https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-z-energetiky-v-cr-loni-klesly-o-16-pct-v-cele-eu-nejvice-v-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise z energetiky v ČR loni klesly o 16 procent, v celé EU nejvíce v historii

8.2.2024 19:29 (ČTK)
Emise z energetiky v Česku loni klesly meziročně o 16 procent. Hlavním důvodem byl nižší vývoz elektřiny vyrobené z uhlí, pomohlo také snížení spotřeby a rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Vyplývá to z údajů společnosti Ember, na které upozornili Svaz moderní energetiky a Aliance pro energetickou soběstačnost. V celé EU loni v energetickém sektoru klesly emise zhruba o 19 procent, což je nejvíce v historii.
 

Výrazný pokles emisí z energetiky zaznamenala podle svazu drtivá většina evropských zemí. U 11 z nich jde podle něj o rekordní úbytek. Svaz v souvislosti s poklesem emisí upozornil zejména na úbytek výroby z fosilních paliv v EU. Ta se nyní na produkci elektřiny podílejí méně než z třetiny. Výroba z uhlí podle svazu klesla o 26 procent, z plynu o 15 procent. To by znamenalo největší poklesy u obou komodit od roku 1990.

K poklesu výroby elektřiny z fosilních paliv přispěla také nižší spotřeba energií. Poptávka v roce 2023 v EU klesla o 3,4 procenta ve srovnání s rokem 2022 a byla o 6,4 procenta nižší než v roce 2021, kdy začala energetická krize.

Svaz také poukázal na růst využívání obnovitelných zdrojů energie v evropské energetice. Kombinovaná výroba větrné a solární energie podle něj vzrostla v Evropě o rekordních 90 terawatthodin a instalovaný výkon o 73 gigawattů.

"Výrazný nárůst instalovaného výkonu obnovitelných zdrojů dokazuje, že cíle pro rok 2030 mohou být mnohem ambicióznější, než jsme si ještě donedávna mysleli. Evropa zažívá doslova energetickou revoluci a Česko nesmí být pozadu. Navýšení cílů českého klimaticko-energetického plánu na 33 procent zelené energie do roku 2030 by měl být jen začátek a je na čase se začít připravovat i na další milníky, jako je například právě schválený pokles emisí do roku 2040 o 90 procent,“ uvedl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Podle Aliance pro energetickou soběstačnost znamenají současné ambice EU, aby unie dosáhla do roku 2030 alespoň 45procentního podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě, téměř zdvojnásobení současného podílu. "Cíle členských států stanovené v jejich národních plánech v oblasti klimatu a energetiky však v současné době k naplnění této ambice nestačí. Všechny země visegrádské čtyřky mají nižší cíle pro podíl obnovitelných zdrojů do roku 2030, než doporučuje (Evropská) komise, a neodrážejí tak možnosti, které jsou v současné době k dispozici,“ řekla konzultantka Aliance pro energetickou soběstačnost Tatiana Mindeková.

Evropská komise v týdnu navrhla, aby si EU stanovila za cíl snížení emisí skleníkových plynů o 90 procent do roku 2040 ve srovnání s rokem 1990. Podle ekologů je to pro ČR příležitost k rychlejšímu zajištění energetické bezpečnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

9.2.2024 09:22
myslím, že když zavedeme ten správný způsob výpočtu emisí ,všechny milníky splníme a překročíme a v Evropě se začne ochlazovat
no a kdyby to nevyšlo, taková nukleární válka taky hodně ochlazuje klima,
v politice už máme vše ochlazeno a připraveno
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.2.2024 10:20 Reaguje na vaber
jak dlouho tohle ždímání lidí bude trvat, pod taktovkou Bruselu a energetické burzy?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.2.2024 10:17
kolik jsme za to zaplatili?
Odpovědět

Radek Čuda

9.2.2024 15:40
Tak když ekonomika horko těžko šlape vodu, o pro nás poměrně zásadní průmyslové výrobě ani nemluvě, tak je fakt překvapení, že klesá spotřeba energií a tím také emisí. Otázkou je, nakolik je to výhra.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.2.2024 16:52
I já snížil emise o 20% a nezměnil způsob vytápění a ani tepelný komfort.
A víte proč? No protože nastalo to zatracované oteplování a nebylo třeba
tolik topit. To se to snižuje, když není spotřeba, která není zase proto,
poněvadž je tepleji, než v minulosti. Požehnané buď globální oteplování,
které sníží spotřebu paliv a tím i vypouštěného CO2 i bez nějakých výměn
kotlů a jiných výmyslů.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.2.2024 18:18 Reaguje na Břetislav Machaček
A brzy asi přejdete na suchý humor.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist