https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ep-schvalil-fond-pro-uhelne-regiony-bude-v-nem-17-5-miliardy-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský parlament schválil fond pro uhelné regiony, bude v něm 17,5 miliardy eur

19.5.2021 01:20 | BRUSEL (ČTK)
Největším příjemcem peněz z fondu má být Polsko, do jehož regionů může zamířit přes tři miliony eur. Evropská komise však varovala Varšavu, že v případě rozšiřování těžby uhlí mohou konkrétní regiony o peníze z fondu přijít.
Největším příjemcem peněz z fondu má být Polsko, do jehož regionů může zamířit přes tři miliony eur. Evropská komise však varovala Varšavu, že v případě rozšiřování těžby uhlí mohou konkrétní regiony o peníze z fondu přijít.
Europoslanci výraznou většinou hlasů schválili parametry fondu, který má pomoci regionům závislým na těžbě uhlí v přechodu ke klimaticky šetrnějšímu provozu. Z balíku o celkovém objemu 17,5 miliardy eur (téměř 450 miliard korun) získá nejvíce peněz Polsko, dostane se ale i na tři české kraje. Peníze mají například tlumit sociální dopady zavírání uhelných dolů či podporovat místních firmy a infrastrukturu.
 

EU se zavázala k tomu, že do roku 2030 významně sníží produkci skleníkových plynů, aby do poloviny století neprodukovala žádné aktivní emise. Řada zemí však s ohledem na svou závislost na fosilních palivech požaduje finanční podporu, jejíž součástí má být i mimo jiné fond označovaný zkratkou JTF.

"JTF je klíčem k tomu, aby byl přechod ke klimaticky neutrálnímu hospodářství férový a nikdo nebyl opomenut," prohlásil zpravodaj schváleného návrhu Manolis Kefalogiannis z nejpočetnější lidovecké skupiny v EP. Návrh dnes podpořilo 615 poslanců, proti jich bylo 35.

Největším příjemcem peněz z fondu má být Polsko, do jehož regionů může zamířit přes tři miliony eur. Evropská komise však varovala Varšavu, že v případě rozšiřování těžby uhlí mohou konkrétní regiony o peníze z fondu přijít. To se může dotknout například oblasti v okolí dolu Turów, jehož rozšíření přes protesty Česka polské úřady nedávno posvětily.

V Česku by z fondu měly financovat své projekty tři kraje, Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký, které mohou celkově získat přes 1,5 miliardy eur.

"Je na místě, abychom se s těžbou uhlí rozloučili důstojně a především zajistili, aby ty regiony zůstaly pro lidi atraktivní," prohlásil stínový zpravodaj návrhu Ondřej Knotek z liberální frakce. Podle něho by peníze z fondu mohly pomoci zabránit častým odchodům zejména mladých lidí, kteří nevidí v těžařských oblastech budoucnost. Investice z fondu budou moci směřovat například na pomoc malým progresivním firmám či do rozvoje místní infrastruktury.

Fond musí ještě formálně potvrdit členské státy, které se na jeho podobě koncem loňského roku předběžně dohodly s europoslanci. Regiony z něj budou moci vyčerpat 7,5 miliardy eur v rámci sedmiletého rozpočtu na období 2021 až 2027, zbylých deset miliard pak jako součást mimořádného fondu obnovy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

20.5.2021 16:03
Obávám se, že to dopadne u nás jak dycky. Těžba dotací se stala nejvýkonnějším byznysem pro pár vyvolených, kteří pohádkově zbohatnou (zatím mají jen řádově stamilardy) ale účel dotací se nesplní. Taky proč by měly, že? Vovčané jsou rádi biti....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist