https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-pocerady-chce-prodlouzit-emisni-vyjimku-pro-rtut-do-dubna-2027
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Počerady chce prodloužit emisní výjimku pro rtuť do dubna 2027

9.1.2024 00:30 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Provozovatel hnědouhelné elektrárny Počerady na Lounsku žádá o prodloužení současné emisní výjimky pro rtuť do konce dubna 2027. Výjimka má skončit u dvou kotlů 30. června, u dalšího na konci roku a u zbylých dvou 30. června 2025. Podle ekologických organizací Greenpeace a Hnutí DUHA i advokátní kanceláře Frank Bold je udělení výjimky v rozporu se zákonem, informoval mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. V žádosti o výjimku stojí, že elektrárna potřebuje delší čas na realizaci opatření k dosažení hodnot emisních limitů.
 

Elektrárna Počerady patří pod skupinu Sev.en Česká energie finančníka Pavla Tykače. Původně ji měla od bývalého majitele, Skupiny ČEZ, převzít v letošním roce. Firmy se podle Greenpeace domluvily na předání ke konci roku 2020 právě kvůli přípravě na včasné splnění emisních limitů.

První emisní výjimka pro Počerady byla udělena s tím, že v době jejího trvání provozovatel nainstaluje filtrační technologii, aby limity splnil. "Již tehdy jsme upozorňovali, že rozhodnutí o výjimce neobsahuje dostatečné záruky, které by provozovatele opravdu vedly k úpravám elektrárny v požadovaném časovém úseku. To se nyní plně projevilo - provozovatel po dobu trvání výjimky nic nedělal a nyní pouze žádá o delší výjimku," uvedla právnička Eliška Beranová z expertní skupiny Frank Bold. "Takový postup je zjevně v rozporu se smyslem zákona o integrované prevenci," dodala.

Pokud teď provozovatel prodloužení výjimky nezíská, bude muset na dvou blocích snížit emise a zajistit tak splnění limitů. O prodloužení výjimky rozhodne Krajský úřad Ústeckého kraje, proti jeho rozhodnutí však mohou účastníci řízení podat odvolání k ministerstvu životního prostředí. Organizace Greenpeace se proto do správního řízení o výjimce přihlásí.

Emisní limity, které platí od roku 2021, nařizují znečišťovatelům nevypouštět více než sedm mikrogramů rtuti na metr krychlový spalin. V současnosti může elektrárna Počerady kvůli udělené výjimce vypouštět 28 mikrogramů rtuti na metr krychlový, reálně však v letech 2021 a 2022 elektrárna dosahovala emisní koncentrace ve výši 15 až 17 ug/m3. Nová výjimka má mít limit v rozmezí 22 a 26 ug/m3. "Takže pokud úředníci výjimku udělí, může se dokonce stát, že v budoucnu bude elektrárna vypouštět více rtuti než nyní," vyslovil obavy Hrábek. Absolutní množství emisí rtuti se ročně pohybovalo v rozmezí 338 až 339 kilogramů za rok, což je více než trojnásobek maximálního množství, které by Počerady mohly vypouštět, kdyby limity plnily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

9.1.2024 07:04
Vyjádření elektrárny ČTK neposkytla a prostor dává jen ekoaktivistům proč přesně?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.1.2024 08:14
Ať si blázny děla Tykač ze sebe, když má na Slávii, žádný prodloužení nepotřebuje.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.1.2024 08:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Technologie DeHg není jen o penězích. Nejobtížnější je najít vhodnou a fungující technologii. Neexistuje univerzální řešení.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.1.2024 09:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
ono je to spíš o tom zavřít ty uhelné technologie. Tykač koupil uhelné elektrárny na podnikatelské riziko a my se nemůžeme nechat vodit Tykačem za nos.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.1.2024 09:49 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A tak proč ne, když stát zajistí dostupnost obdobného výkonu z jiných zdrojů :-)
Odpovědět
LB

Lukas B.

9.1.2024 11:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
kdyby se dávno nahradily uhelné elektrárny nějakým jiným stabilně fungujícím a plánovatelným zdrojem nezávislým na obrovském objemu paliva proudícím v trubkách z převážně darebáckých států, snížily by se emise rtuti. a nejen rtuti, ale téměř všeho, od prachu po sodovkáč, a paradoxně i radioaktivity*) vypouštěné do luftu (a do hromad popela) bylo méně.

*) použito v lidovém slova smyslu
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.1.2024 12:06 Reaguje na Lukas B.
Tak to jistě máte na mysli jaderné elektrárny.
Bohužel stav energetické politiky v tomto ohledu jasně dokazuje např. Německo.
Odpovědět
ig

10.1.2024 12:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No však, tak ať je vypne. Nebudete voděn za nos, jenom budete platit za elektřinu zase o půlku víc.
Odpovědět
ig

10.1.2024 12:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jako že má dotovat provoz elektrárny ze svách osobních peněz?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.1.2024 15:06
Myslím, že je nesmyslné vynucovat zákony investice do uhelných elektráren. Je třeba je nechat jet, dokud bude potřeba elektřina z nich, a dostatečně zpoplatňovat jejich emise včetně rtuti. První pak budou odstaveny ty s nejhorší ekonomikou provozu, tedy pravděpodobně ty nejšpinavější.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist