https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-uhelne-elektrarny-vyrazne-ovlivnuji-ovzdusi-i-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhelné elektrárny výrazně ovlivňují ovzduší i klima, tvrdí ochránci přírody

14.3.2018 05:30 | PRAHA (ČTK)
Uhelné elektrárny vypouštějí velké množství oxidu uhličitého. Omezení pro uhelné elektrárny po roce 2021 navrhla poslankyně Dana Balcarová do zákona o ovzduší. Chce zakázat výjimky z limitů znečištění. Její návrh podporují někteří poslanci za KDU-ČSL, TOP 09, dále ekologické organizace a někteří vědci. / Ilustrační foto
Uhelné elektrárny vypouštějí velké množství oxidu uhličitého. Omezení pro uhelné elektrárny po roce 2021 navrhla poslankyně Dana Balcarová do zákona o ovzduší. Chce zakázat výjimky z limitů znečištění. Její návrh podporují někteří poslanci za KDU-ČSL, TOP 09, dále ekologické organizace a někteří vědci. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Uhelné elektrárny výrazně znečišťují ovzduší, silný vliv mají i na klima, uvedli včera zástupci ekologických organizací na semináři o ovzduší v Poslanecké sněmovně. Reagovali tak na stanovisko ministerstva životního prostředí (MŽP), že na ovzduší mají největší vliv kotle v domácnostech, doprava a průmysl. Podle ochránců přírody jsou vlivy uhelných elektráren na znečištění i na zdraví lidí nezanedbatelné.
 

"Velké zdroje spalující uhlí zůstávají nadále velmi podstatným zdrojem znečištění v ČR. Dává to smysl, protože spálí zhruba 80 procent uhlí. Přestože ve srovnání s lokálními topeništi mají úměrné emise menší, tak při tom obrovském objemu se to na ovzduší velmi významně projevuje," řekl expert na energetiku a klima z Greenpeace Jan Rovenský.

Kromě oxidů síry a dusíku, jejichž množství budou muset znečišťovatelé snížit v roce 2021, jsou podle ochránců přírody elektrárny odpovědné i za ultrajemné částice polétavého prachu. "Primární prašnost elektráren je nízká, filtry prach skutečně zachytí, ale elektrárny vypustí velké množství oxidů síry a oxidů dusíku. Ty se v ovzduší mění na jemný polétavý prach, který dokáže doletět na velké vzdálenosti," řekl Rovenský. Podle Evy Rychlíkové ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem se ultrajemné částice dostávají až do plicních sklípků, pronikají jimi do krevního řečiště a roznášejí se po celém těle. Škodlivé jsou už při malém množství.

S nutností výrazně snížit závislost na fosilních zdrojích souhlasí i někteří významní vědci včetně členů Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR. V nedávné výzvě adresované poslancům uvedli, že na následky špatného ovzduší zemře v Česku ročně 11.000 lidí. "V rámci srovnání evropských zemí je na tom Česká republika velice špatně," řekl ekolog a geochemik z Univerzity Karlovy Bedřich Moldan. Omezit spalování uhlí je podle něj potřeba nejen kvůli znečištění, ale také pro ochranu klimatu.

Uhelné elektrárny vypouštějí velké množství oxidu uhličitého. "Uhelné elektrárny jsou zdaleka největším zdrojem skleníkových plynů, odpovídají za 50 procent emisí," řekl Rovenský. To, že jsou emise znečišťujících látek a skleníkových plynů řešeny každá jinou legislativou, považuje za nešťastné.

Omezení pro uhelné elektrárny po roce 2021 navrhla poslankyně Dana Balcarová do zákona o ovzduší. Chce zakázat výjimky z limitů znečištění. Její návrh podporují někteří poslanci za KDU-ČSL, TOP 09, dále ekologické organizace a někteří vědci. Naopak například odborník na energetiku z Českého vysokého učení technického František Hrdlička je proti zákazu výjimek, některé limity podle něj nejsou technicky dosažitelné.

Ministerstvo životního prostředí se k návrhu Balcarové postavilo neutrálně. Podle náměstkyně Bereniky Peštové návrhu chybí analýza, jaké dopady by měl na skutečné imisní hodnoty. O návrhu budou rozhodovat poslanci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist