https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/enn-ochrana-lesu-v-evrope-je-nedostatecna-rika-wwf
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ENN: Ochrana lesů v Evropě je nedostatečná, říká WWF

29.4.2003 14:03 | PRAHA/ŘÍM (EcoMonitor)
Včera vydaná zpráva poukazuje na alarmující nedostatek efektivní dostatečné ochrany ekosystémů evropských lesů. Tímto prohlášením začala čtvrtá Ministerská konference ochrany lesů v Evropě (MCPFE) ve Vídni. Zpráva "Stav ochrany lesů v Evropě" ukazuje, že vlastně nedošlo k žádné změně v kvalitě péče o lesy v porovnání s analýzou WWF z roku 2000.
 

Zkoumaní ukázalo množství nedostatků při ochraně lesů ve Středozemí. Od problémů s dodržováním trvale udržitelného rozvoje lesního hospodářství, přes slabý rozvoj Natury 2000, až po nedostatečně dodržovaný režim v již vyhlášených chráněných lesních oblastech.

„Lesní krajina ve Středozemí je kultivována člověkem po staletí. Bohužel zrychlující se poškozování v posledních desetiletích může znamenat přírodní katastrofu pro tento systém. Kombinace ochrany a dobře prováděného lesního hospodářství, které přinesou zisky místním obyvatelům, je klíčem k záchraně biodiverzity.“, říká Nora Berrahmouni z Lesního úřadu Středozemního programu WWF.

Trvale udržitelné lesní hospodářství je sice cestou k ochraně lesních porostů, ale problém může nastat při jeho zavádění. Některé státy Evropy nemají vůbec připraven legislativní rámec ochrany lesů, jiné v některých případech přijímají velmi kontroverzní zákony. Například Řecko, navzdory nedostatečně zmapovanému pokrytí země lesnímy porosty, zavádí nový zákon, který může otevřít důležité oblasti nekontrolovatelnému využití lesní půdy.

V Turecku jsou všechny lesy vlastněny státem. Vláda plánuje změnu legislativy, kterou by legalizovala divoké osídlování. Znamenalo by to, že oblast 500 000 hektarů, která byla v minulosti zastavěna domy, by byla prodána a zcela vyjmuta z lesního hospodářství. Státní správa se obává, že tento krok jen podnítí nelegální zábory lesní půdy.

Zpráva WWF hovoří také o tom, že ochrana již vyhlášených krajinných celků funguje jen na papíře. V národním parku Abruzzo v Itálii, kde žijí orli, medvědi, vlci a kamzíci, bylo pokáceno více než dva tisíce vzrostlých stromů, aby se uvolnilo místo lyžařům. V jiné chráněné krajině regionu Abruzzo vznikl projekt na nové středisko zimních sportů se sedmi vleky, více než sedmi tisíci metry nových tratí a s množstvím soukromých i veřejných staveb.

Podle článku Environmental News Network 28. 04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist