https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/environmentalni-skupiny-zaluji-americky-urad-kvuli-povoleni-pro-spacex
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Environmentální skupiny žalují americký úřad kvůli povolení pro SpaceX

2.5.2023 10:47 | WASHINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MichaelVi / Depositphotos
Environmentální skupiny podaly žalobu na Americký Federální úřad pro letectví (FAA) kvůli povolení, které úřad vydal pro start rakety Starship společnosti SpaceX. Podnět k soudu přišel 11 dní poté, co FAA udělila obřímu dopravnímu systému povolení k vzletu. Start rakety podle ochranářů poškodil okolní útočiště divoké zvěře a FAA měl provést rozsáhlejší dopadovou studii. O případu informovala agentura Reuters.
 

Drtivá síla zážehu a startu rakety odpálila kusy betonu a kovu stovky metrů od startovací plochy, zapálila křoviny na ploše 1,4 hektaru a do vzduchu vyslala oblak rozdrceného betonu, který asi 10 kilometrů daleko severozápadně pršel na město Port Isabel. SpaceX navzdory explozi rakety čtyři minuty po jejím startu misi označuje za úspěch, který přinese data hodnotná pro další pokrok ve vývoji směrem k přistání astronautů na Měsíci.

Ochranářské organizace nicméně poukazují na to, že hluk, výstavba a doprava v oblasti na jihu Texasu poškozují místní životní prostředí. Objekt SpaceX sousedí s přírodní rezervací v údolí dolního toku řeky Rio Grande, která je domovem vzácných kočkovitých šelem ocelota a jaguarundi, chráněných želv i ptáků.

Organizace požadují po soudu, aby povolení FAA pro SpaceX stáhl a přiměl úřad provést rozsáhlou studii dopadu na životní prostředí, kterou FAA původně zamýšlel provést, později ale svůj postoj změnil a provedl jen méně důkladnou analýzu. Rozsáhlá studie nicméně podle Reuters běžně trvá roky a váže se k ní mnoho dalších procesních opatření.

Majitel SpaceX Elon Musk odmítl, že by dopady startu Starship byly škodlivé. "Není to toxické nebo tak. Rozptýlilo to hodně prachu, ale podle našeho vědomí nedošlo k žádnému významnému poškození prostředí, o kterém bychom věděli," citovala Reuters Muska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist