašené, mají tam obrovskou inflaci a nyní budou mít velký problém s ekonomickou obnovou zemětřesením poškozených regionů.
Ta energetika dobrá, ale ekonomicky může Turecko padnout na hubu mnohem dříve než Brusel svými zelenými šílenostmi totálně zničí ekonomiku EU.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.4.2023 12:44
Mě by jenom zajímalo, jakou "katastrofu" by mohlo způsobit zavezení čerstvého neozářeného paliva do skladu v elektrárně. To spíš zase "ekologové" pouští bubáky.
Jinak o tom že se elektrárna spustí za šest měsíců si dovolím silně pochybovat, když teprve před třemi měsíci usadili vrchlík vnitřního kontejnmentu. I za rok by to byl pro Rosatom rekord, ale před volbami se dá slíbit leccos.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.4.2023 13:01 Reaguje na Emil Novák
Co říkáte na umístění JE na břehu moře (nad Kyprem)? Tudy seizmické zlomy neprochází, mělo by být tedy relativně bezpečné.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.4.2023 13:15 Reaguje na Karel Zvářal
Co vím tak seismická rizika se tam posuzovala dost důkladně i ve spolupráci s MAAE, takže bych se zemětřesení nebál. Kdybych byl v té oblasti a došlo tam k zemětřesení, rozhodně bych nejradši ze všeho byl právě v té elektrárně.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.4.2023 18:42 Reaguje na Emil Novák
Případně se dá čekat, že konstrukde elektrárny bude ještě kvůli možnosti zemětřesení ještě zesílena.
I když u Rosatomu a za Putina, kdoví?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.4.2023 18:39
Zelení zase škodí lidem všude, kde jenom můžou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist