https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/entomolog-slezskeho-zemskeho-muzea-rohacek-objevil-vyhynulou-celed-mouchy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Entomolog Slezského zemského muzea Roháček objevil vyhynulou čeleď mouchy

31.5.2023 01:06 | OPAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Entomolog Slezského zemského muzea v Opavě Jindřich Roháček objevil a popsal vyhynulou čeleď dvoukřídlého hmyzu - mouchy. Objevil ji ve 40 milionu let starém kusu jantaru. Na studii, která vyšla v odborných publikacích, pracoval s kolegy z Německa a Španělska, uvedl mluvčí muzea David Váhala. Podobný úspěch si vědec připsal i předloni. O objevu informuje Slezské zemské muzeum.
 
"Objev nové čeledi hmyzu patří vždy k celosvětově významným událostem přírodovědeckého výzkumu a to i v případě, že jde o čeleď vymřelou. V rámci studií fosilních uzavřenin dvoukřídlého hmyzu v třetihorním baltském jantaru se nedávno podařilo Jindřichu Roháčkovi objevit takovéto nové čeledi hned dvě," řekl Váhala.

Letos vyšla o nálezu studie publikovaná ve spoluautorství s německým badatelem Jörgem Hammelem a Viktorem Baranovem působícím ve Španělsku s popisem nové čeledi nazvané Christelenkidae Roháček.

"Zástupce této skupiny našli vědci ve třetihorním baltském jantaru starém okolo 40 milionů let. Jde o zkamenělou pryskyřici produkovanou stromy v takzvaném baltském jantarovém pralese. Zkoumané kousky jantaru pocházejí vesměs z jantarového lomu Jantarnyj na Sambijském poloostrově v ruské Kaliningradské oblasti," řekl Váhala.

Ze stejné oblasti pochází i kousek podobně starého jantaru, který Roháček zkoumal u v roce 2021. I v něm našel do té doby nepopsanou čeleď dvoukřídlého hmyzu. "Čeleď Clusiomitidae Roháček & Hoffeins je patrně příbuzná s čeledí různatkovití, jejíž zástupci se vyskytují i v současné době. V České republice je známo 11 druhů této skupiny," doplnil mluvčí.

Výzkum těchto dříve neznámých skupin dvoukřídlého hmyzu přispěl k poznání biodiverzity hmyzu v třetihorním baltském jantarovém pralese. "Podle současných poznatků se ukazuje, že druhová pestrost fauny dvoukřídlých byla v tomto ekosystému velice vysoká, patrně větší než je v celé současné Evropě," podotkl Váhala. Výzkumu fosilních zástupců hmyzu se Roháček věnuje od roku 1994. V devíti odborných publikacích dosud popsal dvě čeledi, jednu podčeleď, čtyři rody a 24 vymřelých druhů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

31.5.2023 15:29
Blahopřeji panu entomologovi k významnému objevu. Je to fajn, že i naši vědci se dokáží zviditelnit.
P.S. A taky se mi líbí, že pan Roháček má takové hezké hmyzí jméno.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist