https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/etiopie-neprimo-odsoudila-trumpuv-vyrok-o-odstreleni-prehrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Etiopie nepřímo odsoudila Trumpův výrok o odstřelení přehrady

26.10.2020 12:45 | ADDIS ABEBA (ČTK)
Etiopská přehrada za 4,6 miliardy dolarů (102,3 miliardy korun) má být největší hydroelektrárnou v Africe a Etiopie stavbu už dokončuje.
Etiopská přehrada za 4,6 miliardy dolarů (102,3 miliardy korun) má být největší hydroelektrárnou v Africe a Etiopie stavbu už dokončuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Etiopie odsoudila "útočné hrozby" ohledně sporné přehrady, kterou Addis Abeba staví na horním toku Nilu. Premiér africké země prohlásil, že jakékoliv výhrůžky kvůli vodnímu dílu jsou neproduktivní a porušují mezinárodní právo. Nikoho konkrétního nezmínil, ale s prohlášením vystoupil den poté, co americký prezident Donald Trump řekl, že Egypt přehradu vyhodí do vzduchu. Píší o tom světové agentury.
 

"Skončí to tím, že (Egypt) vyhodí přehradu do vzduchu. Řekl jsem to a říkám to nahlas... vyhodí tu přehradu do vzduchu. Musí něco udělat," prohlásil podle agentury AP šéf Bílého domu.

Učinil tak v pátek před reportéry při telefonických hovorech s premiéry Súdánu a Izraele ohledně normalizace izraelsko-súdánských vztahů. Při té příležitosti však zaznělo i téma etiopské přehrady, popisuje server BBC. Americký prezident i súdánský premiér zároveň vyjádřili naději v mírové řešení sporu.

"Etiopie se nenechá vtáhnout do žádné agrese," prohlásil etiopský premiér Abiy Ahmed a dodal, že jakékoliv hrozby ohledně přehrady jsou "chybné, neproduktivní a jasné porušení mezinárodního práva". Země stavbu přehrady dokončí, pronesl. Šéf etiopské vlády prezidenta Spojených států přímo nezmínil, nicméně podle světových agentur i BBC není pochyb, proč se silným prohlášením vystoupil.

Etiopská přehrada za 4,6 miliardy dolarů (102,3 miliardy korun) má být největší hydroelektrárnou v Africe a Etiopie stavbu už dokončuje. Pro východoafrickou zemi je vodní dílo otázkou národní hrdosti a tamní vůdci v něm vidí způsob, jak s pomocí levné elektrické energie nastartovat ekonomiku. Egypt se však obává, že by stavba mohla ohrozit životy jeho obyvatel, protože země existenčně závisí na přísunu vody z Nilu.

Diplomatická roztržka se táhne již roky a obě strany si kvůli přehradě i pohrozily válečným konfliktem. USA se letos postavily do role prostředníka a zprostředkovaly několik kol jednání, Etiopie ovšem Američany obviňuje, že straní Káhiře. Roztržka se týká rovněž Súdánu, který se obává o osud svých menších přehrad. Etiopská přehrada mu však dává naději na získání levnější elektrické energie, ve sporu tak působí podle AP spíše jako mediátor.

Americké ministerstvo financí letos v září prohlásilo, že na příkaz Donalda Trumpa pozastavuje část finanční pomoci, kterou poskytuje Etiopii, a to právě kvůli vodnímu dílu. USA se k tomuto kroku rozhodly kvůli údajně nedostatečnému vývoji v rozhovorech mezi Etiopií, Egyptem a Súdánem ohledně přehrady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.10.2020 10:00
Téměř celá Afrika je výkladní skříní, kde by USA/EU mohly ukázat jak vážně to myslí s využíváním OZE , ochranou životního prostředí v dobrém slova smyslu a mezinárodní pomocí bývalým koloniím.
Místo šíleností s New Green Dealem ,kde pokusnými králíky mají být národní státy a jejich občané v EU, nebo prezidentským kandidátem demokratů Bidenem v USA a jeho slibovanými zelenými zítřky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.10.2020 10:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takže navrhujete udělat z celé Afriky pokusného králíka pro nějaké šílené ambice kohokoliv, jo?
Bohužel, Afriku ovládá z velké části Čína a ta ji tvrdě vykořisťuje a ekologii má totálně na háku.
Jakékoliv angažmá USA nebo EU se okamžitě otočí v odpor a silný řev o "neokolonialismu","vměšování" atd.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.10.2020 10:48 Reaguje na Pavel Hanzl
To ovšem rudému nevysvětlíte :)
Odpovědět
MV

Martin Vlk

26.10.2020 12:53
Nechci spekulovat o nějakých eko dopadech, ale Etiopie má stejné právo si postavit na svém území přehradu jako tak třeba učinil Egypt, když si postavil Asuanskou přehradu. Etiopie by zase měla ctít to, kolik vody v Nilu protéká a napouštění by měla tomuto nějak přizpůsobit. Myslím, že Nil má dost vody pro všechny.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.10.2020 16:16 Reaguje na Martin Vlk
V povodí Nilu leží deset států, které jsou všechny nějakým způsobem závislé na vodě z nejdelší africké řeky. Jsou to Egypt, Súdán, Etiopie, Demokratická republika Kongo, Keňa, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzanie a Jižní Súdán. Celkem jde přibližně o 250 milionů lidí, kteří žijí přímo v povodí Nilu.
Od roku 1999 existuje v povodí Nilu platforma s názvem Nile Basin Initiative, která by měla zajišťovat rovný přístup států k rozvoji a přístupu k vodě v Nilu.
Opakovaná egyptská varování přiměla Etiopany k jednacímu stolu a v roce 2015 podepsali dohodu s Egyptem a Súdánem, podle níž by měli společně řešit nejen sdílení vody a regulaci průtoku v jednotlivých obdobích, ale i vytvoření společné energetické soustavy a dalších projektů.
Proč USA/EU neukážou co umí právě zde ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.10.2020 10:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Protože do toho nemají co kecat!!
Ale stejně vsadím gatě, že tu dohodu zbuntovali Amíci, jenže dodržování už na nich prostě není.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist