https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrina-v-ohradnicich-a-plotech-zabiji-divoka-zvirata-nekdy-docela-krutym-zpusobem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektřina v ohradnících a plotech zabíjí divoká zvířata ve velkém. Někdy docela krutým způsobem

9.1.2019 01:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Plot s elektrickým ohradníkem má odradit velké šelmy. Někdy ale stojí život i neškodná zvířata.
Plot s elektrickým ohradníkem má odradit velké šelmy. Někdy ale stojí život i neškodná zvířata.
Snaha oddělit svou farmu, ranč, polnosti, národní park nebo soukromou safari rezervaci od „divočiny“ vede k tomu, že se plocha afrických států stále více parceluje systémem plotů. A ne ploty obyčejnými. Těmi v JAR či Keni často proudí elektřina, což má devastující dopad na místní faunu. O problému, který zdaleka není doménou jen Afriky, píše NYTimes.
 

Elektrická bariéra, která má ochránit chovaná hospodářská zvířata anebo vzácné zástupce místní fauny od průniku predátorů či lidských škůdců, funguje výborně. Hladoví lvi nebo divoká prasata se jí vyhýbají, problémy činí i pytlákům. Jenže slouží až tak dobře, že pohotově zabíjí ptáky a ještěry, kteří se s ní dostanou do fyzického kontaktu. Což už je samozřejmě problém. Jak vlastně velký, to se zatím přesně netuší. Luke Arnot, veterinární chirurg univerzity v Jihoafrické Pretorii, odhadl roční počet elektřinou usmrcených plazů v regionu na 21 000. Na každých sto metrů elektrického plotu připadalo 6-8 mrtvých želv.

Bariéra, která zabíjí

„Tyto elektrické ohradníky a ploty mají kapacitu zdecimovat celé populace,“ říká Arnot. „A dělají to. Představují skutečně závažnou hrozbu pro divoká zvířata. Přitom je to pořád něco, o čem spousta lidí nepřemýšlí.“

Na výboj, který spolehlivě odradí šelmu od průniku do oploceného území, totiž jiná malá zvířata vždy nereagují jen bolestivým uskočením. Zrovna želvy se stáhnou do krunýře, luskouni se srolují do obrany své pancéřované koule. A zůstanou tak v kontaktu s dráty pod napětím do chvíle, než jim dotluče srdce.

Gepard. Jak se dostat dovnitř a nedostat ránu?
Gepard. Jak se dostat dovnitř a nedostat ránu?
Foto | Laika ac / Flickr

S přesnými čísly je trochu potíž: uhynulá zvířata usmrcená proudem totiž pohotově sbírají mrchožrouti, supi a hyeny. I ti se ale mohou stát obětí. Řešení je podle Arnota relativně snadné: vyzvednout dráty a ohradníky víc nad povrch země, případně do nich pouštět elektřinu jen v noci, kdy jsou velcí predátoři aktivní. Úspěšný v prosazování tohoto návrhu do praxe ale příliš není. A stejné je to i s běžnými dráty vysokého napětí, na které v Africe také narazíte v okolí lidských sídel nečekaně často. Ptáky ohrožují stejně, jako o u nás.

Bez elektřiny pokrok nevybudujeme

„Je to v environmentální sféře dost podhodnocený problém,“ tvrdí Simon Thomsett, keňský ornitolog. „Elektrickým proudem zasažení ptáci totiž málo kdy skončí přímo pod vedením. Uletí ještě stovky kilometrů a zemřou až třeba za týden, než se jejich křídla stanou v důsledku popálení ochrnutá a nekrotická.“ Elektrické ohradníky, ploty a vedení se přímo promítají do zvýšené mortality ohrožených supů kapských a kriticky ohrožených supů afrických. Ohrožují prý i velká zvířata, žirafy a buvoly. Pětina všech zaznamenaných úmrtí primátů v Keni je spojená s popálením elektřinou.

A v Asii nebo latinské Americe je to podobné. Třetina z ohrožených druhů primátů a jejich poddruhů může mezi příčiny svého akutního stavu započítat i kontakt s elektrickým vedením. Za posledních dvanáct let má elektřina jen v indickém státě Urísa na svědomí život jedné stovky slonů. Dráty s elektřinou, ať ve formě plotů nebo elektrického vedení, prostě představují v krajině zásadní problém. „Nejhorší na tom je, že jedno každé takové vedení umí zabít,“ říká Thomsett. „Ale lidé nám říkají, ať se o to nestaráme, protože je potřebujeme k rozvoji země.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LZ

Leon Zumr

9.1.2019 22:39
Tak v Africe to škodí a tady na to jsou dotace a vlčí hlídky to doporučují aby se chránily domácí zvířata před vlky kterým nedělá problém přeskočit 2m plot
Odpovědět
JK

Jakub Kašpar

10.1.2019 13:22 Reaguje na Leon Zumr
Tak:
1. Ohradníky stačí osadit zradidly
2. U nás nežijí druhy, o kterých je tenhle článek. Nemám zprávy o tom, že by ohradníky s nízkou voltáží měly na svědomí nějaká zvířata v Česku.
3. Ptáky by drát spálit neměl, nevytvoří elektrický oblouk.

Celkově mi ta zpráva přijde dost poplašná. Anebo afričtí farmáři pouštějí do drátů mnohem vyšší voltáž, než hospodáři u nás.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

10.1.2019 17:18 Reaguje na Jakub Kašpar
Ohradníky mají na svědomí obojživelníky.Už jsem viděl dost příkladů,kdy EL. ohradníky instalované proti vydrám na chovatelských zařízeních byli plné mrtvých žab.Hlavně že máme vydry,klíšt´ata,slimáky a panelákový ekoteroristy,co si říkají ochránci.Petrův Zdar
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist