https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/equinor-vysoke-ucty-za-elektrinu-a-plyn-kvuli-obnovitelnym-zdrojum-uz-neklesnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Equinor: Vysoké účty za elektřinu a plyn kvůli obnovitelným zdrojům už neklesnou

16.1.2023 15:56 (ČTK)
Větrná elektrárna Smøla v Norsku.
Větrná elektrárna Smøla v Norsku.
Vysoké účty za elektřinu a plyn už na úroveň z doby před pandemií covidu-19 neklesnou. V rozhovoru s BBC to řekl šéf norské ropné a plynárenské společnosti Equinor Anders Opedal. Zdůvodnil to vysokými náklady na přechod od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.
 

Opedal v této souvislosti poznamenal, že daně z mimořádných zisků, které evropské vlády zavedly v reakci na výrazný růst cen ropy a plynu, mají vliv na investice do projektů v Británii. Výrazný růst cen energetických surovin znamená, že mnoho firem v tomto odvětví má za loňský rok citelně vyšší zisk než v předchozích letech.

Velkoobchodní ceny energií vzrostly, když vlády začaly uvolňovat omezení zavedená v souvislosti s pandemií covidu-19. Loni na jaře se jejich růst ještě zvýraznil po začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, po které Evropská unie začala odmítat plyn z Ruska. V posledních týdnech ceny plynu díky teplejšímu počasí v Evropě klesají a jsou nižší než před válkou na Ukrajině.

Domácnosti v Británii před pandemií platily ročně za energie kolem 1300 liber (35 200 Kč/2900 Kč za měsíc), zatímco v současné době typická britská domácnost platí i se započtením státní pomoci asi 2500 liber (67 600 Kč) za rok, respektive 5600 Kč za měsíc. To je hlavní důvod, který podle ekonomů přispívá ke krizi životních nákladů.

Opedal řekl, že v Evropě dochází k jakémusi přepojování celého energetického systému, zejména poté, co evropské země přestaly odebírat plyn z Ruska. Zapotřebí je proto obrovských investic do obnovitelných zdrojů energie, včetně například většího využívání vodíku.

"Bude to vyžadovat velké investice, které je potřeba zaplatit. Předpokládal bych tedy, že účty za energie mohou být o něco vyšší než v minulosti, ale ne tak nestálé a vysoké jako dnes," řekl Opedal.

Equinor vydělává hlavně na těžbě ropy a zemního plynu a patří k největším energetickým společnostem v Evropě. Působí ve 36 zemích světa včetně Británie. Loni ve třetím čtvrtletí firma vytvořila zisk před zdaněním 24,3 miliardy USD (asi 538 miliard Kč) ve srovnání se ziskem 9,7 miliardy USD ve stejném období předchozího roku.

Při pohledu do budoucna Opedal řekl, že k energii je nutné přistupovat jako k něčemu, čeho není dostatek. "Myslím, že jsme v minulosti měli hodně levnější energie a pravděpodobně jsme jí část promrhali. Proto se musíme ujistit, že teď investujeme správně," dodal. Každý by měl podle něj spotřebovávat co nejméně energie.

Opedal o výhledu cen energií hovořil před zahájením výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském Davosu, které je každoročním setkáním politických a obchodních lídrů. Letošní setkání, které se koná od 16. do 20. ledna, dostalo podtitul Spolupráce v roztříštěném světě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (102)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.1.2023 16:22
To jste sem neměli dávat, protože pana Hanzla klepne.
Vždyť OZE dávají energii téměř zdarma a vysoké ceny na burze jsou kvůli ropákům a ruským agentům. :-)
Odpovědět
Anyr

Anyr

16.1.2023 17:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tvl Vinkler - četl jsi, kdo to řekl? Tak speciálně znovu pro tebe: "Šéf norské ropné a plynárenské společnosti Equinor Anders Opedal".

A víš, co to znamená? Taky ti to zkusím vysvětlit. Sice házím hrách na zeď, ale snaha, ta se cení.
Znamená to, že ROPNÁ A PLYNÁRENSKÁ FIRMA ASI TĚŽKO BUDE PODPOROVAT OZE, A ŽE BUDE CHRÁNIT PŘEDEVŠÍM SVŮJ BYZNYS.

Ale současní evropští důchodci jsou prostě velmi vděčná cílová skupina. Stačí říct "zdražení" - a máš úlovek. Jak primitivní, jak návratné.
Už nevěřím tomu, že dřív pokročilý věk znamenal moudrost. V ČR je to synonymum pro zlo, nenávist a hloupost. A pak se ještě všichni cítíte uražení, když někomu vadí, že ničíte svět a učíte pomalu satanismus.
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.1.2023 17:43 Reaguje na Anyr
Jaká by to byla nádhera, kdyby se všichni starali akorát o svůj byznys a ne o zelené náboženství, boj s bublinkami ze sodovky a jiné zhoubné ptákoviny.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.1.2023 18:02 Reaguje na Anyr
Tvl Anyr , hapruje zpětná logická vazba ? Tak argumentuje jistý Hanzl , jehož rozlišovacím hradlem je pouze to, odkud informace přitekla.
Vše za Západu je pravda, vše z Východu je lež.
Tak i v tomto případě je hrozně!!! důležité , že informace pocházejí od fy. Equinor , která dělá do fosilu.
Kdyby to bylo od uřvané Gréty , to by bernardýn slintal blahem .
A jinak - krávy jsme spolu nepásli , tykání si nech pro ekomagory.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 20:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy v tom máte fakt děsivý hokej. Snažíte se celkem složité jevy nacpat do nějakých škatulek a ještě úplně blbě.
Co je z východu je lež, ale ne všechno. V těch dvou videjí víte přesně to, co nám Puťka chystá.
Co je ze Západu, je potřeba testovat, bo pravdu musí držet oficiální místa, ale jiné názory nejsou lež. Ale dost různých dezolátů tam lže taky poctivě. Ale to je už moc....
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.1.2023 18:36 Reaguje na Anyr
Blbost. ČEZ také buduje OZE, protože na nich vydělá kvůli dotacím mnohem více než za elektřinu z tepeláků.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 22:34 Reaguje na Anyr
Equinor staví a provozuje největší offshore větrné farmy v Evropě, např. největší světovou offshore větrnou farmu Dogger bank nebo největší plovoucí větrnou farmu Hywind, takže střelba trochu mimo terč.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 17:20
Co je to proboha za pácalismus? Není to ani podepsané, asi je jen úplně blbý překlad?
"Velkoobchodní ceny energií vzrostly, když vlády začaly uvolňovat omezení zavedená v souvislosti s pandemií covidu-19. Loni na jaře se jejich růst ještě zvýraznil po začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, po které Evropská unie začala odmítat plyn z Ruska. V posledních týdnech ceny plynu díky teplejšímu počasí v Evropě klesají a jsou nižší než před válkou na Ukrajině."

a) žádné zvyšování v důsledku uvolňování po covidu (to bylo dávno před tím) ale důsledku cíleného zaškrceního ruských plynovodů.

b) NIKDO neodmítal žádný ruský plyn, Evropa koupila každý kubít, i když byl 20x předražený (330 eur).

C) ceny neklesají proto, že by bylo teplé počasí (je stále kolem nuly) ale proto, že Evropa sehnala plyn z neruských zdrojů a vybudovala si LNG terminály.

d) ceny jsou nižší než před válkou na Ukrajině jen proto, že Evropa byla napadena už na podzim 21 a když začala válka, byly už 4x vyšší, než normálně.
I ten nadpis je pitomost, prostě se to nějak nepodařilo. Možná musí splnit nějakou kvótu takovýchto nesmyslů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.1.2023 18:05 Reaguje na Pavel Hanzl
" Ostatně již před válkou jsem o tom mluvil s naším panem okresním
hejtmanem. " (poručík Dub, Osudy dobrého vojáka Švejka)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 18:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Hovno" řekl Švejk, aby se nějak vmísil do debaty.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.1.2023 18:06
Souvisí to s tím, že existují silné skupiny, které mají zájem na tom, aby OZE bylo konkurenceschopné s klasickými zdroji. A toho se nedá dosáhnout jinak, než že se klasické zdroje znevýhodní.
Nemusí se jednat jen o zvláštní zdanění, ale i o znejišťování a tlak na investory, aby do klasických zdrojů neinvestovali.
Jinak energie z klasických zdrojů by bylo dostatek, vždyť jen v jaderných elektrárnách náme ze známých zásob energie na pár set let. Ideologie v EU ale nedovolí tuto energii využívat.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.1.2023 19:07 Reaguje na Richard Vacek
Česku nikdo nezakazuje stavět nové jaderné bloky, ani to nikdo zakazovat nebude. Problém je v nás. Náš problém při výstavbě nových jaderných bloků je jen a jen česká legislativa. S tou musíme něco udělat. Přestaňme už konečně s výmluvami na Brusel a na zlou Unii. Ten problém je u nás doma.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.1.2023 20:23 Reaguje na Majka Kletečková
Řadu let EU kladla všemožné překážky stavbě nových jaderných bloků. Dnes, kdy každá větší investice v energetice vyžaduje podporu, to vedlo k tomu, že jaderné elektrárny se (téměř) přestaly stavět. Nejen to - jaderná energetika se stala neperspektivním oborem, což vedlo k nezájmu ze strany studentů. Důsledky vidíme všude - i v jaderné Francii už nejsou schopni stávající elektrárny udržet v provozu. Srovnejte si to s podporou, která se dostává OZE, kolik se v tom utopilo prostředků a jak jsme na tom s cenou a dostatkem energií dnes. EU upadá, produkce elektřiny neroste, někde (Německo) dokonce klesá, zatímco všude jinde ve světě roste - za posledních 20 let v EU téměř nula, zatímco taková Čína řádově zvýšila produkci elektřiny a dnes produkuje na osobu podobně jako my, ale na rozdíl od nás s jasnou perspektivou dalšího růstu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 20:31 Reaguje na Richard Vacek
Všichni tady pláčou velmi hezky a předhání se v úpěnlivosti, ale NIKDO se neráčí zamyslet nad tím, PROČ k takovém stavu došlo.
Třeba v té mozaice má i své místo možná 15 let starý výrok Vladimira Vladimiroviče, že do Kaliningradu nemíní umístit na iskandery jaderné hlavice. Bo má na pohodlný dostřel asi 50 jaderných elektráren celé Evropy.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.1.2023 21:44 Reaguje na Richard Vacek
Holanďané před Vánoci řekli, že chtějí mít dva nové bloky do 10 let a budou je podle mě mít. Podobně jako se Nizozemsko loni na jaře rozhodlo, že postaví LNG terminál, a na podzim ho otevíralo. Ovšem díky tomu, že na jaře dramaticky zmenšili počet zákonů, které je třeba ke schvalovacím řízením. Německo podobně díky tomu před Vánoci také otevřelo první LNG terminál. Ale my máme zákonodárství pořád stejné jako v roce 2021. Problém české energetiky není Brusel ani Německo, náš problém jsme my sami. Pokud se bavíme o novém jaderném zdroji a už předem říkáme, že nám 8–10 let zabere jen schvalovací proces, papírování, tak jsme se prostě jen zbláznili. Musí začít debata u naší legislativy, u toho, co v ní změnit. Jak zrychlit schvalovací procesy, povolovací řízení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 22:19 Reaguje na Majka Kletečková
Vy si fakt myslíte, že nějaká normální země dokáže "dramaticky snížit počet zákonů" za cha cha za půl roku?? Ani omylem!!
Němci rozhodnou o stavbě LNG terminálu během 14 dní a okamžitě staví a to načerno. Papíry se vyřizují průběžně a kolaudace bude stejně za 3 roky jako normálně, ale plyn už ty 3 roky poteče. Tohle je správa země "porozumu", což u nás nastat skutečně nmůže.
Okamžitě by Okamůra s Babišem v čela dezolátů udělali takovou rutyku, že by to bylo na pád vlády a sto let soudních tahanic.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.1.2023 06:18 Reaguje na Majka Kletečková
Prostě už i ti zarytější zelení idologové zjišťují, že jejich zelené nesmysly vedou k energetické nouzi a hledají, jak to napravit. Básní o nových jaderných blocích za 10 let, když nemají nikoho, kdo to dovede. Vždyť i ti Francouzi, kteří se přihlásili, že to u nás s jaderkou zkusí, básnili, že dostatek pracovníků budou u nás mít, protože se to bude realizovat za tak dlouho, že nějaké seženou.
OZE je pokrokem v zaostalé zemi, kde lidem zpřístupní nějakou elektřinu, popřípadě nahradí elektrocentrálu.
OZE je slepou cestou v zemi s rozvinutou energetikou, protože koncentrované zdroje nahrazuje zdroji, které jsou náročné na plochu, obsluhu, jsou nestabilní a zvedají cenu elektřiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 08:07 Reaguje na Richard Vacek
Zvláště ta obsluha fve a ve je skutečně náročná. To prcovníci točí vrtulí, když nefučí, nebo nahání fotony, když nesvítí?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.1.2023 12:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi si myslíte, že v jaderné elektrárně pracovníci rozbíjejí atom kladivem. Ale tak to není. Jsou tam obslužní pracovníci až třeba po uklízeče a ostrahu. A představte si, že ve fotovoltaice je to podobné. Musí se dělat údržba, opravy, trocha úředničiny. V USA je na to potřeba následující počet pracovníků a vyrobí toto množství elektřiny:
Dle U.S. ENERGY AND EMPLOYMENT REPORT 2019 https://www.usenergyjobs.org/
Jaderná energetika:
Pracovníci elektráren: 46809,0
Profesionální služby: 14374,0
Výstavba: 4913,0
CELKEM: 66096,0
Výroba: MWh 700000000,0
Roční výroba na pracovníka MWh/prac 10590,7
FV energetika
Plnoúvazková místa: 42000,0
Poloúvazková místa: 93000,0
Celkem: 288500,0
Výroba: MWh 93011589,4
Roční výroba na pracovníka MWh/prac 22,4

Pracovníci FV/JE 4,4 - ve fotovoltaice pracuje 4.4x více lidí než v jaderné energetice
Výroba JE/FV 7,5 - v jaderné energetice se vyrobí 7.5x více lektřiny než ve fotovoltaice.
Tedy pracovník ve fotovotaice "vyrobí" 33x méně elektřiny, než ten v jaderné energetice.
Zkontrolujte to, sdělte kde je chyba, popřípadě dle odkazu zaktualizujte za minulý rok.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.1.2023 12:49 Reaguje na Richard Vacek
Chybka, vypadla dvojka, správně má být u fotovoltaiky
"Plnoúvazková místa: 242000,0"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 15:08 Reaguje na Richard Vacek
Tady by asi bylo potřeba upřesnit, co ti lidé tam dělají.
Samozřejmě každé zařízení potřebuje servis, ale provoz fve je zcela automatický a ti lidé tam možná pracují na stavbě a montáži nových kapacit.
Po skončení životnosti se jaderka musí neskutečně draho zlikvidovat (reaktor nejde zlikvidovat vůbec, musí se zakopat a staletí hlídat) a postvit za stamiliardy novou.
U fve by měla stačit jen běžná údržba, kdy vypálené prvky se průběžně mění za nové až na věky věkův Ámen.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.1.2023 16:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Blábolíte nesmysly jako obvykle. Reaktor se nemusí zakopat a staletí hlídat. Jak jste na takovou blbost zase přišel?
U fotovoltaiky nebo větrných elektráren samozřejmě lidé pracují i na údržbě, vaše představy že se ty zdroje postaví a 20 let se na ně nemusí sáhnout jsou úplně mimo.
Jak už jsem vám jednou dokázal, údržba fotovotaické elektrárny vůbec není levná záležitost: "The industry participants surveyed expect that levelized, lifetime operational expenditure (OpEx) will be $17/kWDC per year."
https://www.pv-magazine.com/2020/06/03/pv-plants-lasting-longer-with-lower-operational-costs/
U 233 kWp elektrárny tedy průměrně vyjde údržba ročně na cca 4000 dolarů ~ 100 tisíc Kč, a to jde o utility-scale fotovoltaiky, u střešních FVE to bude nejspíš ještě více."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 18:45 Reaguje na Emil Novák
Dal jste mi odkaz, kde bylo popisováno, jak se likviduje vypálený reaktor. V Améru i servis obyčejného auta stojí tisíce dolarů ročně, oni mají trochu jiný pohled.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.1.2023 19:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádný odkaz, kde by bylo napsáno, cokoliv ve smyslu "Po skončení životnosti se jaderka musí neskutečně draho zlikvidovat (reaktor nejde zlikvidovat vůbec, musí se zakopat a staletí hlídat)", jsem vám nedal, vy lháři.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 10:22 Reaguje na Emil Novák
Bylo tam napsáno,že reaktor se rozřeže na díly a ty se uskladňují v podzemních krytech.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2023 10:32 Reaguje na Pavel Hanzl
V jakých "podzemních krytech"? Nic takového tam napsáno nebylo a navíc je to úplně jiné tvrzení, než že "Po skončení životnosti se jaderka musí neskutečně draho zlikvidovat (reaktor nejde zlikvidovat vůbec, musí se zakopat a staletí hlídat)", které jste si zjevně vymyslel, jak máte ve zvyku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 16:50 Reaguje na Emil Novák
Jak se ten reaktor teda zlikviduje?
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2023 17:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy to nevíte? Tak proč tady s tím operujete, když to nevíte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2023 08:06 Reaguje na Emil Novák
Vím. Jenže vy jste mě zdupal, že lžu. Tak to napravte.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.1.2023 08:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak si představujete důkaz toho, že jsem vám žádný takový odkaz nedal? Dokažte to vy, že jsem vám ho skutečně dal, a nechtějte to po mně. Důkazní břemeno je na vaší straně. Vy tvrdíte, vy dokazujete. Dokázat že jsem vám nějaký odkaz nedal totiž ani nelze.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 16:54 Reaguje na Emil Novák
Fakt? neznám sice 10 solárníků, kteří by měli fve 20 kWp, ale ti které znám, tak do toho za ty léta nedali ani vorla. A 10 tisíc ročně je komické číslo
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2023 17:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Co vy údajně znáte nebo neznáte je úplně irelevantní, Hanzle. Už jen když si do těch let rozpočtete cenu nového střídače, který zaručeně měnit budete, tak vám to vyjde docela hezky i třeba pro 5 kWp elektrárnu. A velké fotovoltaické instalace se samozřejmě neudržují stylem postav a zapomeň. Jestli to tak dělají nějací bastlíři u vás v ulici, tak se máte na co těšit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2023 13:29 Reaguje na Emil Novák
Vyměnění střídače jednou za 15 let není práce pro několik set lidí na plný úvazek, kteří dělají v jaderce. Ti lidé makají na nových kapacitách, ovšem vyměnit ty tisíce vypálených panelů a ještě je zrecyklovat skutečně nebude ajnfach.
Ale asi je to pořád výhodnější, bo na světě se staví více kapacit ve fve než v JE.
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.1.2023 14:01 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Proč do toho zase taháte jaderky, Hanzle? Řeč byla o ceně a ne o počtu pracovníků na plný úvazek. Takže když vám k tomuto tématu argumenty došly, plynule jste vytál jiný nesmysl.
2) Spočítejte si, kolik takových střídačů potřebujete, abyste vyrobil tolik co jaderka. A střídače na stromech nerostou, někdo je musí nejdřív vyrobit, aby je mohl někdo vyměnit. A není to samozřejmě jen o výměně střídačů, té údržby kolem je daleko víc než je vyměnit střídač.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.1.2023 18:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Proto jsem vám dal odkaz na zdroj, ze kterého můžete čerpat a zjistit, co ti pracovníci ve fotovoltaice vlastně dělají, když slunce pracuje zadarmo. Máte šanci ukázat, že ta americká ročenka má chybné údaje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 08:10 Reaguje na Richard Vacek
Ta slepá větev dodává dnes někde skoro polovinu spotřebované elektřiny. Současné zdroje budou makat minimálně ještě 30 let. V kterém okamžiku ta cesta oslepne? A jaká je ta vidoucí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 21:02 Reaguje na Majka Kletečková
Ropáci to mají prostě zažrané, že EU bojuje proti jádru. čus posekáno, hotovo. Nedá se jim ani vysvětlit, že právě jádro je zařazeno to taxonomie mezi podporované energie stejně, jak OZE a zemní plyn. Nechápou, bo kobliha není tvořena mozkovou tkání.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.1.2023 18:07
Týjo, zisk 24,3 miliard místo 9,3 miliard! Předpokládám, že další podobné firmy na zeleném přechodu a končí obchodu s levným spolehlivým dodavatelem vydělávají podobně. Zajímaly by mě ty investice a 90%ní daň, nad kterou se tu rozplýval PHanzl. Když firmy investují do vodíkového průmyslu, zaplatí pak daň z toho, co jim zbyde po investování, takže ty investice by byly záchrana pred daní,nebo nejdřív zaplatí tu daň a ze zbytku investují do zeleností. Ďábelské to je, jak psal anyr v poslední větě
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.1.2023 18:09 Reaguje na Jarka O.
....konci obchodu s levným dodavatelem fosilů....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 20:39 Reaguje na Jarka O.
Zase jste to domatlala do sebe. Cena plynu vyletěla do závratných výšek, když Vladimir výrazně přivřel kohouty. A právě špičkové plynové elektrárny jsou ty závěrné, kde se tvoří cena elektřiny.
Proto vyletěla i cena elektřiny.
Ti výrobci el., kteří netopili plynem, tak měli rázem x násobně vyšší zisky, aniž by pohnuli prstem.
Proto normální státy zavedly vindfalltax, tj. daň z "přivátého zisku", který následně rozdělují těm, kteří to celé museli zaplatit. Zcela racionální a s nějakými OZE to nemá NIC společného.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.1.2023 22:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Jéžiš, vy jste to zase zmastil s tím Vladimirem a mně dal brouka do hlavy. Komu mám věřit, vám nebo šéfovi Equinoru, který říká, že cena E bude vysoká kvůli investicím do vodíku? Vindfalltax zavedla EU, nevím proč, a vysoké ceny obchodníci, kteří, jak přiznávají, využili strachu z nedostatku plynu. Kdyby se Poláci, Bulhaři neodstřihli nezaplacením v rublech, mohli aspoň oni mít plynu dostatek. Česko dalo Němcům Transgas, takže je také závislé. Nevím, proč jste na mě reagoval, když na otázku o investicích odpověď neznáte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 08:22 Reaguje na Jarka O.
Daň se platí ze zisku, tj. z tržeb po odečtení nákladů. Pokud někdo investuje průběžně do OZE, samozřejmě mu to jde do nákladů. To je dlouhodobá záležitost a každý rok do toho jde dávno naplánovaná částka. Pokud nějaké firmě vyletí za rok zisk na desetinásobek, skutečně to nemá šanci proinvestovat. Ta daň ale dělá třeba 60%, navíc je uvalena se zpožděním, tak se ty firma nabalíkují velmi mohutně.
Energie budou vyšší, než před válkou, bo nikdo nás už nebude živit zalevno, abychom si vytvořili závislost. Projeví se levná el. z OZE, ale zase potřeba dalších investic, tak to vyjde asi šul nul.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.1.2023 09:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět plácáte nesmysly, Hanzle, daň se platí nejen ze zisku, mimořádnou daň platí výrobci i z tržeb za prodej elektřiny nad stanovený cenový strop pro daný zdroj. Zdanění je na úrovni 90 % nad tyto cenové stropy:
Z jaderné energie 70 EUR/MWh
Z hnědého uhlí >140 MW 230 EUR/MWh a <140 MW 170 EUR/MWh
Z biomasy 200-230 EUR/MWh
Ostatní OZE 180 EUR/MWh
Přečerpávací elektrárny jsou vyjmuty
https://www.kurzy.cz/zpravy/680108-cez-70-eur-mwh-navrh-stropu-pro-jadernou-energii/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 15:40 Reaguje na Emil Novák
Vždyť to píšu jinými slovy. Tržby nad normální výdaje jdou do zisku a stát teda stanovil i limity, aby se s tím nedalo šmelit a utápět ten zisk kdekoliv, nejen v OZE.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.1.2023 16:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepíšete to jinými slovy, psal jste něco úplně jiného, nevykrucujte se.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.1.2023 19:04 Reaguje na Pavel Hanzl
To vysvětlení, že investice se plánují dlouhodobě, je ok. Prostě Rusové na světovém trhu chybí, ceny by s nimi byly nižší. Na 90% windfalltax už podalo více těžařů žalobu, kdoví jak uspěli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 16:49 Reaguje na Jarka O.
No, nevím jak plyn, ten jde pořád dolů a ostatní těžaři s radostí převzali evropský trh po Rusech. A ropa se motá kolem zcela běžných cen 80 baků. A hlupy mužik musí zoufale prodávat pod cenou, což ji taky sráží. Takže se nic zvláštního neděje a hlavní je, že Rusko pracuje k bankrotu, což je asi jediná šance, jak zastavit tu šíleně krutou válku na Ukrajině.
Hlavně, že sankce cha cha cha nefungují a trpíme jimi hlavně my he he.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.1.2023 18:26
Negativní vlivy gryndýlu a embarga na ruská fosilní paliva donutila EU, aby zavřela oči jako Jidáš při polibku Krista a :

a) nedostatek energií přiměl Evropu investovat 50 miliard eur do nových projektů na fosilní paliva

b) znovuobnovila provoz v odstavených uhelkách

c) Bulharsko ruší plány na postupné vyřazování uhlí kvůli obavám z nedostatku energie a bezpečnosti státu, uhelné elektrárny produkují přes 45 procent elektřiny v zemi

d) vesnička Lützerath (De) byla vyčištěna policií od Gréty a ekomagorů , Němci uhlí nakonec dobývat budou, uzavření dolu se posouvá o osm let

e) dovoz uhlí do Velké Británie vzrostl o 39 %, odstavení uhelek se i zde
odkládá

f ) výrobci baterií, jako je švédská NorthVolt AB, utíkají do USA ,protože evropské ceny zemního plynu jsou osmkrát vyšší než v USA

To se v mainstreamech nedočtete, neboť se zveřejňuje pouze to, co jde na ruku Bruselu a maluje krásnou budoucnost na zeleno.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.1.2023 18:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
No a v ČR se s velkou slávou první vypsaná aukce na větrné elektrárny, malé vodní elektrárny a bioplynových stanic nenaplnila, respektive nebyla podána žádná nabídka.

Proto muselo MPO přistoupit k úpravě podmínek, zejména aukční ceny.
U VtE navýšila aukční cenu o cca 50% na 3500 Kč/MWh, tj. cca 140 EUR/MWh.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 20:46 Reaguje na Jaroslav Studnička
A to je co za numero? To je investiční dotace, provozní dotace, garantovaná cena, nebo co?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.1.2023 20:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Místo trollování desítky příspěvků stačí použít google...

I analfabet Hanzl by mohl vědět, že aukce rozhodně nejsou investiční dotace.

https://www.mpo.cz/cz/energetika/elektroenergetika/obnovitelne-zdroje/vyhlaseni-aukci-pro-provozni-podporu-vyroby-elektriny-z-obnovitelnych-zdroju-energie-_-2--vyzva--271663/
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 22:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To je cena, kterou by mohla dostat každá větrná elektrárna, která by se do té aukce přihlásila, za každou vyrobenou MWh po dobu dvaceti let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 16:31 Reaguje na Emil Novák
Asi ale žádnou nemáme, nebo proč se nikdo nepřihlásil?
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.1.2023 16:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě že máme, jedna byla uzavřena minulý měsíc, za cenu přes 90 €/MWh se do aukce nikdo nepřihlasil, tak se teď v březnu otevírá další kolo, ve kterém se maximální nabídková cena vypisuje na těch zmiňovaných více než 140 €/MWh. Prostě ty větrné elektrárny v našich podmínkách nejsou tak levné, jak jste tu celou dobu tvrdil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 18:41 Reaguje na Emil Novák
Nikdy jsem nepsal nic o cenách našich větřáků, bo to vůbec netuším.
Jestlo 140 eur je málo nebo moc netuším, Skopčáci to mají levnější.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.1.2023 19:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět lžete, Hanzle. Např. v článku s názvem "České energetické plány jsou v rozporu s plány Komise" jste argumentoval tímto: "Podle renomované ročenky „World Nuclear Industry Status Report“ dosahují náklady na výrobu jedné megawatthodiny u solárních elektráren 36 až 47 dolarů, u větrných parků na pevnině 29 až 56 dolarů". Že vás hanba nefackuje!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 10:24 Reaguje na Emil Novák
Ti je citace s uvedením zdroje. Takže klídek, obraťte se na autora článku.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2023 10:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč bych se obracel na autora článku? Já se obracím na vás, který tu prokazatelně lžete, když tvrdíte "Nikdy jsem nepsal nic o cenách našich větřáků", přitom jste se těmito čísly oháněl právě v diskusích o českých větrnících.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 13:01 Reaguje na Emil Novák
Asi to bylo v té době pravda, čo já viem?
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2023 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Co byla v té době pravda, že jste "Nikdy nepsal nic o cenách našich větřáků"? Slušně se to těch svých lží zamotáváte.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.1.2023 19:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, tak že si před zrcadlem nafackujte...

Pokud byste místo trollování desítek příspěvků denně četl zdroje informací, tak byste se dočetl, že se jedná o "2. výzvu".
Je to i v nadpisu, tak jste si mohl alespoň ten přečíst :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 20:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
To co píše je zcela normální reakce zdravého trhu a zdravého vedení EU, která má prst ěujláky v záloze. Jsme zelení, ale ne fanaticky, když nás někdo podrazí, řešíme podraz i za cenu vysokých emisí a do roka a do dne je po krizi a jedeme dál. Navíc hlavní Zlobr grýndýl se tím posílí.
Já vím že je to těžká otázka, ale PROČ jsou ceny zemního plynu v Evropě 8x vyšší než v USA? Může za to von Layenová, Timmermans nebo zlý grýndýl?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 20:47 Reaguje na Pavel Hanzl
má prostě uhláky v záloze
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.1.2023 19:58
Snaha Evropské unie odmítat energetické komodity z Ruska nepotrvá věčně. Ruský plyn se do EU nakonec vrátí, národy si odpustí a zapomenou. Na víkendové konferenci Atlantic Council Energy Forum řekl katarský ministr energetiky Saad Kaabí.
-----------
volejte rychlou , Hanzlovi se těžce dýchá !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 20:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Katarský emír viděl Rusa jen v hotelu pro milardáře a VŮBEC NETUŠÍ co je to za sběř.
Zkuste se zamyslet, PROČ Ukrajinci bojují tak zoufale přímo o život?
a) nakukali jim to zlí Američané, světoví bankéři, nebo židobolševická lobby.
b) Zelenského zkorumpovalo NATO, aby se mohlo rozšířit a zaútočit na Rusko.
c) ze staletím trvajícího "soužití" ví, že žít pod ruským bičem je horší než smrt.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.1.2023 20:07
Konečně realistický článek odhalující skutečné příčiny zdražování. To
opravdu politici a politruci nerozchodí a budou plácat stále ty své
ideologické žvásty. Logicky uvažující lidé to ví od začátku, ale jsou
ideology označováni za ropáky a ruskými agenty. Prostě drahé zálohy
prodražují výslednou cenu a deformují trh s energiemi. Je to stejné,
jako chovat dvě krávy jako jistotu, ač od jedné to mléko nevyužiji,
když ta prvá normálně dojí. Záloha stojí nejenom základní investici,
ale taky údržbu, má mzdové náklady a navíc nakupuje plyn nárazově
při výpadku OZE a tím zvedá jeho cenu. Tu cenu započítá do ceny
elektřiny, ale tím navýší i tu její cenu. Čím více OZE a záloh, tak
bude tím dražší nejenom plyn, ale i elektřina, která se odvíjí od toho
nejdražšího zdroje. Ostatní, ač mají náklady nižší, než ty zálohy, tak
by byli hloupí neprodávat tak draze jako zálohy a výsledkem je cena,
která ničí konkurenceschopnost Evropy. Prostě špatně nastavené podmínky
provozování Občasných Zdrojů Energie sklízejí své plody a viníci pouze
přitvrzují, místo sebereflexe a nastavení podmínek, které už nebudou do budoucna deformovat energetiku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 22:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Proboha, proč si o tom něco nepřečtete? Zeptat se, tak vám dost věcí vysvětlí i pan Novák, ten tomu skutečně rozumí...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.1.2023 06:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, autor článku i řada diskutujících vám sebrala plno hraček. Takže už se smiřte s tím, že ekonomické a fyzikální zákony nelze "ukecat".

EU to fatálně s gryndýlem podělala a vleče nás do chudoby.

OZE jsou několikráte dražší zdroje energií než fosil.

Bláboly o škodlivosti CO2 mají stejnou hodnotu jako strach malého dítěte jít k zubaři.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 15:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
EU je vlečena do chudoby tak mohutně, že investuje neskutečné kačáky do hi-technologií všemožného typu, třeba do kosmického výzkumu:
"V posledních letech se ESA stala druhým nejvýznamnějším hráčem na poli kosmického výzkumu spolu s NASA. Je to také třetí největší kosmická agentura na světě.[1]". Taky funguje Evropská akademie vědy a umění, Evropa investuje do vodíkových a všemožných moderní technologií, patří celkově mezi špičku v rozvoji naší civilizace.
Tohle skutečně nevypadá na "vlečení do chudoby".
Srovnejte si to s Ruskem, které si už ani fusekle neuštrikuje (osobní auto nevyrobí).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.1.2023 08:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Já čtu a to dokonce ty vaše bláboly a mám na rozdíl od vás
technické vzdělání. Umím si tak spočítat náklady na zálohy
na dotace do OZE, do transformací a stavby přetokových sítí. Toto vše jsou vícenáklady, které výslednou cenu energii
šroubují nahoru. Stále tady píšu jedno! Odstranit dotace,
odstranit preferenci OZE na úkor jiných zdrojů a hlavně
dát provozovatelům povinnost dodávat stabilní výkon a ať
si zálohy provozují ve vlastní režii. Konečná cena z OZE
tak bude teprve tehdy cenou tržní a nikoliv tím ideovým
zeleným paskvilem deformujícím energetické trhy, EU musí
klesnout na samé dno, aby vypráskala z vedení zelené
fanatiky a postavila energetiku znovu na stabilní nohy.
Bez návratu k realitě se ze snu asi EU neprobudí, pokud
nebude vržena rovnou do vody, aby procitla šokem. Ten
je už bohužel nadosah a teď záleží na tom, zda EU umí
plavat a neutopí hospodářství.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.1.2023 09:09 Reaguje na Břetislav Machaček
+1!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 15:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy máte možná vzdělání i v esoterice a kvantové mechanice, ale je vám na houno.
Motáte se pořád dokola mezi kotlíkem na dřevo a zoufale dotované OZE, kde se vyhazují vaše kačáky, které jste nikdy ani neviděl. Aniž byste tušil, k čemu a proč.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.1.2023 10:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Loňský rok ukázal, že dosavadní podoba trhu s elektřinou nemá budoucnost. Zásady, jež Evropa 20 let prosazovala, jsou neslučitelné s masivní podporou vybraných zdrojů. Evropská unie proto hledá nový model, vysvětluje Pavel Šolc.
--------
I slepý či hluchý musí vidět, že jsme se ocitli v socialismu. Ne trh, ale vláda ví všechno nejlépe.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.1.2023 10:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
A já doplním odkaz na zdroj článku, protože to rozhodně stojí za přečtení:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-zapomente-na-trh-s-elektrinou-energetiku-budou-ridit-vlady-nebo-brusel-223575
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 15:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Skutečnou příčinou je nedostatek spolehlivých elektráren, schopných vyrábět energii za každého počasí."
Tohle je zcela komický názor, odpovídající celkovému zblbnutí národa. Zajímavé je, že do podzimu 21, než Putin zaškrtil plyn, tak jsme jich dost měli, dnes je máme zase. To odletěly na Paroukův Mars a zase se vrátily?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.1.2023 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak samozřejmě vyjádření zástupce ČEPS a analfabeta Hanzla se asi nikdy neztotožní :-))).

Máte to v článku napsáno, taktéž vám sem odkazy na každoroční hodnocení bylo několikrát uváděno.
ČEPS dlouhodobě spolupracuje s ENTSO-E a každoročně zpracovává Hodnocení zdrojové
přiměřenosti ES ČR, kde taktéž zohledňuje zdrojovou kapacitu ostatních států EU z pohledu exportu / importu.
Tak že oni opravdu vědí, jak se mění zdrojová kapacita jednotlivých států.

Navíc toto je i veřejně dohledatelné např. na https://www.energy-charts.info/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 16:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
V tom článku se ale píše trochu něco jiného, než tam citují:
„Přiblížili jsme se situaci, kdy se sejde víc nepříznivých faktorů, k tomu nějaký vnější šok, a ocitneme se na hraně,“ říká v rozhovoru Pavel Šolc,"

To je přece jasné a funguje to zcela normálně všude, každý systém i seberobusnější, se může dostat na hranu.
Ale není tam uveden že největší faktor, nedostatek ruského plynu. Další jsou francouzské jaderky a pak nedostatek vody kvůli sodovkáči.
Prostě všechno ty faktory, které ropáci vůbec nevidí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 16:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Kdo bude mít přebytky na export?
Přebytková bude oblast Francie, pokud tam jádro pojede podle dnešních předpokladů. Dále Skandinávie, za předpokladu, že bude dostatek vody pro hydroelektrárny. A také Německo, pokud se naplní ambice v oblasti obnovitelných zdrojů a pokud se tam rozjede výstavba nových špičkových zdrojů. Proto Německo uvažuje o dalším kapacitním mechanismu, podle kterého by stimulovalo výstavbu těchto zdrojů pro období, kdy nesvítí ani nefouká."

Tohle mi připadá dobrý postup, jenže Vinkler ví, že jdeme do bídy a nebude ani ťok.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.1.2023 19:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy víte co je kapacitní mechanismus, nebo zase jenom blábolíte :-)?

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 10:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Je to v článku napsané. Jenže to chápání textu....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.1.2023 13:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Já se ptám vás, jestli chápete pojem kapacitní mechanismus !
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.1.2023 19:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
Díky za článek. Je to hrozné,že všechny ty české plány musí schválit brusel, a že do 5 let ČR bude importní zemí energií.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.1.2023 19:48 Reaguje na Jarka O.
Pro info ještě uvádím odkaz na poslední hodnocení zdrojové přiměřenosti.

Předpokládám, že v únoru bude k dispozici nová zpráva za rok 2022.

https://www.ceps.cz/cs/tiskove-zpravy/novinka/ceps-vydava-maf-cz-2021-analyzuje-dopady-ruznych-smeru-vyvoje-energetickeho-mixu-do-roku-2040
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 10:32 Reaguje na Jarka O.
ČR je natolik rozhádaná a mají tu takovou moc dezoláti, že není schopna efektivně udělat vůbec nic. Vláda je stále hyenizována, opozice sabotuje úplně vše, obstruuje a vládu shazuje. Tím pádem má vláda podporu asi 27% ovyvatel a s tím něco důležitého dělat nelze.
Další vývojový krok je, že se dostane k moci Andrej Babiš a těch 8 let, kdy byl ve vládě nám jasně už řeklo, co nastane.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.1.2023 10:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to s prominutím blábolíte o dezolátech. Vy jste ten článek nečetl. ČEPS má analýzy nachystané, ale musí je předložit EK a ta je upraví, schválí nebo neschválí dle svého vlastního zájmu, SRN na to spoléhá, tam píšou. Ano, nebudou se jmenovat za ministry zločinci, nebude válka a výprodej majetku, to nastane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 11:21 Reaguje na Jarka O.
Nějaké schvalování v Bruseli je to poslední.
Píšu o tom, že Okamůra tvrdí, že naše vláda nás chce zatáhnout do války a chce zemi zničit. Tohle je nejtvrdší varianta ruské demagogie bod A): "z vlastních špinavostí obviníš nepřítele".
Zkuste se vzpomenout, jak prosazoval maďarskou cestu a jak chtěl žádat o plyn v Kremlu, bo se "bez ruského plynu neobejdeme".
A tomu dnes věří polovina obyvatel.
V téhle atmosféře není možno udělat VŮBEC NIC.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.1.2023 15:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Brusel je to poslední… no tohle! A jejej, to bude mrzení. A není to fejk:))? No, on ten Okamura sice asi není ekonom, že, ale konkurenceschopnost chápe patrně líp než vy. Demokracie, opozice – znáte, ne? Nejste snad nemocný z totalitního režimu, jak často nadává anyr. Teď je právě lepší volit ekonomy a diplomaty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 16:41 Reaguje na Jarka O.
Co je podle Okamury konkurenceschopnost? Snad ne závislost na ruském plynu, na kterou málem dojelo Německo?
Demokracie znamená, že koalice vládně a opozice ji hlídá a péruje za případné chyby, ovšem VŽDYCKY to musí být v zájmu země.
Okamůra vytvořil opozici likvidační (dezolátní), která má za cíl stát rozbít a tím zničit.
Tohle není demokracie, to je hybridní válka dle Putina.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.1.2023 14:14 Reaguje na Pavel Hanzl
P. Hanzle, to je zas otázka, když jen reaguju na váš popis ... nevím, asi domácí firmy, ne. To jako kdybych se ptala vás, podle jakých zákonů bude generál bránit tomu zničení a rozbití, a jak pude po vidlácích a dezolátech v zájmu civilizace. Nevíte, tak to nechme. Zato my rádi laicky rozebíráme tu ekonomii, tak ... rozdíl mezi obchodem a závislostí: je tuším v tom, jestli si dodavatele můžete vybírat. SRN si dodavatele energií svobodně vybrala a ten obchod jí vyhovoval, tak jim to rozhodnutí nepomlouvejte, oni meli analýzy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2023 22:35 Reaguje na Jarka O.
Nikdo po žádných dezolátech nepůjde, bo máme demokracii a svobodu slova a jsou to občané a stejně jsou ve všech zemích taky. Jediný problém je, když se dostanou k moci. Jako náckové po roce 33 v Německu, nebo komunisti u nás v r. 48, to se pak dějí věci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2023 22:38 Reaguje na Jarka O.
Putin je původně drogový dealer a ví, jak vytvořit u lidí (i států) závislost. proto tačil plyn do Evropy 20 let podcenou, stavěl infrastrukturu a vytlačoval jiné producenty. A pak to zarazil s tím, že na tom padneme a nebudeme se bránit anexi Ukrajiny a dál Evropy. Nebylo to špatně vymyšlený a hlavně na tom makal 20 let. I ty dezoláty si vypěstoval.
Odpovědět
RK

Roman Kramný

17.1.2023 12:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
No holt ten socialismus vybudujeme,bylo by to k smíchu kdyby to nebylo spíše k pláči. Jak říka klasik pokud nejsme poučení s historie,jsme odsouzení ji prožít znovu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 15:24 Reaguje na Roman Kramný
Proč? Minimálně polovina naší populace bečí po socilaismu, jak se jí bylo dobře a dnes? Mizérie.
Odpovědět
RK

Roman Kramný

17.1.2023 19:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Já nebečím jen konstatuji,že EU a tím pádem i my máme slušně našlápnuto k vybudování toho tolikrát proklínaného socialismu.Děsí mně míra a způsob přerozdělování vybráných finančních prostředků......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 10:42 Reaguje na Roman Kramný
Hodinky nejsou holínky. Socialismus sovětského typu je systém, který dominantně řídí Rusko a je to prakticky jen na rudo obarvený feudalismus, proto je chudý. Blíží se to Marxově pojetí, i když vzdáleně.
Ovšem sociální stát evropský je úplně jiný systém, založený na velmi produktivním kapitaismu, takže je bohatý. S Marxem to nic spoleného nemá (vznikal daleko později) a ruští demagogové rádi zneužívají stejného slova.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 15:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zatím se EU drží trhu jak houno košule, i v místech, kde to vhodné není. Třeba zbytečné jsou kšefty s emisními povolenkami. Ale burza zafungovala dobře, (což vy zase tvrdíte opak), bo nenastaly žádné výpadky, plynu i všeho bylo dost a trh to zreguloval automaticky cenou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.1.2023 16:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě nedávno jste horoval pro emisní povolenky jako nástroj boje proti uhelkám a jako zdroji pro investování OZE. Copak se stalo, že jste změnil názor? Že by doučování ekonomiky a energetiky? Burza je taky na prd a EU přehodnocuje názor na
obchody s elektřinou na burze utržené z řetězu.
Brzo tak asi dojde buď na regulaci burzy a nebo
bude burza obchodovat pouze s přebytky a základní
spotřeba bude regulována. To se z toho asi už
zblázníte, až na to dojde, ale kolik ten špás
stál nelze ani vyčíslit. Banda amatérů a nebo
dokonce zaprodanců umožnila překupníkům okrást
občany a firmy a tomu říkáte dobré fungování?
Takže pokračujte v doučování !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 16:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Já vím, to čtení.
Samozřejmě považuji emisní pvolenky za dobrý nástroj, ale zbytečné je s nimi kšeftovat, bo se tam vnáší cizorodý prvek.
Hlavně ty vaše předpovědi.....kdy nemáte ánung o tom, o co vůbec jde....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.1.2023 09:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Znáte vůbec systém přidělování emisních
povolenek? Co mám s přidělenou povolenkou
dělat, když snížím množství emisí? Tak
ji přece prodám někomu, pro kterého je
levnější si ji koupit, než investovat do
snížení emisí. Pokud nebudou na prodej, tak nikoho nebudou motivovat snižovat
emise, protože jim vystačí užívat si
povolenky. Na druhé straně když mi tu
povolenku nikdo neudělí a nemohu vyrábět, protože nějaké emise produkuji, tak si
ji musím alespoň koupit. Od koho pak dnes
Němci ty povolenky pro obnovené uhláky kupují a pročpak narůstá jejich cena,
když chce EU ještě množství povolenek snižovat? Postavit další bloky JE, tak
můžeme odstavit uhelky a ty povolenky můžeme Němcům prodat. Pokud je nestavíme, tak je musíme nakupovat a nebo draze
inovovat uhelky. O tom jsou kšefty s
povolenkami, které navíc skupují vykukové, kteří je následně draze prodají těm, kteří se k uhlí vracejí a ta cena povolenek a elektřiny roste. Prostě je to
zvrácený nesmysl stejný jako centrální
burza deformovaná takovými spekulanty.
Dopručuji učebnici ekonomiky pro střední
školy a pak tu rozumujte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 11:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Právě proto píšu, že kšeft s povolenkami je nesmysl.
Fabrika si koupí povolenku od státu a pokud ji nevyužije, zase ji státu PRODÁ. Takže s tím nikdo nešmelí a nezvyšuje se cena energie zbytečně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.1.2023 18:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Než něco takového napíšete, tak
si zjistěte, kolik povolenek
drží překupníci a za kolik je
nabízejí těm, kteří je nutně
potřebují. Proto jejich cena
tak stoupla a ničí ekonomiku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2023 09:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Chápání textu.....
Právě proto píšu, že kšeftování s povolenkami je nacypa už potřetí a navrhuji se vrátit tam, kde to bylo hned na začátku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist