https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ember-v-eu-se-vyrobilo-vice-elektriny-z-obnovitelnych-nez-z-fosilnich-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ember: V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

27.4.2023 10:20 (ČTK)
Výroba elektřiny z uhlí a plynu by se snížila ještě více, kdyby nedošlo k delším odstávkám francouzských jaderných elektráren. Drtivá většina ze zbývajících osmnácti "uhelných členských států" v zimě snížila výrobu elektřiny z uhlí, uvádí Ember.
Výroba elektřiny z uhlí a plynu by se snížila ještě více, kdyby nedošlo k delším odstávkám francouzských jaderných elektráren. Drtivá většina ze zbývajících osmnácti "uhelných členských států" v zimě snížila výrobu elektřiny z uhlí, uvádí Ember.
V Evropské unii se v zimě poprvé navzdory krizovým podmínkám vyrobilo více energie z obnovitelných než z fosilních zdrojů. Mohl za to pokles poptávky po elektřině, vysoké ceny fosilních paliv i mírná zima. O historickém milníku informuje nová analýza energetického think-tanku Ember. Výrazný sedmiprocentní pokles poptávky vedl k dvanáctiprocentnímu poklesu výroby z fosilních paliv ve srovnání s předchozí zimou. Obnovitelné zdroje v zimním období (říjen 2022 až březen 2023) vyrobily 40 procent elektřiny v EU, fosilní paliva jen 37 procent. Spotřeba elektřiny klesala i v České republice. Snížení poptávky po elektřině v EU ušetřilo během zimy 12 miliard eur (282 miliard Kč).
 

"Evropa čelila kritické zimě s rekordními náklady na energii a obavami o dodávky vyvolanými ruskou invazí na Ukrajinu. EU obtížné měsíce zvládla, ale v budoucnu se nemůže spoléhat na nouzové snížení poptávky a mírné počasí," uvedl analytik společnosti Ember Chris Rosslowe. "Aby si EU udržela stabilní dodávky elektřiny, musí se co nejrychleji odklonit od fosilních paliv," dodává.

Výroba elektřiny z uhlí a plynu oproti předchozí zimě poklesla o 11 procent (minus 27 terawatthodin) a z plynu o 13 procent (minus 38 TWh). To vyvrátilo obavy, že se země EU vrátí k výrobě elektřiny z uhlí kvůli nedostatku ruského plynu. Pokles využití fosilních paliv byl ale z velké části způsoben sedmiprocentním poklesem poptávky po elektřině v EU (minus 94 TWh) a také tím, že se ceny fosilních paliv držely vysoko.

Výroba elektřiny z uhlí a plynu by se snížila ještě více, kdyby nedošlo k delším odstávkám francouzských jaderných elektráren. Drtivá většina ze zbývajících osmnácti "uhelných členských států" v zimě snížila výrobu elektřiny z uhlí, uvádí Ember. Největší uhelné elektrárny v EU, ty v Polsku a v Německu, se na snížení výroby uhlí v EU v zimě podílely 70 procenty, a to poklesem o čtyři TWh, respektive o devět TWh. Uhlí v polském mixu výroby elektřiny dosáhlo v únoru 2023 nového minima a poprvé ho tvořilo z méně než dvou třetin. Největší procentuální pokles výroby z uhlí zaznamenalo Portugalsko, které v zimě 2021 postupně odstavilo svou jedinou zbývající uhelnou elektrárnu.

"Ani v Česku nedošlo v zimě meziročně k nárůstu výroby elektřiny z uhlí, za čtvrté čtvrtletí 2022 bylo vyrobeno cca devět TWh elektřiny z uhlí, za čtvrté čtvrtletí 2021 to bylo cca deset TWh. Ještě více podle očekávání klesla výroba ze zemního plynu, z 1,5 TWh za čtvrté čtvrtletí 2021 na jednu TWh za čtvrté čtvrtletí 2022. Pokud chceme pro příští zimy snížit naši závislost na fosilních palivech, potřebujeme rychle budovat obnovitelné zdroje, které dobře vyrábí během zimy. To je hlavně v Česku opomíjená větrná energetika, z větru se totiž nejvíce elektřiny vyrábí během zimního období,” říká analytik Jan Krčál ze společnosti Fakta o klimatu.

Téměř všechny členské státy EU v zimě snížily spotřebu elektřiny. Pouze Rumunsko, Slovensko a Řecko však dosáhly dobrovolného cíle snížení o deset procent. Díky celkovému snížení poptávky o 6,2 procenta mezi listopadem a březnem ušetřily členské státy ve srovnání s pětiletým průměrem elektřinu v hodnotě 12 miliard eur. Nižší poptávku lze částečně přičíst nadprůměrným zimním teplotám, vládním opatřením na úsporu energie a vlastní aktivitě občanů, mnohdy v reakci na ceny energií a ruskou agresi, píše Ember.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

27.4.2023 14:05
A to má být nějaká výhra?

Pro bezemisní náhradu všech fosilních paliv budeme muset bezemisně vyrábět alespoň trojnásobek elektřiny než dnes, dlouhodobě zálohovat nestabilní zdroje, vyrábět spoustu syntetických paliv... OZE bude také třeba nejen budovat na stále méně výhodných místech, ale i ty dosluhující nahrazovat a recyklovat.

To jsme ušli sotva 5% potřebné cesty a máme asi 10leté zpoždění.
Existuje nějaký důvod k jásotu a optimizmu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 14:57 Reaguje na Jiří Svoboda
Jistě. Systém všechno a hned nefunguje nikdy a nikde. když se podíváte na nejen evropský, ale celosvětový nárůst budování nových kapacit OZE, tak to dává celkem dost optimismu. Já mám spíš obavy o náše ropáckpu veřejnost, která rozvoj energetiky bude stále blokovat.
Když vidím, jak kvůli jedné potřebné valorizaci důchodů dokáže dezolátní opozice žvanit v parlamentu 97 hodin úplné kraviny v kuse, tak nechci vidět vyhlašování výsledku tendru na dostavbu Dukovan.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.4.2023 15:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, tak na dobu tak za 30let.
Zatím stále nespolehlivé - nutná záloha a co s elektrikou v době, kdy není potřeba a je jí přebytek i platit za to, že se neodebírá !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 15:22 Reaguje na smějící se bestie
Evropa spolíhá na vodík, nevím, jak tohle probíhá u nás. Ale je to zatím technicky jediná schůdná cesta pro velké objemy akumulované energie.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.4.2023 19:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Spolehyspolehy špic!!!! To je vše, co ta Evropa dělá, hlupáku.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

28.4.2023 13:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Pan Lízal v rozhovoru říká:

Obecně bych řekl, že řada věcí, které se tlačí, nejsou technologicky neutrální, viz například debata o vodíku jako řešení. Čili jde o opět o to, že se všem vnucují stejné pazourky. Mimochodem, s vodíkem to, přes veškerá tvrzení hodnostářů, zatím nevychází. Energeticky, ani ekonomicky. Výroba vodíku elektrolýzou spotřebuje asi dvojnásobek energie, než vyprodukuje. A pak bychom nasadili paroplynovou elektrárnu zase s padesátiprocentní účinností? To je účinnost celého cyklu kolem 25 procent. Konkrétně se na produkci jedné kilowatthodiny z vodíku musí vynaložit čtyři kilowatthodiny elektřiny na vstupu. A ještě k tomu se vodík velmi špatně skladuje, skladování má velké ztráty a bezpečnostní rizika, takže se pro něj bude muset vymyslet jiné skladování, než jaké se používá pro zemní plyn. Což bude znamenat další náklady.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 22:48 Reaguje na Vladimír Hošek
To je skeptický názor, ale vodík skutečně ideální není, i když moderní postupy dokážou ho využít na cca 50%. Jenže nic jiného pro velké objemy neexistuje a pro výrazné přetoky, které OZE produkuji, je to zatím jediné uplatnění. Ale myslím si, že bude využíván především na výrobu syntetického paliva.
Tak poraďte, jak to udělat lépe a radostněji.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.4.2023 19:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Ropácký sajrajte, Váš podíl na spotřebě fosilu nejenom, že neklesá, ale naopak roste, tak nerypákujte.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

28.4.2023 10:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Proboha, když u pár pacientů vyléčím angínu antibiotiky, nemohu mluvit o tom, že jsem zvýšil odolnost populace vůči angíně.

Podobně když stát narve obrovské peníze do podpory výstavby OZE v malé části světa, nelze mluvit o nadějných trenden v globální dekarbonizaci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 22:53 Reaguje na Jiří Svoboda
Zajímavé je, že Evropa je i v budování OZE a dekarbonizaci někde vzadu. Čína, Indie, USA atd. atd. končí se spalovacími motory většinou v roce 35 (někde už v roce 30) a prakticky ta stejná opatření, nad kterými naši ropáci tak srdceryvně bedákají, jsou ve světě často daleko ambicióznější.
Prostě klimatická tragédie drtí palce celému světu a on není blbý, jako naši ropáčci.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.4.2023 23:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Kumulativně a smrdutě lžete.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.4.2023 15:06 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.4.2023 19:11 Reaguje na Jiří Svoboda
Na náhradu fosilu je třeba 10 násobek toho co vyrábíme v EE.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.4.2023 17:52
Lidem na vsi přišlo vyúčtování. Doplaťte 107 tisíc
dnes 16:25

Vyúčtování tepla a vody včetně jejího ohřevu z plynové kotelny šokovalo obyvatele bytových domů v Kozlově na Olomoucku. V obci, kde žije 267 lidí a která vlastní asi 120 bytových jednotek, mají doplatit za loňský rok částky, jež v některých případech přesahují 100 tisíc korun.

-----------------------
Sláva Hanzlovi, sláva gryndýlu, sláva OZE !!!
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.4.2023 19:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vinklere, to je ale VA3E CHYBA!!!!!!!!!!! Proč jste na to té pení nedal peníze? Bába s dědkem žijí v nájemním bytě v nezatepleném obecním baráku,topí na 28 stupňů, a protéká jí hajzl, a měsíční spotřebu vody má 13 kubíků. Když jste řekl, a. musíte řící b.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 19:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Fakt dobrý!!! Já jsem zařídil celému státu stoprocentní závislost na ruském plynu? Určitě? A pak jsem zakroutil kohouty na Jamalu a tím vyhnal cenu na děsivou hodnotu? Fakt to nebylo naopak? Nebyli to třeba ti, které já trvale kritizuji?
Stále ale nechápu, co to má společného s grýndýlem a OZE (ty tu krizi tlumily) a dost by mě zajímalo, kolik těch obyvatelů ví, kdo je tak brutálně natáhl.
Stejně to zaplatí fialovci, jako všechny takové podrazy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.4.2023 20:50 Reaguje na Pavel Hanzl
"Fakt dobrý!!! Já jsem zařídil celému státu stoprocentní závislost na ruském plynu?"

Zařídil! Vy a vám podobní ekomagoři se stejným smýšlením, jehož důsledkem je tzv. burza energií v Lipsku i mechanismus tvorby jejich cen !

Lenin se svým NEP (novaja ekonomičeskaja politika) byl , vedle Bruselu a vás ,ubohým břídilem :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 22:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Znáte vůbec princip, na kterém ta burza funguje? Nabídka - poptávka. A jak může za to, že Gazprom zarazil kohouty a nedodal ani nasmlouvané množství na dlouhodobých kontraktech? Jenom náš ČEZ ho žaluje o asi miliardu, zkrachovaly Uniper o x násobně víc, ostatní taky.
Za to může burza, nebo Leninův NEP?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.4.2023 07:06 Reaguje na Pavel Hanzl
burza = šmelina, lichva
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 09:59 Reaguje na smějící se bestie
A vieš čo také oné taká burza akosi je, trulo?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 10:06 Reaguje na smějící se bestie
V Evropě fungují tisíce výrobců elektřiny a desetimilióny spotřebitelů, kteří ji potřebují, nedá se stlačit ani pytlovat.
A jak teda udělat, aby všichni ten proud dostali v ten správný okamžik a ve správném množství a hlavně za správnou cenu?
Zapoj koblihu a vymysli samoregulační systém aspoň tak dobrý, jako je burza.
Ta i v době nejkrutějšího zablokování plynu (konec loňského srpna) byla schopna všem ten plyn dodat.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.4.2023 23:51 Reaguje na smějící se bestie
Co je na tom šmelinářského a lichvářského??? Já se zeptám.....PROČ chcete drahé energie??? Když se nechjáte odpojit, tak ušetříte. A když se vás takových najde milion, klesne poptávka,. a zlevní se pro ty, co se nenechají odpojit. Prostě platí...nabídka - cena - poptávka. Šmelinu a lichvu jste provozovali vy bolševičtí dezoláti v prostředí nedostatkové ekonomiky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.4.2023 14:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Děláte si srandu ?

Burza v Lipsku žádnou burzou není !!!

Too netvrdím pouze já, ale dlouhodobě i bývalý šéf ČEZu a zmocněnec vlády ČR pro jadernou energetiku Míl.

Korporátní ekofašismus jak vyšitý !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 22:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy zrovna Míla pochopit nemůžete, psal asi něco jiného.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.4.2023 23:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Najednou jste na tuto Vaši smrdutou lež nedal odkaz, že?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.4.2023 07:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
1**
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.4.2023 12:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Opět sis z toho článku vytáhl jen to, co se ti hodí.

I ty jeden manipulátore. :-)

Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.4.2023 06:43
Krása. Tak to bude čas slavit. Pod rozkvetlou třešní, která letos konečně kvete až v květnu!
Bude deštivé léto, tedy první polovina, v srpnu bude 42 stupňů ve stínu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.4.2023 07:07 Reaguje na Katka Pazderů
tady už odkvétá
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist